Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Το Μαυροβούνιο, στοχεύει στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη

Το Μαυροβούνιο, στοχεύει στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη

0
Μαυροβούνιο
Διαφήμιση

Το Μαυροβούνιο, βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Οι αριθμοί των επισκεπτών αυξάνονται, οι πλούσιοι και διάσημοι αγοράζουν ακίνητα και νέα μεγάλα ξενοδοχεία ανοίγουν κάθε χρόνο.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) προέβλεψε ότι στο Μαυροβούνιο θα γίνουν επενδύσεις 10 δις ευρώ του κλάδου, την επόμενη δεκαετία.
Το 36% του ΑΕΠ ή 1,9 δις ευρώ θα προέρχεται από την τουριστική οικονομία μέχρι το 2021.
Το Μαυροβούνιο θα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, όσον αφορά στη συνολική συμβολή του στην οικονομία κατά την επόμενη δεκαετία.

Κύμα ξένων επενδύσεων

Το Μαυροβούνιο, στοχεύει στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη

Οι πωλήσεις περιουσίας του δημοσίου έχουν προσελκύσει κύμα ξένων επενδύσεων σε ξενοδοχεία και θέρετρα μεγάλης κλίμακας τα τελευταία χρόνια.
Αυτό συμβαίνει όλο και περισσότερο από τις παράκτιες περιοχές. Η κυβέρνηση εργάζεται για την προώθηση μιας πιο ποικίλης τουριστικής βιομηχανίας.
Βάρος δίνεται σε οικοτουρισμό, πολιτιστικό και αγροτικό τουρισμό σε διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες.

Το Μαυροβούνιο φιλοξενεί τα τελευταία παρθένα δάση της Ευρώπης και το μεγαλύτερο φαράγγι.
Οι τουρίστες επισκέπτονται ολοένα και περισσότερο τη χώρα για πεζοπορία, ποδηλασία και παρατήρηση πουλιών.
Πολλοί από αυτούς επιλέγουν για διαμονή καλύβες που ταιριάζουν στο φυσικό τοπίο.

Το masterplan του Τουρισμού του Μαυροβουνίου 2007-2020 στοχεύει στην ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών.
Την δημιουργία γηπέδων γκολφ και άλλων εγκαταστάσεων πολυτελείας, προκειμένου να συνεχίσουν να προσελκύουν εύπορους τουρίστες και επενδυτές σε ακίνητα.

Για τον Πρέντραγκ Νενέζιτς, υπουργό Τουρισμού του Μαυροβουνίου, η αειφόρος ανάπτυξη είναι η κινητήρια δύναμη για έναν αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα. Όπως υποστηρίζει τα νέα ξενοδοχεία και θέρετρα, δεν δημιουργούν πρόβλημα στην προστασία της πλούσιας οικολογικής κληρονομιάς της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, στηρίζει τον Τουρισμό στο Μαυροβούνιο

Ενώ υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας, αυτά καθυστερούν.
Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει εφαρμόσει πολλές πρωτοβουλίες για να καλύψει το κενό των υποδομών που μειώνουν την ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικού κόμβου.
Όπως η 4ετή συμφωνία -από το 2016- με την Ryanair για απευθείας πτήσεις από Βρυξέλλες και Λονδίνο.
Το μέλλον φαίνεται λαμπρό, καθώς το Μαυροβούνιο επιτυγχάνει μεγαλύτερη αναγνώριση στην παγκόσμια σκηνή. Είναι υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ και έγινε μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Παράλληλα, έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).
Η Τράπεζα δεσμεύτηκε να επικεντρωθεί στις υποδομές του Μαυροβουνίου και στον τομέα του τουρισμού.

Επίτευξη βιώσιμης υποδομής

Η πρόκληση είναι πως θα αναπτυχθεί η χώρα με βιώσιμο τρόπο, χωρίς να καταστρέψει τον φυσικό πλούτο και τη βιοποικιλότητα της.
Η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία για τον τομέα του τουρισμού, είναι ζωτικής σημασίας για να επιτύχει η χώρα τους μακροπρόθεσμους στόχους της για ανάπτυξη.

Αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων

Η άγρια ​​και ποικίλη φυσική ομορφιά του Μαυροβουνίου είναι βασικός μοχλός του τουρισμού.
Η χώρα έχει δύο περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς, ένα αποθεματικό βιόσφαιρας και τέσσερα εθνικά πάρκα.
Και η κυβέρνηση έχει επίγνωση ότι πρέπει να προστατεύσει την οικολογία της χώρας.
Η δέσμευση για τη διατήρηση των πλούσιων φυσικών πόρων έχει κατοχυρωθεί στο σύνταγμα του Μαυροβουνίου από το 1991.

Δέσμευση για βιωσιμότητα του προορισμού μέσω ETIS

Μαυροβούνιο

Με στόχο να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της χώρας για βιωσιμότητα, το συμβούλιο τουρισμού της Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος ένδειξης τουρισμού (ETIS).
Το ETIS είναι ένα σύστημα δεικτών που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους τουριστικούς προορισμούς να υιοθετήσουν μια πιο έξυπνη και βιώσιμη προσέγγιση στον προγραμματισμό του τουρισμού.

Οι προσπάθειες του Μαυροβουνίου για αειφόρο τουρισμό ξεκίνησαν πολύ πριν από τον έλεγχο της ETIS.
Πριν από 25 χρόνια η χώρα ανακηρύχθηκε το πρώτο οικολογικό κράτος της Ευρώπης, δεσμεύοντας τις κοινές προσπάθειες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών ανησυχιών σε όλα τα σχέδια ανάπτυξης.

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ισορροπημένης ανάπτυξης του τουρισμού διατηρώντας παράλληλα όλους τους πολύτιμους πόρους μας”, σχολίασε ο συντονιστής του προγράμματος στο Συμβούλιο Τουρισμού της Ποντγκόριτσα.

Η χώρα δημιούργησε το 2017 την Bioportal CGIS, την Εθνική πύλη προστατευόμενων της. Εκεί οι χρήστες μπορούν να ανακαλύψουν προστατευόμενες περιοχές του Μαυροβουνίου και να κατεβάσουν δεδομένα όπως χάρτες.

Ένα σημαντικό hotspot για τον οικολογικό τουρισμό

Ένα από τα σημαντικότερα σχέδια βιωσιμότητας της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου είναι σήμερα η διατήρηση του Ulcinj Salina.
Πρόκειται για μία έκταση 150 στρεμμάτων αλμυρού βιότοπου που φιλοξενεί πάνω από 250 είδη πουλιών.

Ένα σημαντικό hotspot για τον οικολογικό τουρισμό. Μία σημαντική τοποθεσία μετανάστευσης πουλιών στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με μια ομάδα ΜΚΟ και έχει μέχρι στιγμής επενδύσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ για την προστασία του. Αυτού του είδους η προσπάθεια θα είναι κρίσιμη για ένα μέλλον. Θα αποδείξει αν τουρισμός και περιβάλλον μπορούν να πορευτούν χέρι-χέρι για να εξασφαλίσουν την προστασία και των δυο τους.

Διαφήμιση