Η διάσωση της ΔΕΗ αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κι αυτό έχει κάνει σαφές με κάθε τρόπο ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, με δηλώσεις και συνεντεύξεις ένθεν κακείθεν ενώ αναμένονται εναγωνίως οι προγραμματικές του δηλώσεις.
Στη χθεσινή εφημερίδα Realnews ο κ. Χατζηδάκης εξειδίκευσε τις προσδοκίες του για ένα «σχέδιο σωτηρίας της επιχείρησης και των εργαζομένων. Που θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να μην θιγούν οι καταναλωτές ρεύματος». Διευκρίνισε δε ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές παράμετροι στο σχέδιο αυτό, όπως, για παράδειγμα, «η συντονισμένη προσπάθεια που πρέπει να γίνει να μαζευτούν τα χρεωστούμενα της επιχείρησης -διότι έφτασε να της χρωστάνε σχεδόν 3 δισ.- με έμφαση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και με παράλληλη προστασία των αδύναμων νοικοκυριών». Το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ, συμπληρώνει ο υπουργός «θα χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία για το συμφέρον των καταναλωτών και των εργαζομένων της και, φυσικά, το συμφέρον της εθνικής οικονομίας».
Πληγή που πρέπει να επουλωθεί
«Η ΔΕΗ έχει φτάσει, δυστυχώς, στο παρά πέντε» υπογράμμισε ο υπουργός. «Είχαμε την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή που μας είπε ουσιαστικά ότι η επιχείρηση θα έχει άμεσα προβλήματα ρευστότητας στους επόμενους μήνες. Και αυτή η έκθεση έχει ήδη δημοσιευθεί από τον Απρίλιο. Είχαμε και τα μπλακ άουτ που ζήσαμε στο κέντρο της Αθήνας αυτή την εβδομάδα. Η ΔΕΗ έχει μια πληγή που πρέπει να επουλώσουμε επειγόντως».
Θετικές αντιδράσεις
Κατά τον κ. Χατζηδάκη «οι αγορές και οι επενδυτές έχουν αντιδράσει θετικά απέναντι στην πολιτική αλλαγή που πρεσβεύουμε. Αυτή η αλλαγή κλίματος, η θετική ψυχολογία που δημιουργείται γύρω από τις προοπτικές της Ελλάδας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί το “συμπιεσμένο ελατήριο” της οικονομίας, για το οποίο έχουν μιλήσει αριστεροί και δεξιοί οικονομολόγοι», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: “Υπολογίζουμε, λοιπόν, πως οι όποιες αποκλίσεις από το στόχο του πλεονάσματος, θα εξισορροπηθούν από το θετικό αντίκτυπο που προκαλεί στην οικονομία ο σχηματισμός μια σοβαρής και ευρωπαϊκής κυβέρνησης που είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις».
H DGComp
Όμως το θέμα της ΔΕΗ αναμένεται να απασχολήσει και τα μέλη της DGComp, της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που έρχονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τον πρώτο κύκλο επαφών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος μεταξύ διοίκησης της ΔΕΗ και πιστωτριών τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων θα θέσουν τις βάσεις για να καταρτιστεί στη συνέχεια το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, το οποίο θα ανακοινωθεί με τις προγραμματικές δηλώσεις για να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, λογικά από τον αντικαταστάτη του Μανόλη Παναγιωτάκη, η αναζήτηση του οποίου βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του κ. Χατζηδάκη.
Το σχέδιο
Ενίσχυση ρευστότητας: Τα ποσά των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας περιόδου 2011 που δεν πρόλαβαν να φτάσουν στα ταμεία της επιχείρησης λόγω των εκλογών, θα αποτελέσουν την πρώτη άμεση ένεση ρευστότητας, που θα ενισχυθεί από τα ποσά των ανείσπρακτων οφειλών που μαζεύει για λογαριασμό της ΔΕΗ η Qualco.
Αύξηση τιμολογίων: Παρόλο που ο υπουργός έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος, το θέμα θα συζητηθεί με το κλιμάκιο της Κομισιόν. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην πρόσφατη έκθεσή της η ΕΕ υποστήριξε ότι «οι υψηλότερες τιμές θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να ανακτήσει τα κόστη της, ενώ είναι εξίσου σημαντικό να διευκολυνθεί συνολικά η ανταγωνιστικότητα στις αγορές ηλεκτρισμού, που θα οδηγήσει σε αύξηση των αναγκαίων επενδύσεων του τομέα». Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πιθανή είναι μια αύξηση των τιμολογίων της τάξης του 10%, εκτός της κατάργησης της έκπτωσης συνέπειας που από το 15% έχει περιοριστεί ήδη στο 10%.
Το ευρωπαϊκό πλαίσιο: Η εναρμόνιση της χώρας με το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού είναι επίσης σημαντικό ζήτημα. Ο υπουργός θεωρείται ότι θα ζητήσει από την Κομισιόν τη συνολική διαπραγμάτευση όλων των θεμάτων που συνδέονται με τη δομή και τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού και τη θέση της ΔΕΗ σε αυτήν.
Στρατηγικός επενδυτής: Το σχέδιο που είχε προταθεί για να καταστεί η ΔΕΗ βιώσιμη επιχείρηση και το οποίο παραμένει στα συρτάρια της από τις αρχές του 2018, προτείνει μείωση του προσωπικού κατά 6.000 άτομα (το 50% των εργαζομένων) και αναπροσαρμογή των τιμολογίων ώστε σε 5 χρόνια να ενισχυθεί η λειτουργική κερδοφορία κατά 90-100 εκατ. ευρώ ετησίως. Βέβαια ο κ. Χατζηδάκης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «κανείς δεν είναι τρελός» να πάρει την επιχείρηση, αλλά αυτό μένει να το δούμε.