Αρχική Καταστροφές Ακατοίκητο νησί του Ειρηνικού έχει μετατραπεί σε χωματερή πλαστικών

Ακατοίκητο νησί του Ειρηνικού έχει μετατραπεί σε χωματερή πλαστικών

0
xenderson 2
Διαφήμιση

Η Νήσος Χέντερσον, που εντάχθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1988, έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή πλαστικών!

Ένα από τα κάποτε περιβαλλοντικά διαμάντια, εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης και των ρευμάτων του ωκεανού έχει πλέον μετατραπεί σε μια περιοχή με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις μόλυνσης από πλαστικά σε όλον τον πλανήτη.

xenderson 3

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν ώστε να σωθεί, ειδικά όσο οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το φυσικό περιβάλλον ως “χωματερή”.

«Βρήκαμε απορρίμματα σχεδόν κάθε προέλευσης», λέει η Τζένιφερ Λέιβερς, ερευνήτρια από την Αυστραλία η οποία ηγήθηκε μιας αποστολής στο νησί τον περασμένο μήνα.

«Βρήκαμε μπουκάλια και δοχεία, όλα τα είδη προϊόντων ψαρέματος και όλα τους είχαν προέλθει από παντού: Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Χιλή, Αργεντινή, Ισημερινό. Ήταν ένα πραγματικό μήνυμα ότι κάθε χώρα έχει ευθύνη να προστατεύει το περιβάλλον, ακόμη και σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές», επισημαίνει.

xenderson 1

Η Νήσος

Η Νήσος Χέντερσον είναι μια ακατοίκητη κοραλλιογενής ατολή* που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού.

Ανήκει στο σύμπλεγμα των Νήσων Πίτκερν και οι κοντινότερες σε απόσταση πόλεις είναι σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα μακριά.

Το νησί είναι τελείως απόμερο και οι επισκέψεις σε αυτό γίνονται περίπου κάθε πέντε με δέκα χρόνια για επιστημονικούς σκοπούς.

Η τοποθεσία του, ωστόσο, κοντά στο κέντρο του ωκεανού που επηρεάζεται από το ωκεάνιο περιστροφικό ρεύμα του Νότιου Ειρηνικού, το καθιστά κομβικό σημείο για απορρίμματα που μεταφέρονται εκεί από τη Νότιο Αμερική ή από ψαρόβαρκες που πετάνε σκουπίδια στη θάλασσα.

Το οικοσύστημα αυτής της ατόλης είναι τόσο πλούσιο ώστε, η UNESCO το 1988 να το χαρακτηρίσει “άθικτο παράδεισο“.
Διαθέτει αξιοσημείωτη βιολογική ποικιλότητα, που περιλαμβάνει δέκα ενδημικά είδη φυτών και τέσσερα είδη πουλιών.

xenderson 4

ατόλη είναι κατηγορία κοραλλιογενών νησιών, τα οποία έχουν δακτυλιοειδές σχήμα και βρίσκονται σε τροπικές θάλασσες. Στο κέντρο τους βρίσκεται λιμνοθάλασσα, η διάμετρος της οποίας μπορεί να είναι άνω των 75 χιλιομέτρων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βικιπέδεια

Διαφήμιση