Αρχική Καταστροφές Έναν χρόνο μετά, το Μάτι μετράει τις πληγές του

Έναν χρόνο μετά, το Μάτι μετράει τις πληγές του

0
Μάτι
Διαφήμιση

Οι απολογισμοί είναι πάντα δύσκολοι. Το ίδιο και τα λόγια. Ειδικά όταν υπάρχουν θύματα. Ένας χρόνος έχει περάσει από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους και ο Γολγοθάς συνεχίζεται. Η έλλειψη συντονισμού της κρατικής μηχανής που οδήγησε πέρσι την κατάσταση στο μη παρέκει, η απίστευτη γραφειοκρατία και το γεγονός ότι η πρόληψη δεν είναι στο DNA πολιτικών τε και μη, αποτυπώνεται ακόμη στα κουφάρια των καμένων κατοικιών, αλλά και τα σώματα των εγκαυματιών που αδυνατούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους λόγω του υψηλού κόστους. Το Μάτι είναι τόσο κοντά αλλά, τελικά, τόσο μακριά…

Οι εγκαυματίες

Πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής

Μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι το κράτος δεν κάλυπτε τα φάρμακα των εγκαυματιών τους γιατί τα είχε χαρακτηρίσει ως καλλυντικά. Το υψηλό κόστος -υπολογίζεται ότι καθένας χρειάζεται 500-1.000 ευρώ το μήνα για επουλωτικές αλοιφές και ειδικά ενδύματα- ήταν απαγορευτικό, ειδικά για κάποιες οικογένειες που είχαν περισσότερους από έναν ασθενείς.Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει στο εξής το κόστος των υλικών, ενώ και ο πρωθυπουργός κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή τόνισε ότι οι πολίτες με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα και θεραπείες, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.

Τα «κόκκινα» σπίτια

Πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής

«Μόνο στο Μάτι υπάρχουν 400 κόκκινα σπίτια και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ούτε μία άδεια προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να ξαναφτιάξουν τα νοικοκυριά τους», δηλώνει στο iefimerida ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας.

Στο σχέδιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση από τη Βουλή προβλέπεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Στόχος να γίνει καθαρισμός του οικοπέδου στον Νέο Βουτζά, να καταρτιστεί σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση της περιοχής, καθώς και ένα νέο χωρικό σχέδιο ώστε να λυθεί το πρόβλημα δεκαετιών.

Οι επιχειρήσεις

Ο Τάσος Βρεττός φωτογραφίζει το Μάτι έναν χρόνο μετά την καταστροφή

«Συνολικά οι επισκευές και η ακύρωση κρατήσεων μας έχει κοστίσει ως τώρα 200.000 ευρώ», λέει ο ξενοδόχος Γιώργος Παππάς και προσθέτει: «Δεν έχουμε πάρει αποζημιώσεις, αλλά το μείζον είναι να αποκατασταθεί η περιοχή ώστε να ξαναέρθουν οι τουρίστες. Τώρα κανείς δε θέλει να βλέπει αυτό το θέαμα».

Το Λύρειο

ΛΥΡΕΙΟ

Το κεντρικό κτίριο στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, παραμένει κατεστραμμένο, όπως ακριβώς το άφησε η φωτιά. Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης του Ιδρύματος, γραφειοκρατικές εμπλοκές δεν επιτρέπουν την έναρξη των έργων.

Τα μέτρα

Πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής

Οι άμεσες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν για το Μάτι, και τις οποίες παρουσίασε χθες το ecozen, είναι συνοπτικά οι ακόλουθες:

  • Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής
  • Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
  • Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
  • Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
  • Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Μνημόσυνο παρουσία του πρωθυπουργού

Στο Μάτι θα βρίσκεται σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Διαφήμιση