Αρχική Πολιτισμός ΥΠΕΝ: Κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο

ΥΠΕΝ: Κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο

0
Μακρόνησος
Διαφήμιση

Διεθνή ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων στην Μακρόνησο δρομολογεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος κατεδαφίσεων που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα και με απώτερο στόχο την αποκατάσταση αυτού του του μοναδικού ιστορικού συμβόλου, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε σχετική απόφαση.

«Η Μακρόνησος τυγχάνει προστασίας μετά τον χαρακτηρισμό της ως ιστορικό μνημείο από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Η αυθαίρετη δόμηση, που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, αποτελεί πρόκληση απέναντι στην πολιτεία και στους νόμους. Με τον διαγωνισμό για την κατεδάφιση αυθαιρέτων γίνεται το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση αυτού του μοναδικού ιστορικού συμβόλου», δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Περσινή δέσμευση

Μακρόνησος

Τη δέσμευση ωστόσο αυτή είχε αναλάβει και πέρσι ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Από μια γρήγορη περιήγηση στο διαδίκτυο διαπιστώνεται εύκολα ότι αντίστοιχη ανακοίνωση είχε βγει και τον Αύγουστο του 2018, λίγο μετά από την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι.

Μάλιστα, κλιμάκια των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος είχαν πραγματοποιήσει τότε αυτοψία στο νησί, όπου εξέτασαν την κατάσταση διατήρησης του ιστορικού τόπου και των κτιρίων των στρατοπέδων εξορίας και μαρτυρίου -που στο σύνολό τους αποτελούν διατηρητέα μνημεία- προκειμένου να διερευνηθούν οι ενδεδειγμένοι τρόποι περαιτέρω θεσμικής και υλικής προστασίας τους.

Η επίσκεψη είχε ακολουθήσει την κατάθεση τροπολογίας από το ΥΠΕΝ για καθολική κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, τα οποία είχαν απογραφεί από τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος και Δόμησης. Οι ελεγκτές είχαν εντοπίσει 18 αυθαίρετα κτίσματα στα οποία και είχαν επικολλήσει προειδοποίηση.

«Λίγες μέρες μετά τα τραγικά συμβάντα της 23ης Ιουλίου, είμαστε ακόμη συγκλονισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής και τον δυσβάστακτο φόρο σε ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν αδόκητα. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα» είχε δηλώσει μετά την αυτοψία ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του κλιμακίου στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου «εμπεριέχει τον ισχυρό συμβολισμό ότι στις στρατηγικές μας προτεραιότητες, μαζί με την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων στον δομημένο χώρο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εντάσσεται και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης».

Η Μελίνα Μερκούρη και η Unesco

ΜακρόνησοςΗ Μακρόνησος χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος τον Μάιο του 1989 με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Επιπλέον, το 1995, με Προεδρικό Διάταγμα καθορίστηκαν οι χρήσεις γης και τέθηκαν οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης στο μαρτυρικό νησί.

Τέλος, το 2018 είχε ανακοινωθεί επίσης ότι ετοιμαζόταν ο φάκελος που θα υποβαλλόταν στην UNESCO με αίτημα να ενταχθεί η Μακρόνησος στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά…

Διαφήμιση