Αρχική Καταστροφές Που οφείλεται ο πρωτοφανής καύσωνας στην Ευρώπη

Που οφείλεται ο πρωτοφανής καύσωνας στην Ευρώπη

0
Kausonas
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Κατερίνα Καλτσά

Το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με τους επιστήμονες να αναφέρουν πως πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο!

To ιστορικό κύμα θερμότητας είναι έτοιμο να επεκταθεί στα βορειοανατολικά, στη Σκανδιναβία και στην Αρκτική.

Ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Βέρνης Ράφαελ Νέουκομ, υποστηρίζει με άρθρο του στο “Nature”, πως «εκτός από την πρόσφατη ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας, τέτοιες εναλλαγές θερμών και κρύων περιόδων δεν έχουν συμβεί ποτέ σε όλον τον κόσμο ταυτόχρονα τις τελευταίες δύο χιλιετίες».

Ο καθηγητής Νέουκομ και η ομάδα του χρησιμοποίησαν τη μεγάλη συλλογή δεδομένων του δικτύου Pages 2k, που εκτείνεται στις τελευταίες δύο χιλιετίες.

Οι θερμοκρασίες εξήχθησαν από τους δακτυλίους των δένδρων, επειδή το πάχος τους και η πυκνότητα ξύλου αλλάζουν με τη θερμοκρασία, ή από τους βραδέως αναπτυσσόμενους κοραλλιογενείς υφάλους, που δείχνουν αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμιά άλλη ένδειξη εναλλαγής ψυχρής ή θερμής φάσης σε ολόκληρο τον πλανήτη εκτός από την πρόσφατη υπερθέρμανσή του.

Οι επιστήμονες αναφέρουν, τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα: τον 15ο αιώνα, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επικράτησαν στον Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό, τον 17ο αιώνα στη βορειοδυτική Ευρώπη και στη νοτιοανατολική Βόρεια Αμερική και τον 19ο αιώνα σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Βλέπουμε ότι η πιο θερμή περίοδος των τελευταίων δύο χιλιετιών κάλυψε το 98% της Γης. Αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η τεχνητή υπερθέρμανση του πλανήτη είναι άνευ προηγουμένου», προσθέτουν.

«Αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η τεχνητή υπερθέρμανση του πλανήτη είναι άνευ προηγουμένου» προσθέτουν.

Το φαινόμενο που επηρεάζει την Ευρώπη

Το ζεστό κύμα που βρίσκεται πάνω από την Ευρώπη, προκαλείται από το μετεωρολογικό φαινόμενο γνωστό ως «Ωμέγα μπλοκ», μια περιοχή υψηλής πίεσης που παραμένει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το φαινόμενο ονομάζεται μετά το ελληνικό γράμμα Ωμέγα (Ω), για τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει το ρεύμα αεριωθούμενου ρεύματος στην ατμόσφαιρά μας.

Ένα ισχυρό «ωμέγα μπλοκ» έχει εγκατασταθεί σε όλη τη δυτική Ευρώπη και παράγει ένα θόλο πάνω από την περιοχή, που ενεργεί σαν καπάκι.

kausonas tholos

Αυτός ο τύπος μπορεί να «κολλήσει» σε ένα μέρος για εβδομάδες και, στην περίπτωση αυτή, ο πολύ ζεστός αέρας από την έρημο της Σαχάρας παγιδεύεται κάτω από τον θόλο, προκαλώντας θερμοκρασίες ρεκόρ.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι αυτό το μοτίβο θα μετατοπιστεί σιγά-σιγά τις επόμενες μέρες, επιτρέποντας στον ζεστό αέρα να μετακινηθεί βόρεια προς τη Σκανδιναβία και την Αρκτική.

Οι θερμοκρασίες της Δυτικής Ευρώπης

Η έρευνα των Βέλγων ειδικών είναι εξαιρετικά επίκαιρη, καθώς οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Ευρώπη, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ για τις τελευταίες δεκαετίες.

  • Στο υψηλότερο επίπεδο για τον μήνα Ιούλιο ανήλθε σήμερα ο υδράργυρος στη Βρετανία, φθάνοντας στους 36,9 βαθμούς Κελσίου, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας (Met Office).

