Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Η βιώσιμη ανάπτυξη στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης

Η βιώσιμη ανάπτυξη στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης

0
βιώσιμη ανάπτυξη, ΑΠΕ
Διαφήμιση

Ένας μήνας ακριβώς έχει περάσει από τις ελληνικές περιφερειακές εκλογές. Από τις ευρωεκλογές ένας και μια εβδομάδα. Οι νέοι περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα τον Σεπτέμβριο (όταν οι επανεκλεγέντες θα ανανεώνουν τη θητεία τους), ενώ στην ΕΕ αναμένεται σύντομα να επιλεγεί τόσο ο διάδοχος του Γιούνκερ στην Κομισιόν, όσο και του Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρόλα αυτά, στην Ευρώπη τουλάχιστον, με ή χωρίς εκλογές, με ή χωρίς πρόεδρο, η δουλειά δεν σταματά ποτέ.

Έτσι, στις 26 και 27 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η 135η σύνοδος ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης με τίτλο «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ): βάση για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για μια βιώσιμη Ευρώπη έως το 2030».

Κατά τη συνάντηση, κυριάρχησαν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και τη συμμετοχή των περιφερειών της Ευρώπης σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση.

Τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

βιώσιμη ανάπτυξη

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης, KarlHeinz Lambertz, «Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει κλιματική ουδετερότητα χωρίς την ανάμιξη των πόλεων και των περιφερειών της. Στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης, οι χώρες μέλη καλούνται να διεξάγουν διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς για την οριστικοποίηση των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν τα έχουν καταφέρει καλά. Αν θέλουμε η ΕΕ να κάνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια με επιτυχία, πρέπει όλες οι χώρες μέλη να δεσμευτούν για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050. Και για τον στόχο αυτό πρέπει να δουλεύουν διαρκώς οι τοπικές και περιφερειακές αρχές που οφείλουν να αναπτύξουν τη δική τους στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα».

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα

Η επιτροπή ζητά από την ΕΕ να αυξήσει τον προϋπολογισμό της για το κλίμα κατά 30% και υπενθυμίζει την ανάγκη επιβολής «φόρου ενέργειας» για την εξασφάλιση μιας συντονισμένης, συναφούς και έγκαιρης ανταπόκρισης στην κλιματική αλλαγή.

Επίσης, υποστηρίζει την ανάγκη αναθεώρησης του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 32% στο 40% μέχρι το 2030 με στόχο να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Τέλος, δίνει έμφαση στη σύνδεση των πολιτικών για το κλίμα και την ποιότητα του αέρα με τις άμεσες επιπτώσεις τους στην υγεία των πολιτών. Αναφέρει μάλιστα ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, η ρύπανση της ατμόσφαιρας ευθύνεται για 483.000 πρόωρους θανάτους τον χρόνο.

Σχέδιο Γνωμοδότησης

βιώσιμη ανάπτυξη, ΑΠΕ

Η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης εξέδωσε σχέδιο γνωμοδότησης με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταξύ άλλων να αναγνωρίσουν:

  • Το θεματολόγιο 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξής του (ΣΒΑ) ως προτεραιότητα στην ατζέντα τους, καθώς και ως πρωταρχικό στόχο του επόμενου στρατηγικού σχεδίου της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024 και έπειτα.
  • Το γεγονός ότι όλοι παράγοντες χρειάζονται κοινή αντίληψη της βιώσιμης ανάπτυξης και των ΣΒΑ με σκοπό την πλήρη εφαρμογή τους για την ευημερία των πολιτών και των μελλοντικών γενεών. Πρώτη πρόθεση είναι να μετριαστεί η φτώχεια και να περιοριστούν οι ανισότητες – να μην μείνει κανένας πίσω, να υπάρξει ένας ειρηνικός κόσμος, να δημιουργηθεί και να μοιραστεί ευημερία, εντός των ορίων του πλανήτη μας.
  • Τον ρόλο των περιφερειών στην τοπική εφαρμογή των ΣΒΑ στην ΕΕ· Οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή των αξιών και των κοινωνικών σχέσεων και, ως εκ τούτου, υπάρχει σαφής ανάγκη συμμετοχής τους στις εργασίες για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης της ΕΕ στο σύνολό της.
  • Την επείγουσα ανάγκη υιοθέτησης των στρατηγικών και καθορισμού των δράσεων για μια αποδοτική από πλευράς πόρων κυκλική οικονομία, μέσω της υλοποίησης, χωρίς άλλη καθυστέρηση, της Συμφωνίας του Παρισιού.

 

Διαφήμιση