Αρχική Ειδήσεις Ποιοι είναι οι νέοι επικεφαλής του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Ποιοι είναι οι νέοι επικεφαλής του Υπουργείου Περιβάλλοντος

0
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΥΠΕΝ
Διαφήμιση

Είναι ενδιαφέρον που ένας Κρητικός από το Ρέθυμνο διαδέχεται έναν άλλον Κρητικό από τα Χανιά στην κεφαλή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο νέος Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο απερχόμενος Γιώργος Σταθάκης, πέρα από το γεγονός ότι μεγάλωσαν στη λεβεντογέννα Κρήτη, έχουν και άλλα κοινά: ως φοιτητές και οι δυο γαλουχήθηκαν στις νεολαίες των παρατάξεών τους και στην πορεία είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Νομικός ο πρώτος, οικονομολόγος ο δεύτερος.

Πέμπτη φορά Υπουργός

ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης

Σε αντίθεση όμως με τον Γιώργο Σταθάκη, αν και νεώτερος, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν είναι πρωτάρης στους υπουργικούς θώκους. Έχοντας υπηρετήσει με επιτυχία τρεις φορές ως Ευρωβουλευτής (1994, 1999, 2004), εκλέγεται βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2007, για να αναλάβει στη συνέχεια Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, όπου ασχολείται με την επίλυση του προβλήματος της Ολυμπιακής και την εξυγίανση του ΟΣΕ.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Βιώσιμη ανάπτυξη

Τον Ιανουάριο του 2009 αναλαμβάνει χρέη Υπουργού Ανάπτυξης, υιοθετώντας, μεταξύ άλλων, σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προώθησης των ΑΠΕ με τα προγράμματα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» και «Φωτοβολταϊκά Στις Στέγες». Είναι ίσως η πρώτη φορά που η ανάπτυξη δεν έρχεται σε αντιδιαστολή με την βιωσιμότητα των πόρων.

Αυτοκινητόδρομοι και αεροδρόμια

Τον Οκτώβριο του 2009 όπως και τον Μάιο και Ιούνιο του 2012 επανεκλέγεται βουλευτής, και επιστρέφει ως Υπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θέση στην οποία παραμένει μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Συνεχίζει στο σπασμένο στα δύο πλέον Υπουργείο, ως Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Στο διάστημα αυτό, προωθεί μεταξύ άλλων την επανεκκίνηση του έργου των 4 μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και την σύμβαση παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Επίσης, προτείνει προς ψήφιση τον νόμο-πλαίσιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και μια σειρά μέτρων για την απελευθέρωση των αγορών μέσω της γνωστής εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 εκλέγεται ξανά βουλευτής στην Β’ Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 2016 ο Κωστής Χατζηδάκης ορίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη Αντιπρόεδρος της ΝΔ με αρμοδιότητα την σύνταξη του νέου κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Τι κληρονομεί από το ΥΠΕΝ

monades ligniti

Αν και είναι νωρίς ακόμη για προβλέψεις και εκτιμήσεις, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο δυσκολότερος γρίφος που καλείται να επιλύσει ο νέος ένοικος της Μεσογείων, και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο άμεσα, είναι το θέμα της ΔΕΗ. Με ζημιές που ξεπερνούν τα 900 εκ. ευρώ το 2018 και τα 218 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2019 και με τεράστια προβλήματα ρευστότητας, η ΔΕΗ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακολουθεί το θέμα του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών τη 15η Ιουλίου, αλλά και το φλέγον ζήτημα της πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ.

