Αρχική Καταστροφές Ψήφος Εμπιστοσύνης με ανακοινώσεις για άμεση χρήση των κονδυλίων για το Μάτι....

Ψήφος Εμπιστοσύνης με ανακοινώσεις για άμεση χρήση των κονδυλίων για το Μάτι. Δεν αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ

0
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία
Διαφήμιση

Με την ψηφοφορία στη Βουλή και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ψήφισαν 300 βουλευτές. Στην κυβέρνηση έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης οι 158 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνήθηκε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Κανένας δεν ψήφισε «λευκό».

Προηγουμένως, κατά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της ΔΕΗ αλλά και στην τραγωδία στο Μάτι ανακοινώνοντας ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα περιέλθει άμεσα στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Πέντε άμεσα μέτρα για το Μάτι

Πυρκαγιά στο Μάτι

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τις εξής άμεσες παρεμβάσεις για το Μάτι τον Αύγουστο:

  • Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία «λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής».
  • Με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιρείων, στο πλαίσιο της Εταιρικής τους Κοινωνικής Ευθύνης, καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
  • Τα άτομα με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
  • Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
  • Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα

ypen3

  1.  Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
  2. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.
  3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

ΔΕΗ

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της ΔΕΗ.

«Αμηχανία από πλευράς αντιπολίτευσης. Οι καλοπροαίρετοι συνάδελφοι ανέφεραν μια σειρά από ερωτήματα», σχολίασε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Όταν παραλάβατε τη ΔΕΗ είχε κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. ευρώ. Την παραδώσατε με λίγο πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Θα πείτε ότι δεν είναι η κεφαλαιοποίηση κατ’ ανάγκη δείκτης για την κατάσταση της εταιρείας. Φαντάζομαι, όμως, κύριε Τσακαλώτε, ότι γνωρίζετε την έκθεση του ανεξάρτητου ορκωτού λογιστή, που γράφει ότι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ουσιώδη αβεβαιότητα, για να συνεχίσει η εταιρεία την λειτουργία της.

Έχετε τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της μεγαλύτερης επιχείρησης. Να είστε πιο φειδωλοί για τα χάλια που μας παραδίδετε. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να σώσουμε τη ΔΕΗ, τις θέσεις εργασίας, χωρίς αύξηση του τιμολογίου για τους καταναλωτές. Αν χρειαστεί να πουληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία, για να σωθεί η εταιρεία, θα το κάνουμε για να σωθεί η εταιρεία και να σωθούν οι θέσεις εργασίας.

Πίσω από αυτή την καταστροφή που προκαλέσατε κρύβονται πολλές ευθύνες και δεν χρειάζεται να πούμε τώρα περισσότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ο Πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του, ανακοίνωσε επίσης την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ: «Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι κάτι επιτέλους αλλάζει σε αυτή τη χώρα. Από την εποχή των φόρων και της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις και τις δουλειές προς όλους. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως. Κύριε Τσίπρα, με αιφνιδιάσατε με το επιχείρημά σας περί ελάφρυνσης των πλουσίων της Εκάλης. Όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όλες τις περιουσίες από τις 60.000 έως το ένα εκατ. ευρώ, δεν αναφερόμαστε στην Εκάλη, αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε. Και το κάνουμε, γιατί αυτή ήταν η εντολή που πήραμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αρχές Αυγούστου τα πρώτα νομοσχέδια

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε πως μέχρι τις 10 Αυγούστου θα έχουν ψηφιστεί τα τρία πρώτα νομοσχέδια, για το επιτελικό κράτος, για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια.

Διαφήμιση