Αρχική Ενέργεια “Πλωτό Τσέρνομπιλ” στην Αρκτική στέλνει η Ρωσία

“Πλωτό Τσέρνομπιλ” στην Αρκτική στέλνει η Ρωσία

0
Akademik Lomonosov
Διαφήμιση

Η ανθρώπινη αλαζονεία δεν έχει όρια. Και η βλακεία επίσης. Όμως ειδικά όταν πρόκειται για θέματα υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, δεν υπάρχει δικαιολογία.

Γι’ αυτό και η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να νηολογήσει μέσα στο καλοκαίρι το Akademik Lomonosov, έναν πλωτό σταθμό πυρηνικής ενέργειας, προκαλεί το κοινό αίσθημα και ξυπνά μνήμες από το καταστροφικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το παρατσούκλι της νέας πλατφόρμας είναι «Πλωτό Τσέρνομπιλ».

Το πλοίο, που παραδόθηκε επισήμως στην ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνική ενέργειας Rosatom στις 4 Ιουλίου 2019 -ανήμερα δηλαδή της επετείου της Αμερικανικής ανεξαρτησίας και δύο δεκαετίες από τότε που άρχισε η κατασκευή του- θα πλεύσει προς τη Βόρεια Θάλασσα με προορισμό την Άπω Ανατολή.

Αποστολή «κυριαρχίας»;

Akademik Lomonosov

Το Akademik Lomonosov διαθέτει πλατφόρμα μήκους 144 μέτρων με τα χρώματα της ρωσικής σημαίας και πρόκειται να αράξει κοντά στο μικρό αρκτικό χωριό Πεβέκ, 6.500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

Επιθυμία της ρωσικής κυβέρνησης είναι να φέρει ενέργεια στις εγκαταστάσεις και στις εταιρείες που κάνουν εξορύξεις υδρογονανθράκων και πολύτιμων λίθων στην περιοχή Τσουκότκα.

Βέβαια, απώτερος σκοπός του Akademik Lomonosov είναι να στηρίξει τις φιλόδοξες προσπάθειες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κυριαρχήσει στην περιοχή της Αρκτικής, πράγμα που προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ – όπως τουλάχιστον αναφέρει το CNN.

Οικονομική ενίσχυση

Το πλοίο θα είναι ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός που θα λειτουργήσει στο πιο βόρειο σημείο του πλανήτη, και θεωρείται «κλειδί» για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Ρώσοι κατοικούν κοντά στις ακτές της Αρκτικής σε χωριά και πόλεις αντίστοιχες με το Πεβέκ, μικρές κοινότητες που είναι προσβάσιμες μόνο αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς – καιρού επιτρέποντος.

Ωστόσο, εκεί παράγεται το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας και η περιοχή έχει τεράστια σημασία στο πλαίσιο του σχεδίου της Ρωσίας να αποκτήσει πρόσβαση στα κρυφά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της, καθώς τα αποθέματα της Σιβηρίας μειώνονται σταθερά.

“Πλωτό Τσέρνομπιλ”

Akademik Lomonosov

Στη θεωρία, τα πλωτά πυρηνικά εργοστάσια θα μπορούσαν να προμηθεύσουν ενέργεια σε απομακρυσμένες περιοχές ή να δώσουν τη δυνατότητα σε επενδυτές να αναπτυχθούν σε σχεδόν ακατοίκητες περιοχές του πλανήτη.

Όμως οι περιβαλλοντολόγοι προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους. Η Greenpeace αποκαλεί το Akademik Lomonosov «Τσερνόμπιλ των Πάγων» ή «Πλωτό Τσερνόμπιλ», και μάλιστα πολλά χρόνια πριν το κοινό ενδιαφερθεί εκ νέου για το ατύχημα του 1986 με αφορμή την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά της HBO. Η Rosatom έχει προσπαθήσει επανειλημμένα -και εις μάτην- να απαλλαγεί από αυτό το παρατσούκλι, χαρακτηρίζοντάς το “άκαιρο και άτοπο”.

«Είναι εντελώς αδικαιολόγητο να συγκρίνουμε τα δύο προγράμματα. Οι αντιρρήσεις των οργανώσεων δεν έχουν βάση, ακόμη και ο τρόπος που λειτουργούν οι δύο αντιδραστήρες είναι διαφορετικός», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ιριμίνκου, επικεφαλής μηχανικός του Akademik Lomonosov για την περιβαλλοντική προστασία. «Εννοείται ότι αυτό που συνέβη στο Τσέρνομπιλ δεν πρέπει να ξανασυμβεί…  Και επιπλέον, καθώς το πλοίο θα αράξει στα νερά της Αρκτικής, θα παγώσει άμεσα, καθώς δεν υπάρχει έλλειψη κρύου νερού».

Εκτός όμως από τον εφιάλτη του Τσέρνομπιλ, οι ακτιβιστές κατά της πυρηνικής ενέργειας ανακαλούν και το ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, με τις εικόνες των πλημμυρισμένων αντιδραστήρων να είναι ακόμη νωπές στη συλλογική μνήμη.

Θέματα ασφάλειας

Akademik Lomonosov

Τα πλεονεκτήματα της ρωσικής πλατφόρμας –η κινητικότητα και η ικανότητά του να δουλεύει σε απομακρυσμένες περιοχές- γεννούν κάποιες πολύπλοκες διαδικασίες ασφαλείας, σχετικά τόσο με την απόρριψη των πυρηνικών καυσίμων όσο και με τις επιχειρήσεις διάσωσης σε περίπτωση που ο σταθμός χτυπηθεί από κάποιο τεράστιο κύμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι μηχανικοί είναι καθησυχαστικοί και διαβεβαιώνουν ότι έμαθαν το μάθημά τους από τη Φουκουσίμα: «Η πλατφόρμα δεν μπορεί να σπάσει ακόμη κι αν προκληθεί τσουνάμι, ενώ αν μετακινηθεί προς τα ηπειρωτικά, διαθέτει ένα εφεδρικό σύστημα που μπορεί να κρατήσει κρύο τον αντιδραστήρα για 24 ώρες», εξήγησε ο Ντμίτρι Αλεκσέενκο, διευθυντής του αντιδραστήρα Akademik Lomonosov.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί του μη κυβερνητικού ιδρύματος Bellona που ασχολείται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πυρηνικών προγραμμάτων, επισημαίνουν ότι οι 24 ώρες ίσως να μην είναι αρκετές για να αποτρέψουν μια καταστροφή ειδικά αν το τσουνάμι σπρώξει την πλατφόρμα και τους δυο ενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της μέσα στις πόλεις.

Τα χαρακτηριστικά του Akademik Lomonosov

Akademik Lomonosov

  • Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2007.
  • Κόστισε 232 εκατομμύρια δολάρια.
  • Έχει μήκος 144 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα.
  • Έχει εκτόπισμα 21.000 τόνων.
  • Απασχολεί πλήρωμα 69 ατόμων.
  • Διαθέτει δύο αντιδραστήρες που παράγουν μαζί 70 MW ηλεκτρικής ενέργειας ή 300 MW θερμότητας.
Διαφήμιση