Αρχική Περιβάλλον Καταιγίδες σε Αχαΐα και Ναυπακτία – Άστατος ο καιρός και σήμερα

Καταιγίδες σε Αχαΐα και Ναυπακτία – Άστατος ο καιρός και σήμερα

0
naupaktia4
Διαφήμιση

Στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία έφτασε αργά το βράδυ η κακοκαιρία με έντονη βροχή, πλημμύρες, εγκλωβισμούς αυτοκινήτων και ανθρώπων καθώς και διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Αχαΐα

Στην Αχαΐα, στις 2 τα ξημερώματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα στα οχήματά τους περισσότερα από 2.000 άτομα που είχαν μεταβεί σε νυχτερινό κέντρο της περιοχής και λόγω της ξαφνικής δυνατής νεροποντής αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν εσπευσμένα, πράγμα που λόγω υπερχείλισης γειτονικού χειμάρρου, δεν κατέστη εφικτό.

Πυροσβεστική, Αστυνομία και όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες τέθηκαν σε πλήρη κινητοποίηση. Στην περιοχή έσπευσε άμεσα και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Μπουλντόζες επιχείρησαν με μεγάλη δυσκολία να δημιουργήσουν δίοδο για τον μεγάλο όγκο του νερού ώστε να «ξεφουσκώσει» ο χείμαρρος. Τελικά σε συνεργασία με την «Ολυμπία Οδό», αποφασίστηκε να κοπούν οι μπάρες που συνδέουν το σημείο με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών και τα αυτοκίνητα διοχετεύθηκαν στον στην εθνική οδό.

Κυκλοφοριακά προβλήματα

Αυτοκίνητα - κίνηση - αμάξια

Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπήρξε εγκλωβισμός αυτοκινήτων στο τούνελ της Κλόκοβας, με αποτέλεσμα να υπάρξει κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην Ιόνια Οδό και στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από το Αντίρριο μέχρι την Γαβρολίμνη. Επίσης Παράλληλα, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην Αιτωλοακαρνανία είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, προκειμένου να μην φθάνουν στα σημεία του αποκλεισμού περισσότερα αυτοκίνητα. Τέλος, η Αστυνομία έχει προχωρήσει στην διακοπή της κυκλοφορίας και στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Αθηνών, κοντά στο Ρίο.

Ωστόσο η Αστυνομία αναφέρει ότι  η κίνηση των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας της «Ιονίας» οδού προς Αντίρριο και στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου στο ρεύμα προς Ρίο διεξάγεται πλέον κανονικά.

Ναυπακτία

naupaktia2

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία βρήκαν την Ναυπακτία και ιδιαίτερα τις περιοχές Πλατανίτη-Παλαιοπαναιγιάς και Ναυπάκτου. Η πυροσβεστική υπηρεσία Ναυπάκτου δέχτηκε 158 κλήσεις και απεγκλώβισε 48 άτομα. Σοβαρά προβλήματα είχε και στην Εθνική οδό Αντιρρίου Ναυπάκτου με το νερό στον Πλατανίτη να φτάνει το ένα μέτρο και να έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Στο Αντίρριο τα νερά πλημμύρισαν τους δρόμους ενώ κόπηκε το ρεύμα και το νερό. Χωρίς ρεύμα έμεινε και ο Πλατανίτης.

Η Περιφέρεια

Για πολύ δύσκολη νύχτα έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, τονίζοντας όμως ότι η κατάσταση ομαλοποιείται. Όπως ανάφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Οι πυροσβέστες κάνουν υπερπροσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα», ενώ συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται συνεχώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Όσον αφορά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην «Ιονία» οδό, και συγκεκριμένα στο τούνελ της Κλόκοβας, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι είχαν εγκλωβιστεί περίπου οκτώ αυτοκίνητα, αλλά υπήρξε άμεση κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό τους. «Λόγω της έντονης βροχόπτωσης αποφασίσαμε να σταματήσουμε την κυκλοφορία στην Ιόνια οδό για να ελέγξουμε τα τούνελ, ενώ σταματήσαμε την κυκλοφορία και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ώστε να μην υπάρξουν νέοι εγκλωβισμοί στην Αιτωλοακαρνανία».

Μεγάλη κινητοποίηση

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται ακόμη σε ετοιμότητα 80 πυροσβέστες με 32 οχήματα, ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και δύο σωστικές λέμβοι της 6ης ΕΜΑΚ.

O καιρός σήμερα

καιρός βροχή ομπρέλα

Άστατος θα είναι και σήμερα, Κυριακή 14 Ιουλίου ο καιρός σύμφωνα με την ΕΜΥ. Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στην Ανατολική Θεσσαλία και στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ από το μεσημέρι και έπειτα τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και Θεσσαλία, στη Θράκη, στο Ανατολικό Αιγαίο και ενδεχομένως στην Κρήτη.

Από το μεσημέρι και έπειτα υπάρχει πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 17 έως 31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 32, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 27, στα νησιά του Αιγαίου από 20 έως 29 και στην Κρήτη από 19 έως 31.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στο Νότιο από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά 4 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ.

Πηγή: www.achaianews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, nafpaktianews.gr

Διαφήμιση