Αρχική Περιβάλλον Παρασκευές για ένα Κλιματικά Ουδέτερο Μέλλον

Παρασκευές για ένα Κλιματικά Ουδέτερο Μέλλον

0
πορεία για το κλίμα
Διαφήμιση

«Η πλεονεξία σας καταστρέφει το μέλλον μας» – «Κλιματική δικαιοσύνη: αυτό θέλουμε» – «Αν η Γη ήταν τράπεζα θα την είχατε σώσει εδώ και καιρό» – «Ο πλανήτης γίνεται πιο καυτός και από τον Ράιαν Γκόσλινγκ».

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν χθες (21/06) στο Άαχεν της Γερμανίας (η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας με το Βέλγιο και την Ολλανδία) για να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο της καθιερωμένης απεργιακής κινητοποίησης «Παρασκευές για το Μέλλον».

Απεργία για το κλίμα

Παρασκευές για το Μέλλον

Το κίνημα εμπνεύστηκε η διάσημη πλέον 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg, η οποία ξεκίνησε τη διαμαρτυρία της μόνη της μπροστά από το Σουηδικό Κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2018. Έκτοτε γενικεύτηκε, και σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον πλανήτη, κάθε Παρασκευή οι φοιτητές απεργούν με στόχο να πιέσουν τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την αστυνομία στη διαδήλωση του Άαχεν –η οποία είναι και η πρώτη διεθνής διαδήλωση του κινήματος «Παρασκευές για το Μέλλον»– συμμετείχαν συνολικά 20.000 άτομα, ενώ κατά τους διοργανωτές ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τα 40.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση η κινητοποίηση ήταν εντυπωσιακή με συμμετοχές ανθρώπων κάθε ηλικίας από 15 χώρες.

“Το τέλος της ιστορίας”

πορεία για το κλίμα

Κάποιοι από τους διαδηλωτές ετοιμάζονταν μάλιστα να καταλάβουν το Σαββατοκύριακο την είσοδο ενός από τα μεγαλύτερα ανοιχτά λιγνιτωρυχεία της Γερμανίας που βρίσκεται στην περιοχή.

Περίπου 4.000 ακτιβιστές του κινήματος «Ende Gelande» (τέλος της ιστορίας) είχαν συγκεντρωθεί ήδη από την Τετάρτη σε ένα «κλιματικό στρατόπεδο» στο Φίρσεν, από όπου προωθήθηκαν κατά τέσσερα διαδοχικά κύματα προς την υπαίθρια εγκατάσταση εξόρυξης του Γκαρτσβάιλερ.

«Τίποτε δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», τραγουδούσαν φορώντας λεπτές λευκές φόρμες εργασίας. Όλοι έφεραν έναν αριθμό ταυτότητας με μαρκαδόρο στα χέρια ή στα πόδια. Επί δύο ημέρες εκπαιδεύονταν στην «πολιτική ανυπακοή» ώστε να μπορούν να παρακάμπτουν την αστυνομική παρουσία και να αντιτάσσονται χωρίς βία στις δυνάμεις της τάξης.

Παρόλο που οι αστυνομικές δυνάμεις αναχαίτισαν το μεγαλύτερο μέρος της πορείας, οι εργασίες στο λιγνιτωρυχείο του ομίλου RWE σταμάτησαν: οι εκσκαφείς καθηλώθηκαν και η τροφοδοσία διακόπηκε.

Διακυβεύεται το μέλλον μας

πορεία για το κλίμα

«Γιατί να σπουδάσω αφού το μέλλον μας καταστρέφεται;» έγραφε το πλακάτ ενός από τους διαδηλωτές, αποτυπώνοντας συναισθήματα που μοιράζεται η πλειοψηφία των Γερμανών φοιτητών.

Οι ακτιβιστές κατηγορούν τη Γερμανία ότι δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και απαιτούν από το Βερολίνο να μειώσει σταδιακά τη χρήση άνθρακα και να εφαρμόσει πιο προοδευτικές πολιτικές ώστε η χώρα να γίνει κλιματικά ουδέτερη στο άμεσο μέλλον.

Ο πιο …κακός καλός μαθητής

εργοστάσιο

Και παρόλο που η Γερμανία έχει προ πολλού στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της για το κλίμα λόγω της συνεχιζόμενης εξάρτησής της από τα φτηνά λιγνιτωρυχεία που βρίσκονται κοντά στο Αμβούργο.

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2038 – όμως η ημερομηνία θεωρείται υπερβολικά μακρινή από τους ακτιβιστές ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των ορυχείων και των εργοστασίων.

Το κίνημα κατά του άνθρακα έχει αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στη Γερμανία, από το 2011 που η απόφαση για έξοδο από την πυρηνική ενέργεια παρέτεινε την εξάρτηση της χώρας από το εν λόγω ορυκτό, που αποτελεί πηγή μιας ενέργειας πιο προβλέψιμης, φθηνότερης και ευκολότερης στη διοχέτευσή της σε σχέση με την αιολική ή την ηλιακή, και που αντιπροσωπεύει ακόμη σχεδόν το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαφήμιση