Αρχική Καταστροφές “Έγκλημα πολέμου”, οι ζημιές στο περιβάλλον, σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων

“Έγκλημα πολέμου”, οι ζημιές στο περιβάλλον, σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων

0
περιβάλλον
Διαφήμιση

Ως έγκλημα πολέμου ζητούν οι επιστήμονες να αναγνωρίζονται οι περιβαλλοντικές ζημιές, σε συγκρούσεις.
Με ανοιχτή τους επιστολή τους 24 επιστήμονες, ζητούν από τα τα Ηνωμένα Έθνη μια πέμπτη σύμβαση της Γενεύης που θα αναγνωρίζει ως έγκλημα πολέμου τη ζημιά στη φύση, από συγκρούσεις.

Οι επιστήμονες κινητοποιήθηκαν εν’ όψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών.
Η Επιτροπή, συνέρχεται αυτό το μήνα για να προωθήσει ένα πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων.

Με την επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature καλούν τις κυβερνήσεις των χωρών να προστατεύσουν καλύτερα τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον σε περιόδους σύγκρουσης.

Οι επιστήμονες, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την Ευρώπη και την Αφρική, ζήτησαν η πέμπτη σύμβαση της Γενεύης να αναπτύξει μια διεθνή συνθήκη για στρατιωτική συμπεριφορά.
Η έκκληση για δράση χρησιμεύει ως υπενθύμιση για το πόσο καταστροφικές είναι για το περιβάλλον οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η πέμπτη σύμβαση θα περιλαμβάνει μέτρα ώστε οι κυβερνήσεις να είναι υπόλογες για τις ζημιές που προκάλεσαν οι στρατιωτικοί τους. Ζημιές, όπως ότι ωθούν είδη σε εξαφάνιση και δηλητηριάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Μέτρα και για το διεθνές εμπόριο όπλων

περιβάλλον όπλα

Οι 24 επιστήμονες ζητούν από τον ΟΗΕ να πάρει μέτρα και για τον περιορισμό του διεθνούς εμπορίου όπλων.

“Η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία όπλων επιδεινώνει την κατάσταση, για παράδειγμα οδηγώντας σε μη βιώσιμο κυνήγι της άγριας ζωής, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Μια πέμπτη σύμβαση της Γενεύης θα παρέχει μια πολυμερή συνθήκη η οποία θα περιλαμβάνει νομικά μέσα για την προστασία βασικών φυσικών πόρων.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για τη ρύθμιση της μεταφοράς όπλων. Και η στρατιωτική βιομηχανία πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνη για τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της”.

Διαφήμιση