Αρχική Καταστροφές Η Ανταρκτική αλλάζει δραματικά λόγω της κλιματικής κρίσης

Η Ανταρκτική αλλάζει δραματικά λόγω της κλιματικής κρίσης

0
Ανταρκτική
Διαφήμιση

Δεν αλλάζουν τον κόσμο μόνο οι… κυβερνήσεις, αλλά και η παγκόσμια κλιματική κρίση – και δυστυχώς προς το χειρότερο.

Ο φωτογράφος και ξεναγός της Ανταρκτικής Σαμ Έντμοντς, απαθανάτισε το λιώσιμο των πάγων στη διάρκεια πτήσης του με ελικόπτερο πάνω από τη Χερσόνησο Adare και την Θάλασσα Sodruzhestvo.

Οι εικόνες που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian κόβουν την ανάσα.

Ντοκουμέντα

Ανταρκτική

Είναι δύσκολο να αντιληφθεί ο ανθρώπινος νους την απεραντοσύνη της παγωμένης ηπείρου, ούτε να κατανοήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους σχεδόν εξωπραγματικούς σχηματισμούς της.

Και λίγοι έχουν την ευκαιρία να την δουν από ψηλά. Ακόμη και οι επιστημονικές αποστολές αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο στην οργάνωση όσο και στην εκτέλεση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Γι΄αυτό και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του Έντμοντς, θεωρούνται εξαιρετικά πολύτιμα: με τον φακό του έχει καταφέρει να καταγράψει όχι μόνο την ομορφιά ενός τοπίου μοναδικού αλλά και τις αλλαγές που έχει υποστεί αυτό το τοπίο τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας ένα σημαντικό εργαλείο στην επιστημονική κοινότητα.

Το σύμβολο των πάγων που χάνονται

Ανταρκτική

Οι πιγκουίνοι Adelie, που απαθανάτισε ο Έντμοντς αποτελούν για τους περιβαλλοντολόγους ένα ζώο-σύμβολο για την κλιματική αλλαγή, καθώς τα τελευταία χρόνια οι αποικίες τους έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τον λιώσιμο των πάγων.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο The Guardian.

Φωτογραφιές από το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική (The Guardian)
Διαφήμιση