Αρχική Αφιερώματα Τα πολιτικά κόμματα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Τα πολιτικά κόμματα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

0
κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής τόνισαν με ανακοινώσεις τους όλα τα πολιτικά κόμματα με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Στις ανακοινώσεις επισημαίνονται οι κίνδυνοι, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη από τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή και παράλληλα παρατίθενται οι θέσεις-προτάσεις των κομμάτων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κλιματική κρίση και τα οικολογικά αδιέξοδα θέτουν σε κίνδυνο τα ίδια τα οικοσυστήματα αλλά και την ανθρώπινη ύπαρξη

tsipras

Η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος έρχεται λίγες μέρες μετά τις Ευρωεκλογές, όπου για πρώτη φορά το ζήτημα του κλίματος και των επικείμενων περιβαλλοντικών πολιτικών έχει καθορίσει σημαντικά την ατζέντα τους.

Το οικολογικό και περιβαλλοντικό διακύβευμα αποτελεί πλέον κρίσιμο παράγοντα στον επανακαθορισμό του άξονα προόδου συντήρησης διεθνώς. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι πολιτικές προστατευτισμού και εθνικής περιχαράκωσης που εφαρμόζει ο Τράμπ κι από την άλλη, το κίνημα FridaysforFuture συσπειρώνει κάθε βδομάδα ολοένα και περισσότερους μαθητές που απαιτούν άμεσα μέτρα για το κλίμα και το μέλλον τους καθώς και η Βρετανία που, λίγο πριν το Brexit, κηρύσσει την χώρα σε κατάσταση «κλιματικής έκτακτης ανάγκης».

Η ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και η κινητοποίησή του για τα ζητήματα του κλίματος, της προστασίας της βιοποικιλότητας, των καθαρών θαλασσών δείχνουν ότι δε μπορούμε να αρνούμαστε πλέον την πραγματικότητα. Η κλιματική κρίση και τα οικολογικά αδιέξοδα είναι εδώ, τα ζούμε, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο και η αμφισβήτησή τους πλέον θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα οικοσυστήματα αλλά και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση και αδικία επιτείνεται από τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική κρίση. Τα συμπτώματα είναι εμφανή: γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση ενεργειακών, ορυκτών και άλλων φυσικών πόρων, υφαρπαγή κοινών και δημόσιων αγαθών, υποβάθμιση φυσικών περιοχών, αποκλεισμός ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού από τα βασικά αγαθά αλλά και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες.

Όμως, το παρόν αλλά και το μέλλον μπορούν να αλλάξουν μόνο μέσα από τη δράση των ενεργών πολιτών, των περιβαλλοντικών κινήσεων, της επιστημονικής κοινότητας μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Η συγκρότηση ενός πόλου προόδου, οφείλει να θέτει στο επίκεντρο τα οικολογικά και κλιματικά επίδικα. Πρόκειται για μονόδρομο προς τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για τους πολλούς.

Η ανασυγκρότηση ενός δικαίου, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, μοντέλου στην ελληνική οικονομία, που θα δημιουργήσει μακροχρόνια απασχόληση και ευημερία είναι εφικτό. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, είναι αναγκαία η σύγκρουση με τις πολιτικές και τις λογικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην οικονομική και παράλληλα οικολογική κρίση. Οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που η ΝΔ ακόμα υπερασπίζεται έχουν δείξει τα όριά τους, εναποθέτουν την προστασία του περιβάλλοντος εξ’ ολοκλήρου στους μηχανισμούς της αγοράς, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των επενδυτικών ευκαιριών και των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων τομέων. Πρόκειται για πολιτικές ακραία επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η περιβαλλοντική πολιτική έχει σαφές κοινωνικό αντίκτυπο, είναι καθοριστικής σημασίας και διαπερνά όλες τις υπόλοιπες πολιτικές που ακολουθεί η χώρα. Ως εκ τούτου, ο αγώνας για την πρόοδο, τη δημοκρατία και τη βιωσιμότητα συμπορεύεται με τους αγώνες για το περιβάλλον.

