Αρχική Αφιερώματα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης θέτει τους στόχους της ενεργειακής...

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης θέτει τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής

0
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ
Διαφήμιση

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στις πολιτικές που σχεδίασε και υλοποιεί η παρούσα κυβέρνηση:

«Η Ελλάδα, τα τελευταία 2-3 χρόνια, έχει ενσωματώσει το σύνολο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας καλύπτοντας και το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Την ίδια ώρα, έχουμε καταθέσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα το 2030 το οποίο προβλέπει, όπως είναι οι στόχοι της Ε.Ε., ότι:

α) 32% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας πρέπει να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή το 50-60% της παραγωγής ηλεκτρισμού να προέρχεται από ΑΠΕ,

β) 32% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το 2009, έναν πολύ δύσκολο στόχο για την επίτευξη του οποίου περιγράφουμε συγκεκριμένες πολιτικές στο ΕΣΕΚ και γ) μείωση εκπομπών CΟ2, έναν στόχο που η χώρα ήδη επιτυγχάνει».

Ταυτόχρονα, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις «μεγάλες τομές» που προχώρησε επί της υπουργίας του: «Στο πλαίσιο αυτό, επεκτείναμε τη Natura, εισάγαμε τον θεσμό της θαλάσσιας Naturas, ιδρύσαμε τους φορείς διαχείρισης Naturas που δεν υπήρχαν, αναρτούμε τους δασικούς χάρτες με πολύ μεγάλη ταχύτητα και από 1% που τους παραλάβαμε σήμερα έχουμε φθάσει στο 50% και μέχρι τέλος του 2020 θα έχουμε πλήρεις δασικούς χάρτες» τόνισε.

«Επίσης, προχωράμε σε θαρραλέα προγράμματα εξοικονόμησης, όπως είναι το Εξοικονομώ Κατ΄ οίκον και το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τα δημόσια κτίρια που θα προκηρυχθεί», σημείωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στο Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας, το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα, που συνδυάζει δύο διαφορετικές μορφές ΑΠΕ, την αιολική και την υδροηλεκτρική, και βασίζεται στην αποθήκευση ενέργειας με αντλίες νερού. «Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για το μέλλον των νησιών μας. Με αυτό και μόνο το έργο, η Ικαρία και η Σάμος θα παράγουν το 50% της ενέργειάς τους από ΑΠΕ», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Γιώργος Σταθάκης

Πηγή: Ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο»

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Επόμενο άρθροΑνοίγει σταδιακά ο δρόμος για την ηλεκτροκίνηση οχημάτων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