Αρχική Περιβάλλον Ανατολική Αττική: Μετά από 20 χρόνια δρομολογούνται τα έργα αποχέτευσης

Ανατολική Αττική: Μετά από 20 χρόνια δρομολογούνται τα έργα αποχέτευσης

0
Ανατολική Αττική: Μετά από 20 χρόνια δρομολογούνται τα έργα αποχέτευσης
Διαφήμιση

Άλλο ένα σοβαρό θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο προστριβών, συζητήσεων, και πολλών αναβολών επί δύο σχεδόν δεκαετίες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών, φαίνεται ότι βρίσκει το δρόμο του αυτή την περίοδο, λίγο μάλιστα πριν την αλλαγή σκυτάλης στην Περιφέρεια Αττικής.

Πρόκειται για τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική, τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με δύο σχετικές αποφάσεις που υπέγραψε η ακόμη εν ενεργεία Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Έργα 316 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα ypodomes.com, τα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν συνολικό προϋπολογισμό 316 εκατ. ευρώ και είναι τα ακόλουθα:

  1. Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος και Επαναχρησιμοποίηση – Διάθεση επεξεργασμένων εκροών: επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 214.607.043,64 ευρώ. Συνοπτικά το αντικείμενο περιλαμβάνει δίκτυο συλλογής ακαθάρτων περίπου 430 χλμ, 23 αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων, 1 Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) δυναμικότητας 135.000 κατοίκων με το Κτίριο Διοίκησης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης και τον αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων εκροών (χερσαίο και υποθαλάσσιο τμήμα).
  2. Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα και Επαναχρησιμοποίηση – Διάθεση επεξεργασμένων εκροών: επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 101.695.921,72 ευρώ. Συνοπτικά το αντικείμενο περιλαμβάνει δίκτυο συλλογής ακαθάρτων περίπου 188 χλμ, 15 αντλιοστάσια μεταφοράς, 1 ΚΕΛ δυναμικότητας 51.400 κατοίκων και τον αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων εκροών (χερσαίο και υποθαλάσσιο τμήμα).

Στρατηγικός σχεδιασμός

Ανατολική Αττική: Μετά από 20 χρόνια δρομολογούνται τα έργα αποχέτευσης

Τα έργα δρομολογούνται στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού και με αποκλειστικό στόχο την εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης και ανάπτυξης για τον πληθυσμό της περιοχής. Και στα δύο εφαρμόστηκαν οι πλέον πρόσφατες πρακτικές, τάσεις και τεχνολογίες επεξεργασίας λυμάτων

Έμφαση έχει δοθεί στη δυνατότητα για τριτοβάθμιου επιπέδου επεξεργασία στα λύματα σε πλήρη συμμόρφωση με την Εθνική Νομοθεσία για την επωφελή επαναχρησιμοποίηση των εκροών και τη δυναμική που αναπτύσσεται πλέον για την ανακούφιση και επαναπλήρωση των υδατικών αποθεμάτων της ευρύτερης περιοχής.

Τσουχτερά πρόστιμα

Ανατολική Αττική: Μετά από 20 χρόνια δρομολογούνται τα έργα αποχέτευσης

Εξαιτίας της επί σειρά ετών μη συμμόρφωσης με την ενωσιακή νομοθεσία για την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων, περιοχές όπως η Ραφήνα, η Αρτέμιδα και η Νέα Μάκρη (που περιλαμβάνονται στα δύο έργα), πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα οποία θα αρθούν μόνο όταν αρχίσει το έργο να λειτουργεί  στο σύνολό του.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας πληρώνει στην Ε.Ε. πρόστιμο 2.389.660 ευρώ ανά εξάμηνο το οποίο αντιστοιχεί σε 13.276 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης σύνδεσης των ακινήτων των κατοίκων των περιοχών αυτών με τα προβλεπόμενα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 65,65% του συνολικού προστίμου που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε στη χώρα μας για τη μη συμμόρφωσή της στα οριζόμενα στην Οδηγία 91/271/ΕΟΚ – Επεξεργασία αστικών λυμάτων.

Διαφήμιση