Αρχική Ενέργεια Το ΤΑΙΠΕΔ, αξιοποιεί την υπόγεια αποθήκη αερίου στην Καβάλα

Το ΤΑΙΠΕΔ, αξιοποιεί την υπόγεια αποθήκη αερίου στην Καβάλα

0
ΤΑΙΠΕΔ
Διαφήμιση

Λίγο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη για την στήριξη όλου του σχεδιασμού δημοσίων και ιδιωτικών έργων φυσικού αερίου, το ΤΑΙΠΕΔ βάζει στις προτεραιότητες του την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα.
Προχωρά στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την αξιοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας.
Το Ταμείο προσδιορίζει την ημερομηνία υποβολή προσφορών έως τις 28 Αυγούστου.

Μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την υποστήριξη του τόσο για το FSRU της Αλεξανδρούπολης που υλοποιείται από τον όμιλο Κοπελούζου όσο και για την υπόγεια αποθήκη Φ/Α στο παλιό κοίτασμα νότια της Καβάλας.

“Το επίπεδο προετοιμασίας μας για το φυσικό αέριο χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης και πρέπει να προχωρήσει πέρα από τις αποθηκευτικές δυνατότητες του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στα έργα στα οποία αναφέρθηκε είναι μέσα και η Καβάλα, για την οποία τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί η αξιοποίηση της.

Αναθερμαίνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρότζεκτ αναθερμαίνεται. Το έργο κρίνεται πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού και εντείνονται οι διεργασίες για την αξιοποίησή του.
Για το έργο έχει συσταθεί ισχυρό κονσόρτσιουμ, το οποίο θα διεκδικήσει την υπόγεια αποθήκη τη Καβάλας στο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί.
Πρόκειται για την εταιρεία STORENGY η οποία ανήκει στη Γαλλική ENGIE, την εταιρεία ENERGEAN η οποία έχει και σήμερα την άδεια εκμετάλλευσης του πεδίου και τον κατασκευαστικό και ενεργειακό όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Διαφήμιση