Αρχική Αφιερώματα Υπουργείο Περιβάλλοντος: Ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών για την πρόληψη πυρκαγιών

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών για την πρόληψη πυρκαγιών

0
Πυρκαγιά
Διαφήμιση

Κάτι -ή μάλλον κάποιος- τρέχει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, και ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου για τη δημόσια πολιτική πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Το σχέδιο αφορά τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών για τα έτη 2019-2021 και περιλαμβάνεται στη θεσμοθετημένη από τον Νοέμβριο 2018 Εθνική Στρατηγική για τα Δάση.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προχωρά στην ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας με ανθρώπινο δυναμικό, χρηματικούς πόρους και τεχνικά εργαλεία.

Χρηματοδότηση και στελέχωση

Πυρκαγιά

Χρηματοδότηση: για την επόμενη τριετία η χρηματοδότηση ανέρχεται στα 140.000.000 ευρώ και αφορά τόσο πόρους, που προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών για τους τακτικούς προϋπολογισμούς του ΥΠΕΝ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όσο και από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Προσλήψεις: Το ανθρώπινο δυναμικό περιλαμβάνει την πρόσληψη 200 μονίμων δασολόγων και δασοπόνων, καθώς και την πρόσληψη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 300-350 επιστημόνων στη Δασική Υπηρεσία, οι οποίοι θα απασχοληθούν είτε με συμβάσεις έργου είτε με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Οι επιστήμονες αυτοί θα απασχοληθούν τόσο στο θέμα των διαχειριστικών μελετών των δασών της χώρας όσο και στην εκτέλεση των έργων αυτών.

Δάση-κατοικίες άμεσης προτεραιότητας

Πυρκαγιά

Η βασική καινοτομία του Σχεδίου Δράσης, σημειώνει το Υπουργείο, είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία τεχνικών εργαλείων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών στη μικτή ζώνη δάσους κατοικίας. Ο άξονας αυτός θα χρηματοδοτηθεί με 1.130.000 ευρώ, για να γίνει εντοπισμός των περιοχών δασών-κατοικιών άμεσης προτεραιότητας (hot spots), να δημιουργηθούν ειδικά σχέδια πρόληψης για τη ζώνη αυτή, να εφαρμοσθούν αυτά πιλοτικά σε τρεις περιοχές της χώρας και στη συνέχεια να θεσμοθετηθούν. Παράλληλα, υπάρχει χρηματοδότηση και δράση για την εκπαίδευση της κοινωνίας και τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στο φαινόμενο.

Εργαλεία πρόληψης

Στον άξονα της πρόληψης πυρκαγιών στα δασικά οικοσυστήματα, δημιουργούνται με σύγχρονα εργαλεία τηλεπισκόπησης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, νέες προδιαγραφές διαχειριστικών μελετών δασών και σχέδια αντιπυρικής προστασίας, τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση της καύσιμης ύλης και του κινδύνου πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

Τις επόμενες ημέρες το Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών θα δημοσιευτεί ως Υπουργική Απόφαση σε ΦΕΚ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔωρεά οχήματος στον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος από τα ΕΛΠΕ
Επόμενο άρθροΗ HELMEPA γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με νέο Τηλεοπτικό Σποτ