Αρχική Ειδήσεις Αγορές, πωλήσεις, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές με ένα κλικ στο TAXISnet,...

Αγορές, πωλήσεις, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές με ένα κλικ στο TAXISnet, από τον Σεπτέμβριο

0
Σπίτι
Διαφήμιση

Από τον Σεπτέμβριο με ένα κλικ στο TAXISnet, θα δηλώνονται αγορές, πωλήσεις, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές.
Η εφαρμογή θα λειτουργεί πιλοτικά εντός των προσεχών εβδομάδων και στις 15 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Τέλος η ταλαιπωρία στις εφορίες

Η νέα λειτουργία θα απαλλάξει τους φορολογουμένους από την ταλαιπωρία προσέλευσης στις ΔΟΥ για την υποβολή δικαιολογητικών εγγράφων και χειρόγραφα συμπληρωμένων εντύπων δηλώσεων.

Το εάν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης θα ελέγχεται ηλεκτρονικά, με αυτόματο τρόπο, από το σύστημα TAXISnet.

TAXISnet

Στόχος οι έλεγχοι με διασταυρώσεις των φορολογικών στοιχείων

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα διευκολύνει, επίσης, τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις των φορολογικών αρχών.

Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω διασταύρωσης των στοιχείων που θα έχουν αναγραφεί στην ηλεκτρονικά υποβαλλόμενη δήλωση φόρου μεταβίβασης με τα στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου, όπως αυτά έχουν ήδη δηλωθεί στα έντυπα Ε9 και έχουν ήδη καταχωρηθεί στην εφαρμογή e-περιουσιολόγιο που ήδη λειτουργεί στο ΤΑΧΙSnet.

Φορολογική δήλωση TAXISnet

Προσκόμιση πιστοποιητικών σε συμβολαιογράφο

Το μόνο που θα απαιτείται από τον φορολογούμενο θα είναι να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο ένα πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο ο συμβολαιογράφος θα το «σκανάρει» και θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙSnet μαζί με τη δήλωση φόρου μεταβίβασης.

Η προσκόμιση του πιστοποιητικού αυτού στον συμβολαιογράφο θα είναι δηλαδή και πάλι απαραίτητη, προκειμένου να χορηγηθεί στον φορολογούμενο το προβλεπόμενο γι’ αυτόν όριο απαλλαγής (200.000 ευρώ αν είναι άγαμος, 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης + 25.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο).

Από τη στιγμή που οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά θα γίνεται απευθείας η εκκαθάριση και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Φορολογίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κληρονομιών οι φόροι θα καταβάλλονται, όπως και σήμερα, σε 12 διμηνιαίες δόσεις.

Διαφήμιση