Αρχική Περιβάλλον Περιβαλλοντικά έργα στο Παρίσι εν όψει των Ολυμπιακών του 2024

Περιβαλλοντικά έργα στο Παρίσι εν όψει των Ολυμπιακών του 2024

0
Διαφήμιση

Χάραξη νέων ποδηλατοδρόμων, ενίσχυση του πρασίνου, μείωση της κυκλοφορίας των ΙΧ στο κέντρο, προστατευμένοι πεζόδρομοι, χώροι ασφαλείς για τα παιδιά.

Η ιδανική εικόνα μιας σύγχρονης πόλης.

Μόνο που δυστυχώς δεν είναι η εικόνα μιας ελληνικής πόλης, αλλά εκείνη που θα έχει σύντομα το Παρίσι, όταν δηλαδή το όραμα της δημάρχου Αν Ινταλγκό πάρει σάρκα και οστά.

Πρωτεύουσα της ποδηλασίας

Περιβαλλοντικά έργα στο Παρίσι εν όψει των Ολυμπιακών του 2024

Σε συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα «Journal du Dimanche» η Ινταλγκό μιλά για τη φιλοδοξία της να μετατραπεί το Παρίσι σε «πρωτεύουσα της ποδηλασίας» αυξάνοντας μέχρι το 2020 τους ποδηλατοδρόμους του κατά 50% με αποτέλεσμα να καλύπτουν συνολική έκταση 1.000 μέτρων μήκους.

«Προτιμήσαμε την ποιότητα έναντι της ποσότητας. Για να κάνουμε ασφαλέστερη την μετακίνηση των ποδηλατών, δημιουργήσαμε πραγματικές υποδομές για την ποδηλασία. Και αντί για απλά σημάδια στο έδαφος, δημιουργούμε προστατευμένους ποδηλατοδρόμους. Θα επανεξετάσουμε τη λειτουργία όλων των μεγάλων αρτηριών, που προορίζονταν αποκλειστικά για αυτοκίνητα» επισημαίνει η δήμαρχος του Παρισιού.

Βελτίωση της κυκλοφορίας

Περιβαλλοντικά έργα στο Παρίσι εν όψει των Ολυμπιακών του 2024

Θεωρώντας το θέμα της ρύθμισης της κυκλοφορίας στην πόλη προϋπόθεση για το ευ ζην των πολιτών και των επισκεπτών, η δήμαρχος του Παρισιού προτίθεται να δαπανήσει 150 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωσή της, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 63 εκατομμύρια ευρώ για τους ποδηλατοδρόμους.

Μάλιστα, στην προσπάθειά της να ενθαρρύνει τη χρήση του ηλεκτρικού ποδηλάτου η Αν Ινταλγκό πρόκειται να επιχορηγήσει με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ όσους αγοράσουν ηλεκτρικό ποδήλατο. «Αυτό σημαίνει έως 400 ευρώ, για παράδειγμα, για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου από τους απλούς πολίτες και έως 1.200 ευρώ για τους επαγγελματίες», εξηγεί η ίδια.

Νέος Μεγάλος Κήπος στον Πύργο του Άιφελ

Περιβαλλοντικά έργα στο Παρίσι εν όψει των Ολυμπιακών του 2024

Στο πρόγραμμα της Αν Ινταλγκό όμως εντάσσεται και το μεγαλεπήβολο σχέδιο της κατασκευής ενός νέου κήπου που θα συνδέει το Τροκαντερό με τον Πύργο του Άιφελ. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες θα μπορούν να διασχίζουν τον Σηκουάνα από τη Γέφυρα της Ιένας απ’ όπου δεν θα περνούν πλέον αυτοκίνητα.

Το όλο εγχείρημα αναμένεται να στοιχίσει γύρω στα 72 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα που αποφέρει στην πόλη η εκμετάλλευση του Πύργου του Άιφελ.

Η νέα πράσινη διαδρομή θα δώσει την ευκαιρία στους 6 εκατομμύρια περίπου επισκέπτες και στα 20 εκατομμύρια που συχνάζουν στις όχθες του ποταμού κάθε χρόνο, να ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Το 2024

Περιβαλλοντικά έργα στο Παρίσι εν όψει των Ολυμπιακών του 2024

Το έργο έχει προταθεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Gustafson Porter + Bowman με επικεφαλής αρχιτέκτονα την Kathryn Gustafson. Οι βασικοί στόχοι του είναι:

  • Να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς, στην χαμηλή κυκλοφορία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Να αναπτυχθεί το φυσικό περιβάλλον δημιουργώντας χώρους-ανάσες σύμφωνα και με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

«Εύχομαι ο Πύργος του Άιφελ και οι όχθες του να γίνουν ένας πραγματικός τόπος για περίπατο και αναψυχή, κυρίως για τις οικογένειες τα Σαββατοκύριακα. Πρέπει το Παρίσι να γίνει μια πόλη όπου θα μπορούμε να αφήσουμε το παιδί μας από το χέρι», σχολίασε η Αν Ινταλγκό.

Τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το 2024, χρονιά που το Παρίσι φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here