ΝΔ: Το περιβάλλον δεν μας ανήκει – Είμαστε οι θεματοφύλακές του

Ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας είναι, σήμερα ειδικά, το μεγάλο μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η μόνη έξυπνη αναπτυξιακή πολιτική για την Ελλάδα είναι αυτή που σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Δεν είναι μόνο υποχρέωση μας απέναντι στις επόμενες γενιές, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Το περιβάλλον δεν μας ανήκει. Είμαστε οι θεματοφύλακές του. Είναι το χρέος μας στις γενιές που πέρασαν κι η παρακαταθήκη μας στις γενιές που θα έρθουν. Είναι ένας πλούτος εθνικός, τον οποίο δεν έχουμε δικαίωμα να καταναλώσουμε, αλλά υποχρέωση να διατηρήσουμε. Το ελληνικό περιβάλλον υπήρξε θύμα του τρόπου με τον οποίον αναπτύχθηκε η χώρα, αλλά και των διαχρονικών αδυναμιών του ελληνικού κράτους. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι ακόμη πιο ευάλωτο. Το βιώσαμε αυτό με τις πρόσφατες εθνικές τραγωδίες στην Μάνδρα και στο Μάτι, αλλά και παλαιότερα με τις πυρκαγιές του 2007.

Οι παγκόσμιες κλιματικές και τεχνολογικές εξελίξεις επιβάλλουν σήμερα μια συνολική αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, για να προσελκύσουμε πράσινες επενδύσεις και να δημιουργήσουμε πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας. Με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον άνεμο και τον ήλιο, που με αφθονία διαθέτουμε. Με ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών και των κτιρίων, για την οποία προβλέπουμε μεγάλες φορολογικές απαλλαγές. Με ισχυρά κίνητρα για να φέρουμε και στην Ελλάδα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και να μειώσουμε τη ρύπανση που αναπνέουμε.

Με προώθηση της ανακύκλωσης στην πηγή, της επαναχρησιμοποίησης των υλικών, του δραστικού περιορισμού των πλαστικών μίας χρήσης και της επεξεργασίας των υπολειμμάτων των απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας. Δράσεις που θα υλοποιηθούν προπαντός με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ώστε να έχουμε γρήγορο και οικονομικό αποτέλεσμα. Θέτοντας οριστικό τέλος στην άναρχη δόμηση με μια σύγχρονη έξυπνη και φιλική προς τον πολίτη χωροταξική πολιτική. Με οργανωμένα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών στα δάση, αλλά και ενεργής, παραγωγικής τους διαχείρισης, ώστε να συνδυάζουμε αρμονικά την προστασία του δάσους με την οικονομική βιωσιμότητα των ορεινών περιοχών. Αναδιοργανώνοντας την πολιτική προστασία, με έμφαση στην πρόληψη και στην έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

ΚΙΝΑΛ: Για ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές

ΚΙΝΑΛ Κίνημα Αλλαγής

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και σκοπό έχει να υπενθυμίσει το καθήκον όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευθύνη για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή αποτελούν βασικές παραμέτρους του νέου παραγωγικού μας μοντέλου για ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Σκοπός του Σχεδίου Ελλάδα είναι το περιβάλλον, οι πολίτες και η οικονομία να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την εφαρμογή των προτάσεών μας για μια εκ βάθρων αλλαγή στον τρόπο που παράγουμε και χρησιμοποιούμε την ενέργεια στη χώρα μας. Οι 17 στόχοι του ΟΗΕ για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για την ενέργεια και τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1.5οC, αλλά και οι αγωνίες και οι προτάσεις της νεολαίας που κινητοποιείται παγκοσμίως, χρειάζεται να αποτυπωθούν σε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο, όπως έχουμε προτείνει.

Η πρότασή μας αφορά ακριβώς στην διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που είναι απαραίτητο προκειμένου να γίνει αποδεκτός και να υλοποιηθεί ο μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμά μας δεν επικεντρώνεται στο πώς θα διατηρηθεί η παραδοσιακή δομή και κατάσταση στην ενέργεια. Αλλά πώς θα εκμεταλλευτούμε όλες εκείνες τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται ώστε να κάνουμε πράξη την ενεργειακή μετάβαση προς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Πώς θα διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να κυριαρχήσουν η εξοικονόμηση ενέργειας, ο εξηλεκτρισμός των μετακινήσεων και της θέρμανσης/ψύξης, οι ανανεώσιμες πηγές, η αποθήκευση, τα δίκτυα και οι διασυνδέσεις, με σκοπό την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της εθνικής οικονομίας.

Διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτός ο μετασχηματισμός δεν θα αφήσει κανέναν πίσω, θα είναι δίκαιος και θα λαμβάνει ειδική μέριμνα για όσους επηρεάζονται περισσότερο.

