Αρχική Περιβάλλον Παραμένει στον κατάλογο της UNESCO ο Ψηλορείτης

Παραμένει στον κατάλογο της UNESCO ο Ψηλορείτης

0
Ψηλορείτης
Διαφήμιση

Όλα δείχνουν πως θετική θα είναι η εισήγηση και αξιολόγηση των επιθεωρητών της UNESCO προς το κεντρικό της συμβούλιο προκειμένου να παραμείνει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον κατάλογο των παγκόσμιων γεωπάρκων.

Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο τέλος του 2019.

Οι επιθεωρητές που βρέθηκαν την Παρασκευή στο νησί, ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, για την απόφασή τους, να εισηγηθούν την παραμονή του γεωπάρκου στον κατάλογο.

Στη συνάντηση τους με τον κ. Αρναουτάκη, συμμετείχαν, οι επιθεωρητές-επιστήμονες της UNESCO Αλεξάντρου Αντραζάνου από την Ρουμανία (γεωλόγος καθηγητής Πανεπιστημίου στο Βουκουρέστι), Γκόραν Ράντονιτς από την Κροατία (υπεύθυνος φυσικού πάρκου Πάπουκ στη Κροατία), ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, ο Χαράλαμπος Φασουλάς επιστημονικός υπεύθυνος γεωπάρκου Ψηλορείτη, ο διευθυντής του «Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.» Δημήτρης Παττακός και το στέλεχος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Μπαλαντινάκης.

Ο περιφερειάρχης επεσήμανε πως «πρόκειται για μία σημαντική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το γεωπάρκο Ψηλορείτη με τους αξιολογητές από την UNESCO, και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί κανείς ίσως να μην πίστευε τα βήματα που έχουν γίνει και την σημαντική επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Θέλουμε και μέσα από το επενδυτικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχουμε για τις χωρικές επενδύσεις να κάνουμε και τα απαιτούμενα έργα μέσα από το leader να γίνουν κι άλλα έργα, στη Σαμαριά, στο γεωπάρκο Ψηλορείτη, και στη Σητεία, ώστε να είναι ενταγμένα στον κατάλογο της UNESCO.

Είναι μία σημαντική προσπάθεια από όλους τους φορείς, τον ΑΚΟΜΜ, το δήμο, τους κατοίκους και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες που μόνο σημαντικά οφέλη έχουν για τον τόπο μας».

Ο Αλεξάντερ Αντραζάνου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και αξιολογητής της Unesco δήλωσε: «Ήρθαμε μαζί με τον συνεργάτη μου, τον κ. Γκοραν Αντονιτς με σκοπό να αξιολογήσουμε τις προσπάθειες του Ψηλορείτη τα τελευταία 4 χρόνια.

Συζητήσαμε και παρουσιάσαμε την άποψη μας για τον Ψηλορείτη, τις τέσσερις τελευταίες μέρες που είμαστε εκεί. Γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια, αναπτύσσεται μια αξιόλογη δραστηριότητα. Συζητήσαμε επίσης και για μελλοντικές συνεργασίες».

Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και επιστημονικός υπεύθυνος του γεωπάρκου του Ψηλορείτη, Μπάμπης Φασουλάς ανέφερε: «Η εικόνα που έχουν οι αξιολογητές του Ψηλορείτη είναι πάρα πολύ θετική. Πιστεύουν ότι με τη συνεργασία που υπάρχει, η περιοχή μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο ανάπτυξης στα παγκόσμια γεωπάρκα της Unesco».

Διαφήμιση