Αρχική Διάστημα Νέα ανακάλυψη της NASA: Τρεις εξωπλανήτες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επιστημόνων

Νέα ανακάλυψη της NASA: Τρεις εξωπλανήτες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επιστημόνων

0
Πλανήτης, Έκλειψη Ηλίου
Διαφήμιση

Το Transiting Exoplanet Survey Satellite της NASA, ο δορυφόρος που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2018 για να βρίσκει εξωπλανήτες, ανακάλυψε τρεις νέους πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι νάνο σε ένα κοντινό ηλιακό σύστημα.

Το ηλιακό αυτό σύστημα ονομάζεται ΤΟΙ-270 και είναι “μόνο” 73 έτη φωτός μακριά από εμάς. Το άστρο του, που φαίνεται στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου της Γης, είναι πιο μικρό και λιγότερο θερμό από τον δικό μας Ήλιο (έχει περίπου τη μισή θερμοκρασία). Οι τρεις πλανήτες που ανακάλυψε η NASA χρειάζονται περίπου 3, 5 και 11 μέρες για μια πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο.

Όλοι οι νέοι πλανήτες ποικίλουν σε διαστάσεις και θερμοκρασίες, αλλά είναι όλοι μεγαλύτεροι από την Γη και έχουν υψηλότερη μέση θερμοκρασία. Αυτές οι πληροφορίες προέρχεται από υπολογισμούς που έκαναν οι επιστήμονες, με βάση την απόσταση που βρίσκονται από το αστέρι και την ενέργεια που εκπέμπει αυτό. Δεν γνωρίζουν ακόμα αν έχουν ατμόσφαιρες.

Ο πιο μακρινός από το άστρο του πλανήτης, ο TOI 270 d, έχει μέση θερμοκρασία τους 65 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή έχει σχεδόν τρεις φορές την θερμοκρασία της Γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι διαθέτει μια ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιες μορφές ζωής, αλλά πιθανότατα είναι πολύ πυκνή, παγιδεύοντας την θερμότητα και καθιστώντας την επιφάνεια του πλανήτη υπερβολικά ζεστή.

TOI 270

Το αστέρι TOI 270 και οι πλανήτες

Τόσο ο TOI 270 d, όσο και ο κοντινότερος γείτονάς του, ο TOI 270 c, εκτιμάται ότι είναι κυρίως αέριοι πλανήτες και μοιάζουν με τον Ποσειδώνα από το δικό μας Ηλιακό Σύστημα. Όμως, επειδή είναι πολύ μικρότεροι πλανήτες, δεν θεωρούνται ίδιοι με τον Ποσειδώνα, και οι επιστήμονες της NASA αναρωτιούνται αν είναι νέοι τύποι πλανητών που δεν έχουν ξαναδεί τριγύρω από το σύστημά μας.

Ο πιο κοντινός στο άστρο πλανήτης, ο TOI 270 b, είναι λίγο πιο μεγάλος από τη Γη και βραχώδης. Ο ένας πλανήτης είναι λίγο πιο μεγάλος από τον άλλο, αλλά σε γενικές γραμμές έχουν παρόμοιες διαστάσεις. Για αυτό το λόγο, οι αστρονόμοι θα μελετήσουν αναλυτικά το σύστημα TOI 270, για να προσπαθήσουν να καταλάβουν γιατί αυτό έχει πλανήτες με σχετικά παρόμοιες διαστάσεις, ενώ στο δικό μας σύστημα υπάρχουν τεράστιες διαφορές – από τον μικροσκοπικό Ερμή στον γιγαντιαίο Δία με τους 79 γνωστούς δορυφόρους του.

Τέλος, με βάση όλα τα παραπάνω, οι επιστήμονες θεωρούν παράξενες και τις διαστάσεις των πλανητών (είναι 1.5-2 φορές πιο μεγάλοι από τη Γη), επομένως θα μελετήσουν και αυτό το κομμάτι.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγές: Independent, Fox News

Διαφήμιση