ΚΚΕ: Να χαράξουμε μία ριζικά διαφορετική πορεία, να συγκρουστούμε με τον πραγματικό αντίπαλο του περιβάλλοντος

ΚΚΕ

Οι νεκροί στο Μάτι και στη Μάνδρα, η συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών, η θαλάσσια ρύπανση στο Σαρωνικό, η πολυήμερη διακοπή της ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη, επιμένουν να δείχνουν πως παρά τους εορτασμούς και την καθιέρωση της “Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος”, το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων, είτε ως δεξαμενή ανεξέλεγκτης άντλησης πρώτων υλών, απόρριψης των αποβλήτων τους, είτε ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας επενδύσεων.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν προς όφελός τους από τέτοιες πολιτικές και πρακτικές. Ο χρόνος, που μεσολάβησε ανάμεσα στην προηγούμενη και τη σημερινή επέτειο της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, βρίθει παραδειγμάτων:

  • Η συνεχιζόμενη δασική πολιτική που δεν εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων που σε συνδυασμό με τη πολεοδομική αναρχία που παράγεται απ’ την εμπορευματοποιημένη γη οδήγησε, τη φορά αυτή στο Μάτι, στην τραγική εκατόμβη των νεκρών.
  • Η υλοποίηση της ευρωενωσιακής πολιτικής “κόστους – οφέλους” για τα έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κ.λπ.) σημαίνει πως όταν δεν είναι κερδοφόρα για το κεφάλαιο δεν υλοποιούνται, και οδηγεί σε νεκρούς, καταστροφές λαϊκής περιουσίας, ζωικού κεφαλαίου, καλλιεργειών, υποδομών (πχ Μάνδρα, Κρήτη κ.λπ.).
  • Ο νέος νόμος λαιμητόμος για τον αιγιαλό και την παραλία.
  • Η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας και η έμφαση στις “Ανανεώσιμες” Πηγές Ενέργειας (αιολικά πάρκα κ.λπ.) έχουν καταντήσει πραγματική μάστιγα για τις “προστατευόμενες”, περιοχές και οικοτόπους.
  • Η διαχρονική κυβερνητική πολιτική (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) για τη διαχείριση των αποβλήτων, οξύνουν την κατάσταση σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας, με ανεξέλεγκτες χωματερές να ξεφυτρώνουν πάλι σαν μανιτάρια, τουριστικές – νησιωτικές κυρίως – περιοχές να ζουν με τον εφιάλτη της επανεμφάνισης και το φετινό καλοκαίρι του φαινόμενου των σωρευμένων σκουπιδιών στους δρόμους.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του, να αντιπαλέψει κάθε πολιτική επιλογή του κράτους που για τα κέρδη των ομίλων καταστρέφει το περιβάλλον, να αντισταθεί στις επενδύσεις των ομίλων που τσακίζουν τις ζωές των εργαζόμενων. Να συγκρουστεί με τον πραγματικό αντίπαλο του περιβάλλοντος και κάθε πτυχή της ζωής του λαού, τους μονοπωλιακούς ομίλους, το κράτος τους, την ΕΕ με της οδηγίες και τις κατευθύνσεις τους. Να συγκεντρώσει δυνάμεις για τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί τη φιλολαϊκή αξιοποίηση του περιβάλλοντος, για ριζικά διαφορετική πορεία, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Οικολόγοι Πράσινοι: Η προστασία του πλανήτη πρέπει να είναι πολύ πάνω και πέρα από τους αριθμούς και τα συμφέροντα

Οικολόγοι Πράσινοι

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου, ωστόσο δεν αρκεί μια μέρα για να επιλυθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Για τους Οικολόγους Πράσινους, η προστασία του πλανήτη και του κοινωνικού περιβάλλοντος αποτελεί καθημερινή έγνοια και πρακτική με σημασία πολύ πάνω και πέρα από τους αριθμούς και τα συμφέροντα. Δεν μας αρκεί να το θυμόμαστε μια φορά το χρόνο. Αγωνιζόμαστε με συνέπεια και συνέχεια για την αποτροπή της Κλιματικής Αλλαγής, για την διατήρηση των φυσικών πόρων, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, την αναβάθμιση της γεωργίας, την κυκλική οικονομία, την κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την ελευθερία στην πολιτιστική έκφραση.

Στην Ελλάδα της κρίσης, που πρωτίστως είναι κοινωνική, χρέος μας είναι να κατανοήσουμε ότι η προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος αποτελούν προϋπόθεση για τη βελτίωση των οικονομικών και παραγωγικών δεικτών της χώρας, αλλά και ότι ακόμη πιο σημαντικό από αυτά είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καθαρό τόπο ελευθερίας, ελπίδας και ονείρου.

Διαφήμιση