Αρχική Διάστημα Gateway: Η NASA αποκάλυψε τα σχέδια για έναν διαστημικό σταθμό στο Φεγγάρι

Gateway: Η NASA αποκάλυψε τα σχέδια για έναν διαστημικό σταθμό στο Φεγγάρι

0
NASA ESA διαστημική βάση Gateway
Διαφήμιση

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ (NASA), σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή υπηρεσία (ESA), αποκάλυψαν τα σχέδιά τους για έναν διαστημικό σταθμό στο Φεγγάρι. Ο σταθμός, που ονομάζεται Gateway, θα φτιαχτεί από κοινού από τις δύο υπηρεσίες, οι οποίες πιστεύουν ότι μπορεί να κατασκευαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο διαστημικός σταθμός Gateway θα είναι σε τροχιά γύρω από το Φεγγάρι «σαν ένα φωτοστέφανο» και θα χρησιμοποιείται σαν διαμεσολαβητής ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη. Αυτό θα κάνει τα ταξίδια στο φεγγάρι πιο αποδοτικά και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πλατφόρμα εκτόξευσης για αποστολές στο βαθύ διάστημα.

Το Gateway θα είναι μια μόνιμη βάση στην οποία οι αστροναύτες θα μπορούν να ζουν για εκτεταμένες περιόδους, πραγματοποιώντας επιστημονικές έρευνες και τακτικές επισκέψεις στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Θα χρησιμοποιείται ως εργαστήριο, παρατηρητήριο και κέντρο μεταβίβασης τηλεπικοινωνιών που θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο για τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

Ο υπολογισμός της τροχιάς

NASA ESA διαστημική βάση Gateway

Μετά από μήνες σκέψης και διαπραγματεύσεων, οι επιστήμονες της NASA και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) υπολόγισαν την καλύτερη τροχιά για τον νέο σταθμό.

Σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλύτερο για το Gateway να ακολουθήσει μια ελλειπτική διαδρομή (γνωστή ως Near-Rectilinear Halo Orbit), αντί να αποκτήσει μια κυκλική τροχιά όπως το διαστημόπλοιο Apollo.

NASA ESA διαστημικό σταθμό Gateway

Αυτή η τροχιά θα βοηθήσει τους αστροναύτες να πραγματοποιούν “ταξίδια μετ ‘επιστροφής” από και προς τη Σελήνη κάθε εφτά μέρες, καθώς όταν ο σταθμός είναι κοντά στο φεγγάρι, θα απέχει μόνο 2,993km από την πλατφόρμα προσσελήνωσης στην επιφάνεια του φεγγαριού. Σχετικά με τη πλατφόρμα προσσελήνωσης, αυτή θα χρησιμοποιείται επίσης και για την μεταφορά εξοπλισμού και ρομπότ, καθώς και για τη δημιουργία υποδομής στο φεγγάρι.

Όταν ο σταθμός είναι στο πιο απόμακρο σημείο της τροχιάς, θα βρίσκεται 69,202km μακριά από το φεγγάρι. Αυτό θα επιτρέψει καλύτερες παρατηρήσεις στο βαθύ διάστημα και ευκολότερη πρόσβαση στη Γη.

Τέλος, το Gateway θα εξοπλίζεται με προωθητήρες οι οποίοι θα λειτουργούν τακτικά έτσι ώστε να διασφαλίζεται η παραμονή του σταθμού στη προαναφερόμενη τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

Η κατασκευή του Gateway

NASA ESA διαστημική βάση Gateway

Η NASA διάλεξε την Νόρθροπ Γκρούμαν (Northrop Grumman), μια μεγάλη εταιρία με έδρα στις ΗΠΑ, για την κατασκευή του κύριου κομματιού (Minimal Habitation Module) του Gateway. Σύμφωνα με τους Αμερικάνους, η Νόρθροπ είναι η μόνη εταιρία που μπορεί να φτιάξει την κύρια μονάδα μέχρι με το 2023. Έπειτα θα πρέπει να δοκιμαστεί και τον επόμενο χρόνο να τοποθετηθεί στη βάση.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξοδέψει $87 εκατομμύρια για την μελέτη του Minimal Habitation Module, εκ των οποίων τα $18 εκατ. έχουν πάει στη Νόρθροπ.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι για τον σταθμό είναι το Power and Propulsion Element. Αυτό το κομμάτι θα περιλαμβάνει την ενέργεια, τους προωθητήρες και τις τηλεπικοινωνίες. Θα κατασκευαστεί από την εταιρία Maxar Technologies για $375 εκατομμύρια.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγές: Express, Yahoo

Διαφήμιση