Αρχική Ενέργεια Οι παραβιάσεις της Τουρκίας κύριο θέμα στο Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής...

Οι παραβιάσεις της Τουρκίας κύριο θέμα στο Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο

0
Foroum
Διαφήμιση

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα, που απασχόλησαν τη σημερινή Υπουργική Συνάντηση του Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, ήταν οι παραβιάσεις της Τουρκίας, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν οι Υπουργοί της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης, καθώς επίσης και ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ρικ Πέρι.

Την Ελλάδα, στο Κάιρο εκπροσώπησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Κατά τη συνάντηση, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε για τις τουρκικές παραβιάσεις τους ομολόγους του, καθώς και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε για το τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτές οι παραβιάσεις, δηλαδή πόσο κοντά στις κυπριακές ακτές ήταν η πρώτη γεώτρηση και πόσο ακόμη πιο κοντά είναι η δεύτερη γεώτρηση της Τουρκίας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ευχαρίστησε για τη στήριξη των κρατών του Φόρουμ, όπου μάλιστα στην κοινή διακήρυξη τονίζεται ότι το Φόρουμ των χωρών αυτών «σέβεται τα δικαιώματα των μελών του, αναφορικά με τις φυσικές πηγές τους και σύμφωνα πάντοτε με το διεθνές δίκαιο».

Τέλος, κατά τη σημερινή 2η Υπουργική Συνάντηση των χωρών της ΝΑ Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, αποφασίστηκε ότι η επόμενη, 3η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2020.

East Med Gas Forum

Οι αποφάσεις του Φόρουμ

Στη σημερινή Σύνοδο ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τη διάρθρωση και την οργάνωση του φόρουμ, ενώ όλες οι χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αξιολογήσουν την ενδεχόμενη αναβάθμισή του, στον πρώτο διεθνή οργανισμό της Ν.Α. Μεσογείου.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να συστήσουν μια Επιτροπή Διαβούλευσης με τη βιομηχανία φυσικού αερίου, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν τόσο οι κρατικές όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στις χώρες που συμμετέχουν στο φόρουμ.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τις δραστηριότητες του φόρουμ με σημαντική οικονομική βοήθεια.

Τέλος οι υπουργοί ενέκριναν την πρώτη μελέτη, που θα διεξαχθεί για λογαριασμό του EMGF, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για την εξέταση του δυναμικού φυσικού αερίου της περιοχής και των βέλτιστων σεναρίων αξιοποίησης και εξαγωγής του.

Συνάντηση Χατζηδάκη – Πέρι

Λίγο πριν την έναρξη του Φόρουμ, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε συνάντηση με τον Ρικ Πέρι, κατά την οποία συζήτησαν το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ και το σύνολο των σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών, που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά για τις αμερικανικές ενεργειακές επιχειρήσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και της εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Υπογράμμισε, τη στρατηγική σημασία του αγωγού East Med, που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τονίζοντας την ανάγκη να ξεπεραστεί η υπάρχουσα καθυστέρηση λόγω της εκκρεμότητας υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτητα τα έργα ενεργειακών υποδομών περιφερειακού ενδιαφέροντος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στις υποδομές φυσικού αερίου.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων Φράνσις Φάνον, ο οποίος θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στην Τριμερή Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ στις 7 Αυγούστου.

Διαφήμιση