Αρχική Καταστροφές Σεισμός: Κατάρρευση κτιρίων σε Αθήνα και Πειραιά

Σεισμός: Κατάρρευση κτιρίων σε Αθήνα και Πειραιά

0
Σεισμός: Κατάρρευση κτιρίων σε Αθήνα και Πειραιά
Διαφήμιση

Περισσότερα από 5 ακατοίκητα κτίρια σε Αθήνα, Πειραιά και Αιγάλεω κατέρρευσαν λόγω του σεισμού μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι με επίκεντρο τη Μαγούλα.

Στην οδό Ερμού 88 κατέρρευσε εγκαταλειμμένο κτίριο το οποίο προκάλεσε ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά του. Η κατάσταση του κτιρίου ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη. Έπεσε επίσης μέρος του κτιρίου της Marfin στην οδό Σταδίου.

Αντίστοιχα στον Πειραιά, κατέρρευσε ο εμβληματικός ταινιόδρομος μήκους περίπου 100 μέτρων στην Πύλη Ε1, στη θέση Κράκαρη – Παλαιά Λιπάσματα. Στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τη διενέργεια αυτοψίας.

Την ίδια τύχη είχαν ένα ακατοίκητο σπίτι στη Δραπετσώνα, και ένα άλλο στα Πετράλωνα, ενώ έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και στη Δραπετσώνα. Ζημιές καταγράφηκαν και στο εσωτερικό του κτιρίου της Βουλής.

Σεισμός: Κατάρρευση κτιρίων σε Αθήνα και Πειραιά

Ανακοινώσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί και ενημέρωσε ότι με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι Μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής. Το «Θριάσειο» νοσοκομείο εφημερεύει και έχει τεθεί σε επιφυλακή το «Αττικόν». Παράλληλα, οι νοσηλευόμενοι στο Δαφνί έχουν μεταφερθεί προληπτικά στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Κομφούζιο

Η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κάνουν έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων και προτείνουν τη χρήση εφαρμογών του διαδικτύου (WhatsApp, Viber, Skype, Messenger κ.α.), ώστε να αποσυμφοριστεί το δίκτυο.

Στους δρόμους επίσης επικράτησε από την πρώτη στιγμή κομφούζιο με σοβαρά μποτιλιαρίσματα σε όλες σχεδόν τις οδικές αρτηρίες. Τα μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται αυτή την ώρα και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας, στη λεωφόρο Κηφισίας, αλλά και στον Κηφισό. Όλη η δύναμη της Τροχαίας είναι στους δρόμους και κάνει ό,τι είναι εφικτό για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Η Πυροσβεστική

Το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και η 2η ΕΜΑΚ (Θεσ/νικης) τέθηκε σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής.

Στην παρούσα χρονική φάση περιπολούν στην περιοχή 150 πυροσβεστικά οχήματα, 350 πυροσβέστες καθώς και 80 Επιχειρησιακοί Αξιωματικοί, για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί.

Περαιτέρω, με εντολή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος συγκλήθηκε το κατά άρθρο 75 του Ν. 4249/2014 Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση καθώς και η προβλεπόμενη υποστηρικτική ομάδα Διαχείρισης Συμβάντων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και οι ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν.

Οι Αρχές

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε άμεσα με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω, και στη συνέχεια επικοινώνησε με εκπροσώπους δήμων κοντά στην εστία του σεισμού.

Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά τις πρώτες οδηγίες προς της υπηρεσίες και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, μετέβη στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συγκάλεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να εξετάσουν πιθανές ζημιές ή απώλειες στις πληγείσες περιοχές και εάν χρειάζεται αποστολή βοήθειας ή κοινοποίηση των χώρων διαφυγής και διαμονής.

Διαφήμιση