Αρχική Καταστροφές ΤΕΕ: Προτάσεις για την πρόληψη των ζημιών στα κτίρια λόγω σεισμού

ΤΕΕ: Προτάσεις για την πρόληψη των ζημιών στα κτίρια λόγω σεισμού

0
Σεισμός, εγκαταλελειμμένο κτίριο
Διαφήμιση

Λίστα με μέτρα που έχουν ως στόχο την πρόληψη των ζημιών από σεισμούς στα κτίρια απέστειλε στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, με αφορμή της σεισμική ακολουθία της Παρασκευής 19 Ιουλίου.

Τα μέτρα, υπογράμμισε, πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα, ιδίως ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων. Στο ίδιο πλαίσιο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δεσμεύτηκε να καταθέσει άμεσα στην κυβέρνηση και συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις.

«Η Πολιτεία έχει πρωταρχική υποχρέωση, πριν από οποιαδήποτε άλλη προτεραιότητα, να διασφαλίζει την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών», τόνισε ο κ. Στασινός, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς ο σεισμός δεν προβλέπεται και οι επιπτώσεις του μπορούν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς μόνο με πρόληψη – και όχι κατόπιν καταστροφής».

Έλεγχος των δημόσιων κτιρίων μέσα σε 6 μήνες

ΤΕΕ: Προτάσεις για την πρόληψη των ζημιών στα κτίρια λόγω σεισμού

Για τα δημόσια κτίρια το ΤΕΕ προτείνει άμεσο πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο δομικής τρωτότητας.

Ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το σύνολο των δημοσίων κτιρίων, μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί για λιγότερο από το 25% των δημοσίων κτιρίων. Το μοναδικό θετικό είναι ότι έχουν ελεγχθεί όλες οι σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1959, περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχε κανένας αντισεισμικός κανονισμός.

Είναι αναγκαίο όμως, να γίνουν έλεγχοι άμεσα για σχολεία, νοσοκομεία και γενικά  χώρους συνάθροισης κοινού που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1985, χρονική στιγμή που αρχίζει να εφαρμόζεται νέος αντισεισμικός κανονισμός.

Στη συνέχεια θα πρέπει φυσικά να ελεγχθούν και τα κτίρια από το 1985 μέχρι το 1995 και κατόπιν μέχρι σήμερα. Εφιστούμε ιδιαιτέρως την προσοχή σε μη εμφανείς ζημιές και σε σοβαρές βλάβες χωρίς κατάρρευση.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας δεσμεύεται ότι, με συγκεκριμένο σχέδιο, μπορούμε να βοηθήσουμε την Πολιτεία να ελέγξει το σύνολο των δημοσίων κτιρίων μέσα σε ένα εξάμηνο.

Ιδιωτικά κτίρια

σεισμός

Για τα ιδιωτικά κτίρια, μέσα από την Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία προβλέπεται σε πολλούς νόμους και θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, είναι αναγκαίο να γίνει αντίστοιχος προσεισμικός έλεγχος δομικής τρωτότητας.

Προτεραιότητα και πάλι πρέπει να είναι όσα κτίρια έχουν κατασκευαστεί με προηγούμενους αντισεισμικούς κανονισμούς – η χωρίς καθόλου αντισεισμικές προδιαγραφές. Ταυτόχρονα όμως η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για να γίνουν οι επεμβάσεις που θα κριθούν αναγκαίες από τον έλεγχο αυτόν. Προτείνουμε, όπως ακριβώς συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να δοθούν μόνιμα οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση ιδιωτικών κτιρίων που διατρέχουν κίνδυνο βλαβών από σεισμό. Κατά το πρότυπο της Ιταλίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί έκπτωση φόρου 50% για τις δαπάνες επεμβάσεων με συγκεκριμένο μέγιστο φορολογικό όφελος (στην Ιταλία το όριο είναι 96.000 Ευρώ ανά κτήριο).

Κενά, παλαιά και διατηρητέα κτίρια

Σεισμός: Κατάρρευση κτιρίων σε Αθήνα και Πειραιά

Παράλληλα, συνιστάται η ανακατασκευή των κενών, παλαιών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία έχουν αυξηθεί ιδίως στα κέντρα των πόλεων τα τελευταία χρόνια. Διαχωρίζουμε την έννοια της ανακατασκευής από την αποκατάσταση, σημειώνει ο κ. Στασινός. Αποκατάσταση, στα περισσότερα από αυτά, με τον τρόπο και τα υλικά της αρχικής τους μορφής είναι πολλές φορές αδύνατον ή εξαιρετικά κοστοβόρο να γίνει. Μπορεί όμως να γίνει ανακατασκευή, σε μορφή εξαιρετικά κοντινή και συμβατή με την αρχική τους τυπολογία και μορφή, με νέες εφαρμόσιμες λύσεις και σύγχρονες μεθόδους και υλικά.

Ειδικά για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και κενά κτίρια, ο τρόπος υλοποίησης τέτοιων παρεμβάσεων θα μπορούσε να περνά μέσα από τους δήμους, αρκεί να τους δοθούν τα θεσμικά εργαλεία. Το Τεχνικό Επιμελητήριο προτείνει να καθιερωθεί μηχανισμός μέσω του οποίου θα επιτρέπεται, σε ανάλογες περιπτώσεις, να αναλάβει ο δήμος ένα κτίριο, να το παραχωρήσει σε ενδιαφερόμενο ιδιώτη που θα κάνει τις απαραίτητες εργασίες, θα το εκμεταλλευτεί για μια περίοδο και εν συνεχεία θα το επιστρέψει στον νόμιμο ιδιοκτήτη του αποκατεστημένο – ή στο δημόσιο, αν είναι αγνώστου ιδιοκτήτη.

Επιπλέον, ειδικά για τα πολλά διατηρητέα που χρήζουν εργασιών, προτείνεται συγκεκριμένος μηχανισμός ανακατασκευής των προσόψεων, με χρηματοδότηση μέσα από τη λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης που πρέπει να προχωρήσει.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈκτακτο: Πόρισμα της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου
Επόμενο άρθροΛιακάδα και ζέστη το Σαββατοκύριακο και με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