Αρχική Υγεία - Διατροφή “Δεύτερο χέρι- Πίνω”, το νέο πρόβλημα δημόσιας υγείας από το αλκοόλ

“Δεύτερο χέρι- Πίνω”, το νέο πρόβλημα δημόσιας υγείας από το αλκοόλ

0
Πίνω
Διαφήμιση

Το ότι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν παθητικοί καπνιστές, είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς. Αλλά δεν είναι η μόνη κακή συνήθεια που μπορεί να επηρεάσει τους άλλους. Το “Δεύτερο χέρι- Πίνω” (Second-Hand Drinking) είναι επίσης το ίδιο πράγμα και αφορά στο αλκοόλ.

Και δεν είναι βέβαια κυριολεκτικό, αφού δεν σημαίνει ότι το αλκοόλ που πίνετε θα καταλήξει στο αίμα ενός άλλου.
Αλλά το “ακόμα ένα ποτηράκι”, είναι επιζήμιο στις ζωές των άλλων. Η κακομεταχείριση ατόμων από πότες, αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Σχετικά με τις βλάβες σε άλλους, το αλκοόλ βρίσκεται στην κορυφή, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Και ακολουθούν ο καπνός, η ηρωίνη, η κοκαΐνη και άλλες ουσίες.

Η νέα έρευνα στις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Μελετών για το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά, βάζει τις αρνητικές επιπτώσεις του “Δεύτερο χέρι- Πίνω”, στο “ίδιο τσουβάλι” με το παθητικό κάπνισμα.

Πίνω βλάβες

“Δεύτερο χέρι- Πίνω” και οι αρνητικές επιπτώσεις

Κάθε χρόνο ένας στους πέντε Αμερικανούς ενηλίκους έχει υποστεί βλάβη εξαιτίας του αλκοολισμού κάποιου άλλου.
Αυτές οι βλάβες περιλαμβάνουν απειλές ή παρενόχληση. Κι αυτή, είναι η πιο συχνά αναφερόμενη βλάβη σε ποσοστό 16% για γυναίκες και για άνδρες.
Ακολουθούν σωματική επίθεση, οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα.

  • Πέρυσι περίπου το 21% των γυναικών και το 23% των ανδρών δήλωσαν ότι υπέστησαν βλάβη εξαιτίας της χρήσης αλκοόλ κάποιου άλλου.
  • Κάθε χρόνο 53 εκατομμύρια ενήλικες (26 εκατομμύρια γυναίκες, 27 εκατομμύρια άνδρες) στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα είδος βλάβης από πότες.

Μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, οι γυναίκες κάτω των 25 ετών αναφέρουν ως πιο συχνή βλάβη “Δεύτερο χέρι- Πίνω”:

  • Την παρενόχληση / απειλή (31%)
  • Προβλήματα από οδήγηση (16%)

Για τις γυναίκες ο πότης που παρενοχλεί είναι μέλος της οικογένειας

Για τους άνδρες, αυτό συνήθως ήταν από έναν ξένο και είχε να κάνει με βανδαλισμό ιδιοκτησίας ή σωματική επιθετικότητα.
Αλλά για τις γυναίκες, ο πότης τείνει να είναι μέλος της οικογένειας. Και προκαλεί συχνά οικονομικά προβλήματα και γενικότερα προβλήματα στο σπίτι με την συμπεριφορά του.

Οι επιστήμονες, ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα οδηγήσει σε νέα μέτρα για τη μείωση της επιβάρυνσης του αλκοόλ στην υγεία και κατά συνέπεια στους άλλους.

Διαφήμιση