Αρχική Καταστροφές Πυρκαγιές σε πέντε περιοχές της χώρας

Πυρκαγιές σε πέντε περιοχές της χώρας

0
fot3
Διαφήμιση

Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική, καθώς μαίνονται πυρκαγιές σε πέντε περιοχές της χώρας.

Όπως είχε προειδοποιήσει και η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο συνδυασμός των ισχυρών ανέμων και της υψηλής θερμοκρασίας αποδείχτηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο, εκρηκτικός: μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν εκδηλωθεί πέντε εστίες σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Στα Μέγαρα, στο Μαρκόπουλο, στη Λέσβο, στα Ιωάννινα, ενώ αντίστοιχη κατάσταση αντιμετωπίστηκε από το μεσημέρι του Σαββάτου και στον Κιθαιρώνα Αττικής, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες.

Συναγερμός στα Μέγαρα

fot2

Στα Μέγαρα, καίγονται χορτολιβαδική έκταση και οικόπεδα στην περιοχή Αγία Τριάδα. Στο σημείο υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια, χωρίς να έχει κινδυνέψει κάποιο άμεσα. Αυτήν την ώρα η φωτιά έχει σχεδόν οριοθετηθεί, όμως οι αρχές προχώρησαν σε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό. Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης. Συγκεκριμένα, παραμένουν 51 πυροσβέστες με 19 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 2 ελικόπτερα. Οι άνεμοι που πνέουν εντάσεων 3-4 μποφόρ δυσκολεύουν την κατάσβεση της φωτιάς.

Πυρκαγιά στο γήπεδο Μαρκόπουλου

fot4

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι, επίσης, πίσω από το γήπεδο Μαρκόπουλου στην Αττική. Η πυρκαγιά καίει ξερά χόρτα και σκουπίδια, ενώ στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι εντάσεως έως 5 μποφόρ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται προς το παρόν κατοικίες. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 2 ελικόπτερα, 1 συντονιστικό ελικόπτερα, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ έχουν σπεύσει και 10 εθελοντές με 4 οχήματα.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Μυτιλήνη

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Νησέλια Παμφύλων, περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν καεί περί τα 20 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και ελαιώνα. Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, οι οποίες δεν απειλήθηκαν.

Μεταξύ Ασβεστοχωρίου και Κοσμηρά η φωτιά στα Ιωάννινα

fwtia 27

Η πυρκαγιά στα Ιωάννινα είναι σε εξέλιξη σε περιοχή μεταξύ των οικισμών Ασβεστοχώρι και Κοσμηρά, ευτυχώς όμως οι φλόγες είναι μακριά από τα χωριά και δεν κινδυνεύουν σπίτια. Για την κατάσβεσή της, έχουν κινητοποιηθεί 28 πυροσβέστες, 10 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα
 fwtia kithairwnas

Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Κιθαιρώνα, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική. Όπως δήλωσε νωρίς το μεσημέρι αρμόδιος αξιωματικός του Π.Σ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πυρκαγιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, ενώ καίει έλατα, πεύκα και πουρνάρια, μέσα σε μια χαράδρα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επέκτασής της σε αυτή τη φάση και καταβάλλεται προσπάθεια για την οριοθέτησή της.

Ωστόσο, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, που έχει κλίση 70%-80% και δεν επιτρέπει στα οχήματα να πλησιάσουν, ενώ οι ισχυρές ριπές αέρα δυσχεραίνουν το έργο των εναέριων μέσων, καθιστώντας επικίνδυνη τη ρίψη νερού από κοντινή απόσταση.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν συνολικά 205 πυροσβέστες (εκ των οποίων 11 πεζοπόρες ομάδες), με 32 οχήματα, τέσσερις υδροφόρες των ΟΤΑ και τέσσερα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Στρατού. Από αέρος κάνουν ρίψεις, όταν έχουν τη δυνατότητα, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς θα γίνει έρευνα αφού τεθεί υπό έλεγχο. Οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι, πάντως, ερευνούν σοβαρά την εκδοχή κάποιου ατυχήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση