Αρχική Ενέργεια Απόφαση για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων

Απόφαση για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων

0
HLEKTRA5
Διαφήμιση

Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός επιστήμονας για να διαπιστώσει τα σοβαρά προβλήματα των κτιρίων που στεγάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Πέρα από την αισθητική -η οποία, τουλάχιστον εδώ καλύτερα να μείνει ασχολίαστη- κατασκευαστικά έχουν ελλιπή θερμομόνωση, παμπάλαιο εξοπλισμό, ενώ για εξοικονόμηση ενέργειας, ούτε λόγος.

Δεν είναι τυχαίο που ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και για το 36% περίπου της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Κοινή Υπουργική Απόφαση

η πράσινη ταράτσα του Υπουργείου Οικονομίας στην Πλατεία Συντάγματος

Δυστυχώς, όμως, ενώ η τεχνογνωσία υπάρχει και η διάθεση επίσης, κάποιες τρανταχτές φιλόδοξες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, δεν ευοδώθηκαν – βλ. το τέως κτίριο του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, ή την πράσινη ταράτσα του Υπουργείου Οικονομίας στην Πλατεία Συντάγματος (την ύπαρξη της οποίας δεν θυμούνται πλέον ούτε καν οι ίδιοι οι υπάλληλοι).

Υπό αυτό το πρίσμα η ΚΥΑ για το Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» που εκδόθηκε μόλις, και αφορά τη χρηματοδότηση για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων, φαντάζει εξαιρετικά ελπιδοφόρα.

Η περιγραφή του προγράμματος

Βασικός στόχος του Προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» είναι η συμβολή του στην επίτευξη του εθνικού ενδεικτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης και παράλληλα η ικανοποίηση του στόχου της ετήσιας ενεργειακής ανακαίνισης του συνολικού εμβαδού της θερμικής ζώνης των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, που αποτελεί το 3% του συνολικού εμβαδού και την προώθηση του υποδειγματικού ρόλου του δημοσίου.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος που ανήκει στην ιδιοκτησία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με παρεμβάσεις που αφορούν ενδεικτικά στο κέλυφος του κτιρίου, στα διάφορα συστήματα Ηλεκτρο-Μηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων και γενικότερα σε παρεμβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της στατικής ενίσχυσης, όπου απαιτείται.

Η συνολική διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος είναι η περίοδος 2019-2025, με δυνατότητα παράτασης και πεδίο εφαρμογής του είναι όλη η χώρα.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ ως διαχειριστής ορίζεται η Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο προϋπολογισμός για το «ΗΛΕΚΤΡΑ»

Η "ΗΛΕΚΤΡΑ" αναβαθμίζει ενεργειακά τα δημόσια κτίρια

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος για όλη τη διάρκεια εφαρμογής του ανέρχεται σε 500.000.000 ευρώ με δυνατότητα τροποποίησης.

Η χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα, πραγματοποιείται μέσω των επενδυτικών δανείων που χορηγούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογούνται με δανειακές συμβάσεις μεταξύ του δικαιούχου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και εξυπηρετούνται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η κάλυψη κάθε είδους εξόδων και λοιπών δαπανών συνομολόγησης και εξόφλησης των δανείων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, γίνεται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε λογαριασμό που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ».

Η οδηγία της ΕΕ

Το ζήτημα βέβαια της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας από τα δημόσια κτίρια έρχεται και επανέρχεται. Ούτως ή άλλως και η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2010/31/ΕΕ, εναρμονιζόμενη με όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση, συνεκτιμώντας την πρόοδο των κρατών μελών για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης 20% ενέργειας έως το 2020 και αποτιμώντας τη συμβολή της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης:

  • στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,
  • στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού,
  • στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και του κόστους της ενέργειας,
  • στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Διαφήμιση