Αρχική Καταστροφές Στη θέση του το Γεφύρι της Πλάκας το φθινόπωρο

Στη θέση του το Γεφύρι της Πλάκας το φθινόπωρο

0
Γεφύρι της Πλάκας
Διαφήμιση

Τα στοιχεία της φύσης δεν αναγνωρίζουν μνημεία παγκόσμιας ή εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως «αψηφούν» την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες, έτσι είναι έτοιμα να σαρώσουν στο διάβα τους χιλιάδες χρόνια ιστορίας.

Μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων, η ανάγκη για την προστασία και τη διάσωσή τους επανήλθε στο προσκήνιο στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

Πυρκαγιές, σεισμοί, κεραυνοί ή πλημμύρες από τη μία, έλλειψη προσωπικού, ανεπαρκής πρόληψη και μέτρα προστασίας από την άλλη: Η χώρα μας έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια τις πλείστες όσες καταστροφές και είναι θαύμα που κάποια από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της αρχαιότητας στέκονται ακόμη στη θέση τους.

Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία Ολυμπία

Και παρόλο που έχουν περάσει ήδη 12 χρόνια από τη φονική πυρκαγιά που έπληξε το 2007 την Πελοπόννησο, είναι ακόμη νωπή στη μνήμη η …«παράπλευρη απώλεια» του εμβληματικού Κρόνιου Λόφου, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ευτυχώς, στην περίπτωση αυτή, η άμεση κινητοποίηση των αρχών και η ικανότητα της φύσης να αναγεννάται συνέβαλλαν στη σημερινή –σχεδόν πλήρως- αποκαταστημένη μορφή του λόφου.

Το Γεφύρι της Πλάκας

plaka2

Την ίδια καλή τύχη φαίνεται να έχει και το περίφημο Γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο, την κατάρρευση του οποίου θρηνήσαμε εκείνον τον βροχερό Φεβρουάριο του 2015.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που έχει αναλάβει τις μελέτες για την αναστήλωση του γεφυριού εδώ και έναν χρόνο, προχωρά το έργο με γοργούς ρυθμούς με στόχο να παραδοθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Εξαιρετικό έργο

plaka«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» σχολιάζει στο ioanninatv.gr ο Καθηγητής Μανώλης Κορρές, επικεφαλής και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής παρακολούθησης του έργου κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε προ ημερών (στην φωτογραφία, βλέπετε τα σχέδιά του για την αναστήλωση του γεφυριού).

«Φαίνεται καθαρά ότι έχει γίνει ένα έργο υποδομής εξαιρετικό, ένα μεσόβαθρο το οποίο θα αντέξει αιώνες. Έχει 12 φρεατοπασάλους που πάνε περισσότερα από 10 μέτρα κάτω, έχει μια μεγάλη επιφάνεια η οποία εξασφαλίζει την τέλεια έδραση στο ανατολικό μεσόβαθρο που είχε καταστραφεί» δήλωσε ο κ. Κορρές φανερά εντυπωσιασμένος από την πορεία των εργασιών. «Το πρώτο τμήμα έχει ήδη καλουπωθεί, οι πέτρες είναι καλής ποιότητας –αυτό έχει σημασία- το σώμα του μεσόβαθρου έχει φτάσει περίπου 5-6 μέτρα ψηλά. Αυτό είναι η αρχή και κάτι περισσότερο. Δεν υπάρχει λόγος πια να ανησυχεί κανείς. Θα ακολουθήσουν τα τόξα και οι πέτρες που είναι καλής ποιότητας και έχουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά που θέλει το έργο και επομένως είναι πλέον θέμα χρόνου».

Μεγάλη πρόκληση

Γεφύρι της Πλάκας

Το Γεφύρι της Πλάκας κατέρρευσε από τις έντονες βροχοπτώσεις τον Φεβρουάριο του 2015. Η θλίψη ήταν τεράστια σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν ήταν το Πολυτεχνείο το οποίο και ανέλαβε όλες τις μελέτες για την αναστήλωση.

Το έργο δημοπρατήθηκε πριν από έναν χρόνο και το περασμένο φθινόπωρο εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος. Στο ενδιάμεσο είχαν γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου και με την εποπτεία του Γιώργου Σμύρη πολύ σημαντικές εργασίες, κυρίως στην στερέωση των βάθρων.

Η αναστήλωσή του αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο συγκεκριμένο τομέα.

Διαφήμιση