Αρχική Περιβάλλον Κέρκυρα: Διαγωνισμός για νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Κέρκυρα: Διαγωνισμός για νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

0
Σκουπίδια Κέρκυρα
Διαφήμιση

Όποιος έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Κέρκυρα, ίσως να έχει δυσκολευτεί να θαυμάσει τις ομορφιές της. Το περσινό καλοκαίρι, οι σωροί των σκουπιδιών «κοσμούσαν» το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη – ακόμη και στα δημοφιλή και τουριστικά σημεία στο κέντρο της πόλης, όπως για παράδειγμα στον Ναυτικό Όμιλο (ΝΑΟΚ), απέναντι από το πιο εμβληματικό ξενοδοχείο της Κέρκυρας (βλ. φωτό από προσωπική «συλλογή»), ή στο πεζοδρόμιο μπροστά από το υδάτινο πάρκο αναψυχής Aqualand στον Άγιο Ιωάννη, όπου κάθε χρόνο συρρέει κόσμος από όλα τα μέρη της Γης.

Σκουπίδια Κέρκυρα

Σε κάποια σημεία, τα σκουπίδια είχαν σκεπαστεί …τεχνηέντως με πράσινα πλαστικά καλύμματα, αν και στην πλειοψηφία τους παράμεναν χύμα και στις διαθέσεις του ανέμου.

Όσο για τον νότο, τουλάχιστον τον Αύγουστο του 2018, η διέλευση από το λιμάνι της Λευκίμμης προς την ενδοχώρα, συχνά πυκνά παρεμποδιζόταν από μπλόκα με κλούβες της Αστυνομίας που προσπαθούσαν να σταματήσουν τους κατοίκους που διαμαρτύρονταν για τον πολυσυζητημένο «ΧΥΤΥ» στη θέση Μεσοράχια – όπου μετά το κλείσιμο τον Ιούλιο του 2018 των κυττάρων του Τεμπλονίου, απιθώνονταν τα δεματοποιημένα σύμμεικτα σκουπίδια από όλα τα σημεία του νησιού.

Μόνο σε κάποια χωριά του Βορρά, όπως για παράδειγμα στον Αρίλλα, στους Λιαπάδες, στο Σπαρτύλα, στις Σινιές, η τοπική κοινότητα έχει καταφέρει να διαχειριστεί μόνη της τα απορρίμματά της, δημιουργώντας μικρά κέντρα ανακύκλωσης τα οποία λειτουργούσαν συγκεκριμένες ώρες με εθελοντές (https://arillas.gr/index.php/recycle.html). Το εντυπωσιακό ήταν ότι στην ορεινή διαδρομή από τη Λευκίμμη προς την Παλαιοκαστρίτσα, ενώ οι κάδοι –μπλε και συμβατικοί- ήταν ξέχειλοι, στο ύψος των Λιαπάδων και για κάποια χιλιόμετρα, η κατάσταση επανερχόταν στην κανονικότητα, ο δρόμος ήταν καθαρός και οι κάδοι φροντισμένοι!

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Οπότε, για όλους, κατοίκους, επαγγελματίες και περιστασιακούς ή τακτικούς επισκέπτες, η απόφαση –σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες της έγκυρης ιστοσελίδας ypodomes.com– για την πραγματοποίηση διαγωνισμού για νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κέρκυρα τον Σεπτέμβριο, δίνει μια ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί στο εγγύς μέλλον, ασχέτως αν το …τίμημα θα είναι ένα ακόμη δύσκολο (και δύσοσμο) καλοκαίρι.

Το έργο

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ypodomes.com, πρόκειται για την κατασκευή μιας σύγχρονης εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων. Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ με 29.132.756,83 ευρώ.