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι παραμένει πολύ πιθανό η Βρετανία να σπάσει το ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών, των 38,5 βαθμών Κελσίου.

Kausonas Bretania

  • Στην Ολλανδία, η θερμοκρασία σκαρφάλωσε σήμερα στους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στα χρονικά, ανακοίνωσε το μετεωρολογικό ινστιτούτο της χώρας KNMI.

Ο υδράργυρος ανήλθε στους 40,4 βαθμούς Κελσίου στον ολλανδικό νότο, καταρρίπτοντας το εθνικό ρεκόρ των 39,3 βαθμών μία ημέρα πριν.

  • Στο Βέλγιο, τα θερμόμετρα έδειξαν 40,6 βαθμούς Κελσίου στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, στο βορειοανατολικό τμήμα,  όπως έγινε γνωστό από τον Ντάβιντ Ντεχενάου, τον επικεφαλής μετεωρολόγο της μετεωρολογικής υπηρεσίας IRM.

«Νέο εθνικό ρεκόρ στο Βέλγιο: 40,6 βαθμοί στο Κλάιν Μπρόγκελ τώρα και δεν έχει τίποτα τελειώσει ακόμα! Απίστευτο!» έγραψε σε tweet ο μετεωρολόγος λίγο μετά τις 15.00 τοπική ώρα.

  • Και η Γερμανία έσπασε σήμερα ένα νέο απόλυτο ρεκόρ ζέστης με τα θερμόμετρα να δείχνουν 40,9 βαθμούς Κελσίου, στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος τύπου της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (DWD).

Η θερμοκρασία αυτή μετρήθηκε στο Λίνγκεν, στην Κάτω Σαξονία, γύρω στις 14.50 τοπική ώρα.

Το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5 βαθμών είχε καταγραφεί μόλις χθες. Ο εκπρόσωπος τύπου διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια προσωρινή καταγραφή και ότι ο υδράργυρος αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Το Παρίσι «βράζει» στους  42,4 βαθμούς 

Το Παρίσι κατέρριψε σήμερα Πέμπτη  το ιστορικό ρεκόρ ζέστης, που είχε καταγραφεί πριν από 70 χρόνια, με τον υδράργυρο να έχει εκτοξευθεί στους 42,4 βαθμούς Κελσίου, στον σταθμό Παρίσι-Μονσουρί, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ρεκόρ είχε καταρριφθεί από νωρίς το απόγευμα με 41 βαθμούς Κελσίου και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι είναι πιθανή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας έως το βράδυ.

Kausonas Parisi

Το νέο προσωρινό ρεκόρ, 41,5 βαθμών Κελσίου, καταγράφηκε στο Λίνγκεν, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Από την έναρξη των μετρήσεων το 1873, στο Παρίσι ο υδράργυρος δεν είχε υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου παρά μονάχα μία φορά, την 28η Ιουλίου του 1947 με 40,4 βαθμούς Κελσίου.

ΟΗΕ: Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο ακραία

Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ, WMO), η φετινή χρονιά θα είναι από τις πιο ζεστές στην ιστορία!

«Είναι πολύ νωρίς για να αποδοθεί οριστικά στην κλιματική αλλαγή το κύμα καύσωνα που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, όμως ο καύσωνας αυτός είναι σίγουρα το λογικό επακόλουθο των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με τις συνέπειες των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», ανέφερε ο ΟΗΕ.

«Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο έντονα, πιο παρατεταμένα, πιο ακραία, θα αρχίζουν νωρίτερα και θα τελειώνουν αργότερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του ΠΜΟ Κλερ Νάλις.

«Βρισκόμαστε ακόμη μόλις στα τέλη Ιουνίου, όμως φαίνεται πως η γη βιώνει τα πέντε πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ, από το 2015 μέχρι και το 2019», δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, το 2019 ήταν η τρίτη πιο ζεστή χρονιά.

Kausonas xartis

Πηγές: CNN, BBC, Nature, Sciencealert, Ecozen 

Διαφήμιση