Περιβαλλοντική πολιτική

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναμενόμενο ο νέος υπουργός να ασχοληθεί αρχικά με την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του οίκου του στον τομέα της ενέργειας.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αγνοήσει και την περιβαλλοντική πολιτική που οφείλει να χαράξει για το υπουργείο του –ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από «ενέργειας» είναι πρωτίστως «περιβάλλοντος»- σεβόμενος και τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού, οι οποίες εστιάζουν στον δραστικό περιορισμό των εκπομπών ρύπων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση κατά τουλάχιστον 80% του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 (σε σχέση με το 1990) μέσω:

  • της σταδιακής απεξάρτησης από τον λιγνίτη και τη χρήση προϊόντων πετρελαίου,
  • της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,
  • της έμφασης στην εξοικονόμηση ενέργειας των νοικοκυριών, των κτιρίων του δημοσίου τομέα και των βιομηχανικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Γεράσιμος Θωμάς: η Ελλάδα ως ηγέτης της ενεργειακής μετάβασης

Γεράσιμος Θωμάς

Ο νέος Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων φαίνεται να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, ικανός να διευθετήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά όλα τα παραπάνω – τουλάχιστον με δεδομένο την μέχρι τώρα επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), ο Γεράσιμος Θωμάς έχει αναφερθεί επανειλημμένα στη δυνατότητα της Ελλάδας να ηγηθεί στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς «διαθέτει ένα υγιές ενεργειακό μείγμα, στο οποίο το μερίδιο των ΑΠΕ είναι άνω του 15%. Επίσης, η χώρα έχει ήδη πετύχει το 85% του στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ είναι καθ’ οδόν και για την επίτευξη του στόχου για τους ρύπους».

Η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, η εξοικονόμηση ενέργειας,  η ενίσχυση των ΑΠΕ αλλά και η εφαρμογή της κοινοτικής πολιτικής είναι κατά τον κ. Θωμά, τα «κλειδιά» για τη μείωση των ρύπων και την αύξηση των επενδύσεων.

Δημήτρης Οικονόμου: Αστικές παρεμβάσεις και χωροταξικός σχεδιασμός

Δημήτρης Οικονόμου

Ο Υφυπουργός που αναλαμβάνει θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων συνεργάτης του Centre de Recherche d’ Urbanisme (Παρίσι), ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε επιτροπές του ΟΗΕ για τη χωροταξία και την πολεοδομία. Έχει εκπονήσει πλήθος μελετών, συγγραμμάτων και βιβλίων στα πεδία του πολεοδομικού, του χωροταξικού, του περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού και προγραμματισμού, ενώ τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάλυση των συστημάτων χωρικού σχεδιασμού, στις αστικές παρεμβάσεις και στις διαδικασίες χωροθέτησης μεγάλων επενδύσεων.

Με την χωροταξία να κατέχει εξίσου προεξάρχουσα θέση στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης ο Δημήτρης Οικονόμου μοιάζει επίσης να είναι μια προσεκτικά μελετημένη επιλογή που θα κληθεί να ανταποκριθεί στη χάραξη και εφαρμογή «μιας χωροταξικής πολιτικής που προστατεύει το περιβάλλον, προωθεί τις επενδύσεις και τελικά δίνει αξία στην περιουσία μας».

Οι βασικοί άξονες

Άξονες της πολιτικής αυτής, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέπει να είναι:

  • Η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού εντός 4 ετών έτσι ώστε οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και οι ιδιώτες, να γνωρίζουν τις προβλεπόμενες χρήσεις γης για κάθε περιοχή, να αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ σχεδίων και να διευκολύνεται η πραγματοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής.
  • Η προώθηση Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων σε κρίσιμους τομείς (τουρισμός, logistics, ορυκτοί πόροι, αναθεώρηση Βιομηχανίας, ΑΠΕ και Υδατοκαλλιεργειών.
  • Η σύνδεση κατηγοριών χρήσεων γης με τους κωδικούς δραστηριότητας της εφορίας (ΚΑΔ) ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να γνωρίζει αυτόματα που μπορεί να ασκήσει τη δραστηριότητα που επιθυμεί.
  • Η κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κατάργηση της απαρχαιωμένης κατηγοριοποίησης ανά επίπεδο όχλησης.
Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here