Αρχική Ειδήσεις Μάτι: Έργα-ανάσα από την ΜΚΟ “Δεσμός”

Μάτι: Έργα-ανάσα από την ΜΚΟ “Δεσμός”

0
Μάτι: Έργα-ανάσα από την ΜΚΟ
Διαφήμιση

Μια ακόμη θετική εξέλιξη που αφορά το Μάτι είναι η ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης που παρέδωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Δεσμός μέσω δωρεών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), εταιρειών, ιδρυμάτων και ιδιωτών. Μέχρι στιγμής έχουν ανακατασκευαστεί δύο παιδικές χαρές, στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι, ενώ στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι Αττικής (ΝΑΟΜΑ) έχει γίνει ανάπλαση της παιδικής χαράς, καθώς και των γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ αλλά και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Δωρεές 527.484 ευρώ

Μάτι: Έργα-ανάσα από την ΜΚΟ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση: «Εταιρείες και ιδιώτες, με την ανιδιοτελή προσφορά τους βοήθησαν να συγκεντρωθεί ποσό €527.484. Μέρος των δωρεών κάλυψε επείγουσες ανάγκες των πρώτων ημερών και προσφέρθηκε για αγορά αναγκαίου εξοπλισμού, που παρασχέθηκε σε κατοίκους και εθελοντές της περιοχής, καθώς και σε δομές και Οργανισμούς που προσέφεραν στήριξη στους πληγέντες (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο κ.α.)”.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η μελέτη, ο σχεδιασμός και υλοποίηση σημαντικών έργων ανάπλασης και εκσυγχρονισμού σημείων της περιοχής, με στόχο να αποκατασταθούν χώροι και να αποτελέσουν και πάλι ένα κατάλληλο και ευχάριστο περιβάλλον για συνάντηση των κατοίκων, κοινωνικοποίηση και ενίσχυση των δεσμών.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

MATI DESMOS7

Μεγάλος δωρητής των έργων ανάπλασης είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), η οποία μέσω του Ινστιτούτου της (EIB Institute) προσέφερε ποσό €271.260.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση 2 Παιδικών Χαρών:

  1. Στην περιοχή του Νέου Βουτζά, στις οδούς Χρυσοστόμου Σμύρνης και Νυμφών.
  2. Εντός του αστικού ιστού, στην οδό Περικλέους 35 στο Μάτι.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν:

  1. Η ανάπλαση στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Μάτι Αττικής (ΝΑΟΜΑ), με ανακαίνιση των αθλητικών γηπέδων Basketball & Beach Volleyball, της Παιδικής Χαράς, του δικτύου φωτισμού και λοιπού αστικού εξοπλισμού
  2. Η τοποθέτηση φωτισμού και η διαμόρφωση των εισόδων των κερκίδων και του περιβάλλοντος χώρου σε γήπεδο μπάσκετ δίπλα στην Παιδική Χαρά του Ν. Βουτζά
  3. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα, η εταιρεία θα προχωρήσει σε δενδροφύτευση σημείων στην περιοχή.

Οι παιδικές χαρές

Μάτι: Έργα-ανάσα από την ΜΚΟ

Σημειώνεται ότι η ανακατασκευή των παιδικών χαρών, επελέγη μετά από ενδελεχή διαβούλευση του EIB Institute με την εξωτερική αντιπροσωπεία της EIB στην Αθήνα και προκύπτει ως αποτέλεσμα της συνεχούς παρουσίας και επικοινωνίας του Δεσμού με ΜΚΟ και δίκτυα πολιτών της περιοχής, από την επομένη της καταστροφικής πυρκαγιάς,  της επικοινωνίας του Δεσμού με τους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου και της αξιολόγησης ποικίλων δυνητικών έργων ανάπλασης στην περιοχή.

Αφού εξετάστηκαν προσεκτικά προτάσεις για την ανακατασκευή των παιδικών χαρών και ελήφθησαν υπ’ όψιν η συνολική ποιότητα και η σχετική δαπάνη, ο Δεσμός επέλεξε να συνεργαστεί με την Φινλανδικη εταιρεία Lappset, η οποία έχει μακρόχρονη εμπειρία και ιστορικό κατασκευής υψηλής ποιότητας έργων παιδικών χαρών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

328 ιδιώτες

Μάτι: Έργα-ανάσα από την ΜΚΟ

Τα έργα πραγματοποιήθηκαν σε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς, από την αρχική επιλογή των χώρων, μέχρι και την ολοκλήρωση τους.

Για την υλοποίηση επιλέχθηκαν κορυφαίες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τα έργα πληρούν τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς ασφαλείας. Είναι σύγχρονα, απολύτως λειτουργικά και φιλικά προς το περιβάλλον (με ηλιακά φωτιστικά σώματα, χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών κλπ) και οι Παιδικές Χαρές προσβάσιμες σε παιδιά κάθε ηλικίας, καθώς και σε παιδιά με Ειδικές Ανάγκες.

Τέλος ο Δεσμός ευχαριστεί ξεχωριστά τους 328 ιδιώτες οι οποίοι με το ενδιαφέρον, την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο και ανιδιοτελή προσφορά συγκέντρωσαν ποσό 45.000€ και ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή.

Ποιος είναι ο “Δεσμός”

Μάτι: Έργα-ανάσα από την ΜΚΟ

Η ΜΚΟ Δεσμός ιδρύθηκε από μια ομάδα γυναικών το 2012 κι έχει γραφεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος της είναι η κάλυψη των αναγκών ευπαθών ομάδων μέσα από τη μέγιστη αξιοποίηση πλεονάσματος από ιδιώτες και εταιρείες. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, ο Δεσμός έχει προσφέρει σε ένα ολοένα και αυξανόμενο δίκτυο 341 οργανισμών κοινωνικής ωφελείας στην Ελλάδα, βοηθώντας συνολικά πάνω από 200.000 βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επωφελούμενους χάρη στην προσφορά περισσότερων από 110 εταιρειών και εκατοντάδων ιδιωτών.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

Διαφήμιση