Αρχική Ενέργεια Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις – Οι κυρώσεις της Ε.Ε. δεν θα...

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις – Οι κυρώσεις της Ε.Ε. δεν θα έχουν ισχύ

0
Κυπριακή ΑΟΖ
Διαφήμιση

«Η Τουρκία επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία για την ανατ. Μεσόγειο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε διευθυντές εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.

«Προβαίνουμε σε απτά βήματα ενάντια στην νοοτροπία, που προσπαθεί να επιβάλλει στην περιοχή την αντίληψη να αγνοούνται τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε, ενώ εξήγησε ότι οι γεωτρήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται και θα συνεχιστούν υπό την “ασπίδα” του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

«Εξάλλου, ο Πορθητής και το Γιαβούζ τα γεωτρύπανά μας, μαζί με το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους καμία απειλή. Φυσικά προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των πλοίων δίπλα τους βρίσκονται το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία μας», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι στην περιοχή πετούν συνεχώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας (drones) με ή χωρίς όπλα.

«Γι αυτό και δεν μας ενδιαφέρει και πολύ αν χαλάει ο κόσμος εκεί. Εμείς αυτή τη στιγμή κοιτάμε τη δουλειά μας. Ποια είναι αυτή; Εμείς έχουμε ομογενείς στη βόρεια Κύπρο. Στη νότια Κύπρο υπάρχουν Ε/Κ. Υπάρχουν τρεις εγγυήτριες χώρες. Η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία. Επομένως αν κάποιοι εδώ έχουν δικαίωμα λόγου είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις. Γιατί; Γιατί είναι εγγυήτριες. Εμείς έχουμε δικαίωμα λόγου στο θέμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Ε/Κ και των Τ/Κ ως εγγυήτριες χώρες».

Οι κυρώσεις της Ε.Ε. δεν θα έχουν ισχύ

Κομισιόν ευρωπαϊκή επιτροπή

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ε.Ε. αλλά και τον ΟΗΕ για τη στάση τους απέναντι στο πρόβλημα της Κύπρου. «Η Ε.Ε. εισήλθε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά δυστυχώς δεν έκανε αυτό που όφειλε. Όχι, δεν το έκανε. Και τα ΗΕ δυστυχώς δεν το έκαναν. Και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι αυτά που έγιναν στο φημισμένο Μπούργκεστοκ. Καμία από τις υποσχέσεις που δόθηκαν εκεί δεν τηρήθηκε», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθεί και οικονομική βοήθεια (προς τα Κατεχόμενα), αλλά «δυστυχώς η Ε.Ε. μέχρι στιγμή δεν το εφάρμοσε. Μετά από όλα αυτά, δεν γίνεται να βλέπουμε θετικά ακόμα αυτούς που μιλούν και αυτούς που φωνάζουν για αυτό το θέμα. Τώρα βγήκε η Ε.Ε. και τι λέει; Θα επιβάλει κυρώσεις. Επέβαλε τις κυρώσεις σου. Να μας συγχωρείς, αλλά εσείς ούτε μια φορά δεν υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα των Τ/Κ. Δεν τηρήσατε ούτε τις υποσχέσεις σας. Στο θέμα της ΑΟΖ ακόμη η Ε.Ε. συνεχίζει να κινείται μονομερώς. Ενώ εσείς κινείστε μονομερώς, εμείς θέλετε να σας πούμε μπράβο; Βέβαια αυτές οι δηλώσεις και αυτά τα βήματα δεν έχουν καμιά δεσμευτική ισχύ διεθνώς», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τους Τ/Κ μέχρι τέλους.

Ο Τραμπ δεν θα εγκρίνει την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Donald Trump, Ντόναλντ Τραμπ
Σχολιάζοντας την πρόταση του Αμερικανού γερουσιαστή για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό το πρόσωπο είναι ένα πρόσωπο που είναι εχθρός της Τουρκίας. Ένα τέτοιο πρόσωπο που έφερε αυτή την απειλητική πρόταση στη γερουσία δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Εγώ πιστεύω πως ο κ. Τραμπ δεν θα μπει σε αυτό το παιχνίδι. Ο κ. Τραμπ πρέπει να χαλάσει αυτό το παιχνίδι και θα κάνει το χειριστεί. Πιστεύω ότι πρέπει να το χαλάσει. Η άποψη ενός γερουσιαστή ποτέ δεν πρέπει να χαλάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ», ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην εποχή Μπους λέγοντας ότι και τότε δεν κατάφερε να λυθεί το Κυπριακό επειδή «και πάλι η Ε.Ε. μας έπαιξε μεγάλο παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή γίνονται παρόμοιοι ελιγμοί, γίνεται προσπάθεια για παρόμοια παιχνίδια. Από όπου και να το εξετάσουμε, το όλο θέμα είναι η δική μας στάση. Χάρη σε αυτή τη στάση μας με τη βοήθεια του Αλλάχ θα τα ξεπεράσουμε όλα», ανέφερε.

Πρώτες δηλώσεις του Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη στιγμή που ο δεύτερος ανέλαβε την πρωθυπουργία στην Ελλάδα.

Ερντογάν
«Τι είδους κατάσταση θα παρουσιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι είδους εξελίξεις θα υπάρξουν στην Ελλάδα. Κοιτάζοντας τη μεταξύ μας συνομιλία, χρησιμοποιήσαμε ωραίες εκφράσεις ο ένας απέναντι στον άλλον. Ελπίδα μου είναι οι ίδιοι να παραμείνουν πιστοί σε αυτές τις δηλώσεις, αν προβούν σε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα βελτιωθούν.

Έχουμε εργαστεί για κάτι τέτοιο. Και μαζί με αυτές τις προσπάθειες θα γίνουν και αμοιβαίες συνομιλίες. Τι θέλει η Ελλάδα από εμάς στη νέα εποχή; Τι θέλουμε εμείς από την Ελλάδα; Οι επιτροπές και οι αρμόδιοι θα τα συζητήσουν όλα αυτά και θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα

Προβαίνουμε σε απτά βήματα ενάντια στη νοοτροπία που προσπαθεί να επιβάλλει στην περιοχή την αντίληψη να αγνοούνται τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: philenews

Διαφήμιση