Αρχική Περιβάλλον Όταν η προστασία του περιβάλλοντος γίνεται …βασιλική υπόθεση

Όταν η προστασία του περιβάλλοντος γίνεται …βασιλική υπόθεση

0
Πρίγκιπας Χάρι
Διαφήμιση

Ποιος είπε ότι οι εστεμμένοι δεν έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες;

Στα χνάρια του παππού και του πατέρα του ο Βρετανός Πρίγκιπας Χάρι και η Αμερικανίδα σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ ανακοίνωσαν μέσω του λογαριασμού τους στο Instagram ότι αφιερώνουν τον φετινό μήνα Ιούλιο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχος τους είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης. 

Κοινωνική δράση

Πρίγκιπας Χάρι

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ ξεκίνησαν έναν κοινό λογαριασμό στο instagram τον Απρίλιο και έκτοτε χρησιμοποιούν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν ένα διαφορετικό κοινωνικό θέμα κάθε μήνα. Τον Μάιο εστίασαν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία, ενώ ο Ιούνιος αφιερώθηκε στα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, καθότι ήταν και ο μήνας του Pride.

«Ως συνέχεια των μηνιαίων προσπαθειών μας να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη σχετικά με την ανάγκη για κοινωνική αλλαγή, τον Ιούλιο στρέφουμε την προσοχή μας στο περιβάλλον» γράφουν στην επίσημη σελίδα τους. «Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον πλανήτη μας – με την αλλαγή του κλίματος, την καταστροφή των φυσικών πόρων, την εξαφάνιση της ιερής άγριας ζωής, τις επιπτώσεις των πλαστικών και των μικροπλαστικών, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, διακινδυνεύουμε αυτό το όμορφο μέρος που θεωρούμε σπίτι μας – για μας και για τις επόμενες γενιές. Ας προσπαθήσουμε να το σώσουμε. Ας αναλάβουμε τον ρόλο μας».

Υποκριτική στάση

Για μια χώρα όπως η Βρετανία, όπου οι βασιλείς εξακολουθούν να κατέχουν εξέχουσα θέση στις καρδιές των πολιτών, ένας λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνει πολλά, και κυρίως να κινητοποιήσει ακόμη και τους πιο αδιάφορους πολίτες.

Ωστόσο, η χρονική στιγμή που διάλεξε το πριγκιπικό ζεύγος να δηλώσει την υποστήριξή του στις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, θεωρείται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ελαφρώς άκυρη.

Μάλιστα έφτασαν να το κατηγορήσουν για υποκρισία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της βασιλικής οικογένειας, έχουν διπλασιαστεί. Αιτία τα ταξίδια τους ανά την υφήλιο και κυρίως η χρήση του μεγάλου αεροπλάνου που έχει να ναυλωθεί για «επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό». Βασικοί …θήτες ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα, οι οποίοι για λογαριασμό της Βασίλισσας, ταξίδεψαν πολλάκις στην Καραϊβική, την Αφρική και την Ευρώπη.

Από την πλευρά τους η Μέγκαν κι ο Χάρι, ειδικά πριν την έλευση του μωρού, επίσης δεν στάθηκαν λεπτό. Πραγματοποίησαν ένα μεγάλο τουρ στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ επισκέφθηκαν στη συνέχεια το Μαρόκο και το Δουβλίνο.

Όπως και να ΄χει πάντως από την 1η Ιουλίου που ξεκίνησαν την καμπάνια τους ο λογαριασμός sussexroyal στο instagram έχει λάβει περί τα 200.000 like και γύρω στα 3.000 σχόλια.

Οικογενειακή υπόθεση

Πρίγκιπας Φίλιππος

Πρώτος διδάξας πάντως, ες αεί υποστηρικτής της ανάγκης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, θεωρείται ο Πρίγκιπας Φίλιππος. Ο 98χρονος σήμερα σύζυγος της Ελισάβετ, ασχολήθηκε με το ζήτημα ήδη από τη δεκαετία του ’50, με αποτέλεσμα το 1961 να συνεισφέρει στην ίδρυση της περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF -του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος-, και στη συνέχεια του Australian Conservation Foundation, της πρώτης και μεγαλύτερης περιβαλλοντικής οργάνωσης της Αυστραλίας.

Όσο για τον Πρίγκιπα Κάρολο, το ενδιαφέρον του για την προστασία του περιβάλλοντος ξεκίνησε πριν περίπου 40 χρόνια. Υποστηρίζει την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και δηλώνει ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη θα επιτύχει καλύτερα αν γίνεται σε αρμονία με τη φύση και όχι εναντίον της. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, ο Κάρολος έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες και έχει χρηματοδοτήσει δράσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τα τροπικά δάση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και τον ενεργειακό σχεδιασμό σε επίπεδο κατοικιών και κοινοτήτων.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here