Αρχική Ενέργεια Συνεργασία ΕΕ – Αιγύπτου σε θέματα μεταφορών, ενέργειας και περιβάλλοντος

Συνεργασία ΕΕ – Αιγύπτου σε θέματα μεταφορών, ενέργειας και περιβάλλοντος

0
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, commission
Διαφήμιση

Στη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο σε θέματα μεταφορών, ενεργειακής πολιτικής, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας εστίασε η 7η συνεδρίαση της αρμόδιας Υποεπιτροπής στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης των δύο μερών.

Η 7η συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Μεταφορών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Αιγυπτιακής – Ευρωπαϊκής Συμφωνίας Σύνδεσης φιλοξενήθηκε από το αιγυπτιακό υπουργείο Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας στις 16 Ιουνίου 2019. Στη συνάντηση συμμετείχαν o πρέσβης Reda Bebars (Σύμβουλος του Υπουργού Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας) και η κα Anna Strzaska (επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης). Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αίγυπτο, Υπουργεία Μεταφορών, Πολιτικής Αεροπορίας, Ηλεκτρισμού, Πετρελαίου και Περιβάλλοντος και Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ εκπρόσωποι πολλών κρατών μελών της ΕΕ παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.

Η ενέργεια

ΑΠΕ ενέργεια
Στη συνάντηση συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το ενεργειακό ισοζύγιο και η διαδικασία διαχωρισμού του φορέα εκμετάλλευσης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και διμερής συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της ΕΕ στην Αίγυπτο ως κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας.

Στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και ο ρόλος της Αιγύπτου ως κέντρου πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου στην Αιγύπτου.

Το περιβάλλον

αγροί, περιβάλλον

Στον τομέα του περιβάλλοντος, και οι δύο πλευρές συζήτησαν τις πρόσφατες πολιτικές αναπροσαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων κυκλικής – πράσινης οικονομίας της ΕΕ, καθώς και της στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη στην Αίγυπτο, της εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση αποβλήτων και τη μετάβαση σε μια στρατηγική κυκλικής οικονομίας. Η συνεργασία για τις περιφερειακές και τις διμερείς πλευρές αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος.

Οι μεταφορές

μεταφορές, τρένο

Όσον αφορά τις μεταφορές, συζητήθηκε η συνεργασία στον τομέα των αερομεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής ασφάλειας καθώς και της σιδηροδρομικής ασφάλειας και της περιφερειακής συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς μεταφορών και τα περιφερειακά έργα EuroMed. Έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το δορυφορικό σύστημα EGNOS.

Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν το βάθος και τη σημασία της εταιρικής σχέσης, υπογραμμίζοντας το μέγεθος των διμερών τους σχέσεων. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν την εταιρική σχέση, κυρίως μέσω διαρκούς και διαρκούς διαλόγου, προκειμένου να προετοιμαστούν για την επιτροπή σύνδεσης που θα συνεδριάσει πριν από το τέλος του 2019.

Διαφήμιση