Αρχική Περιβάλλον Ημερίδα για τα απόβλητα από τον τουρισμό, στην Ρόδο

Ημερίδα για τα απόβλητα από τον τουρισμό, στην Ρόδο

0
απόβλητα παραλίες
Διαφήμιση

Απόβλητα και τουρισμός, και τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου “Blueislands” για το θέμα θα παρουσιαστούν αύριο στην Ρόδο.

Στην ημερίδα “Εποχιακή διακύμανση των αποβλήτων ως αποτέλεσμα του τουρισμού“, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 26 Ιουλίου, ώρα 10.00 στο δημαρχείο Ρόδου.

Το έργο “Blueislands” συγκεντρώνει 14 εταίρους από 8 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχει ο Δήμος Ρόδου, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Μυκόνου και το Δίκτυο Νησιωτικών Επιµελητηρίων Εµπορίου και Βιοµηχανίας της Ε.Ε.

Σκοπός του είναι να εντοπιστεί και να μετριαστεί η επίπτωση της εποχικής διακύμανσης της παραγωγής αποβλήτων στα νησιά της Μεσογείου, ως αποτέλεσμα της τουριστικής κίνησης.

Τη θερινή περίοδο, τα μεσογειακά νησιά φιλοξενούν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Αυτό δημιουργεί μεγάλη επιβάρυνση στις τοπικές υποδομές και ιδιαίτερα στα συστήματα που διαχειρίζονται τα απόβλητα.

Στόχοι έργου “Blueislands”

  • Βελτίωση της γνώσης των παραγόμενων ρευμάτων αποβλήτων.
  • Δημιουργία κοινών κατευθυντήριων γραμμών.
  • Βελτίωση των συνεργειών μεταξύ των νησιών της Μεσογείου.
  • Προώθηση βιώσιμων μορφών τουρισμού και στην τροφοδότηση των τοπικών αλυσίδων κυκλικής οικονομίας.

“Πιλότος” η Ρόδος

Ρόδος

Τα αποτελέσματα των ερευνών και δράσεων στην Ρόδο θα αποτελέσουν πρότυπο-πιλότο μετάδοσης γνώσεων. Θα ορίσουν τις καλές πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του έργου.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος στην Ρόδο διεξήχθησαν δειγματοληψίες και έρευνες σε 3 παραλίες.
Σκοπός ήταν η εκτίμηση της δυναμικής των μίκρο- και μάκρο-πλαστικών (micro- and macro-plastics) και η επίδραση τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν θαλάσσιες έρευνες για την εκτίμηση της ρύπανσης.

Με βάση τα αποτελέσματα από τις δράσεις σε όλα τα νησιά θα καταρτιστούν σχέδια δράσης, πρόληψης και διαχείρισης για τον μετριασμό της παραγωγής αποβλήτων ως αποτέλεσμα του τουρισμού.

Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου.

Διαφήμιση