Αυτή την περίοδο τα τεύχη δημοπράτησης βρίσκονται σε στάδιο προέγκρισης, που θα ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο με στόχο ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, και το έργο να συμβασιοποιηθεί την άνοιξη του 2020, επιτρέποντας την εκκίνηση της 18μηνης κατασκευαστικής περιόδου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Η πράξη που εντάχθηκε προς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αφορά την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας και υλοποιείται με 4 υποέργα, ως εξής:

Υποέργο 1: Το υποέργο αφορά την κατασκευή Εγκατάστασης Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), δυναμικότητας 35.000 τόνων/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και 12.500 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων των Δήμων της Δ.Ε. Κέρκυρας σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Ιονίων Νήσων.

Συνοπτικά περιλαμβάνει:

  • Παραλαβή υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και πράσινων αποβλήτων (κλαδέματα κ.λπ.).
  • Μηχανική διαλογή των υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων με διαχωρισμό οργανικού κλάσματος και ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί/χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα).
  • Αναερόβια βιολογική επεξεργασία του οργανικού κλάσματος των σύμμεικτων αποβλήτων και των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων σε διακριτές γραμμές.
  • Αερόβια βιολογική επεξεργασία του οργανικού κλάσματος, ανάμειξη με τεμαχισμένα πράσινα απόβλητα, ωρίμανση και ραφιναρία παραγόμενου προϊόντος, αποθήκευση παραγόμενου προϊόντος (κομπόστ και υλικό τύπου κομπόστ).
  • Ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου.

Υποέργο 2: Συνδέσεις με Δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ).

Υποέργο 3: Επίβλεψη από Αρχαιολογία.

Υποέργο 4: Ο ρόλος του βασικού μελετητή αφορά την υποστήριξη της Υπηρεσίας στην κατασκευή του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας».

Μεταβατική περίοδος

Για τη μεταβατική περίοδο, αναφέρει το ypodomes.com, έχει αγοραστεί ήδη οικόπεδο 52 στρεμμάτων στην κεντρική Κέρκυρα (χωροθετημένο πλησίον της υπό ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμμάτων-ΟΕΔΑ), το οποίο θα φιλοξενήσει την προσωρινή διαχείριση. Επίσης προωθείται ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού, οι οποίοι θα διευκολύνουν σημαντικά το έργο της αποκομιδής και μεταφοράς των σκουπιδιών από όλες τις γωνιές της Κέρκυρας στη δρομολογούμενη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Ένας άλλος άξονας του περιβαλλοντικού σχεδιασμού του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Ν. Κέρκυρας για την επόμενη ημέρα, είναι και η ανάπτυξη «Πράσινων Σημείων» που θα συνεισφέρουν σημαντικά στους στόχους της ανακύκλωσης και της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η Λευκίμμη

ΧΥΤΑ

Ανάδοχος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ (σχεδιασμένος ως ΧΥΤΥ) της Λευκίμμης, έχει αναδειχθεί η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. Όμως η εγκατάσταση υπέστη το 2016 εκτεταμένες καταστροφές λόγω πυρκαγιάς. Τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης βρίσκονται σε στάδιο κατακύρωσης αποτελέσματος, σε μία υποδομή που κρίνεται κρίσιμη για τη «γεφύρωση» της μεταβατικής περιόδου μέχρι τη λειτουργία της ΟΕΔΑ στην κεντρική Κέρκυρα. Πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης να μετεξελιχθεί σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Το Τεμπλόνι

Τεμπλόνι

Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται υπογραφή σύμβασης για την αποκατάσταση των 3 κυττάρων του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Τεμπλονίου μεταξύ του ΣΥΔΙΣΑ Ν. Κέρκυρας και της Κοινοπραξίας ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε-W.A.T.T. Α.Ε, με 3.478.200 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός 9 μηνών. Το έργο περιλαμβάνει χωματουργικά, αντιστηρίξεις, οδοποιία, οικοδομικά, έργα στεγανοποίησης, υδραυλικά έργα, σωληνώσεις, δίκτυα γεωτρήσεων, έργα τελικής κάλυψης, φυτοτεχνική διαμόρφωση κλπ.

Πηγή: ypodomes.com

Διαφήμιση