Αρχική Επιλεγμένα Διαρθρωτικό Ταμείο για την Κλιματική Αλλαγή, προτείνει ο Ευρωβουλευτής Π. Κόκκαλης

Διαρθρωτικό Ταμείο για την Κλιματική Αλλαγή, προτείνει ο Ευρωβουλευτής Π. Κόκκαλης

0
Κόκκαλης

Η κλιματική αλλαγή έρχεται και πάλι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας.
O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης προτείνει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου ένα Ταμείο για την Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

Καύσωνας και ευρωπαϊκές πόλεις απροετοίμαστες

“Σήμερα έχουμε 38 βαθμούς στις Βρυξέλλες, αυτό είναι ένα ρεκόρ και αυτή είναι μία πόλη χωρίς κλιματισμό, τονίζει ο κ. Κόκκαλης.
Και είναι και μία εύπορη πόλη. Στη Μέση Ανατολή δεν ισχύει αυτό. Η προσαρμογή είναι επίσης απαραίτητη και με όρους προστασίας του πολίτη όπως και με όρους αναπτυξιακών υποδομών.
Και συγκεντρώνοντας όλες μας τις προσπάθειες σε ένα ενιαίο διαρθρωτικό ταμείο με προαποφασισμένους δείκτες και αξιολογήσεις των επιπτώσεων, αυτός θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση εγκαίρως και αποτελεσματικά γιατί αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε”.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι αυτό το ταμείο θα πρέπει να περιληφθεί στις ήδη δύσκολες συζητήσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μεταξύ 2021 και 2027.

“Ένα παγκόσμιο πράσινο συμβόλαιο θα μας οδηγήσει στο 1,5 συν 1% της Συμφωνίας των Παρισίων που θα περιελάμβανε κάτι μεταξύ 1,5% και 2% του Παγκόμιου ΑΕΠ ετησίως.
Αυτό είναι σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Τώρα η κυρία Φον Ντερ Λάιεν υπόσχεται 1 τρισεκατομμύριο σε βάθος δεκαετίας. Αυτό δεν είναι αρκετό. Τώρα έχουμε το 0,4% του παγκόμιου ΑΕΠ να επενδύεται σε πράσινες υποδομές. Αυτό είναι σχεδόν 300 εκατομμύρια.
Οπότε πρέπει να ξεκλειδώσουμε τις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές. Οι ιδιωτικές επενδύσεις άρχισαν να προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά ένα εξειδικευμένο ταμείο της ΕΕ θα συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Και η νέα βιώσιμη δημοιονομική ταξινόμηση που υιοθετείται από το Ευρωκοινοβούλιο θα αξιοποιήσει τη ροή ιδιωτικών κεφαλάιων σε αυτή την κατεύθυνση”.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), οι απώλειες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα τα τελευταία 35 χρόνια ανήλθαν σε 453 δις ευρώ.

Πηγή: Εuronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here