Αρχική Αφιερώματα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019: Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπόθεση όλων μας

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019: Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπόθεση όλων μας

0
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Διαφήμιση

Η 5η Ιουνίου θεσπίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 1974 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος. Το περιβαλλοντικό κίνημα στις ΗΠΑ είχε ξεκινήσει ήδη δυναμικά, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου ήταν ακόμη στα σπάργανα, καθώς η Γηραιά Ήπειρος αντιμετώπιζε σοβαρές κοινωνικοπολιτικές ανακατατάξεις.

Είχε προηγηθεί η πρώτη Ημέρα της Γης (Earth Day) στις 22 Απριλίου του 1970, με την οποία ουσιαστική σηματοδοτείται η έναρξη του κινήματος στις ΗΠΑ.

Πολιτική οικολογία

anti nuclear

Είναι η εποχή που εμφανίζονται για πρώτη φορά πράσινα κόμματα, τα οποία ειδικά στην Ευρώπη αποκτούν έντονα πολιτικό χαρακτήρα.

Στα χρόνια που ακολουθούν, έως και τη δεκαετία του ’80, το περιβαλλοντικό κίνημα εστιάζεται στον αγώνα κατά των πυρηνικών. Τη δεκαετία του 1990 παρουσιάζει κάμψη για να επανέλθει με νέο διακύβευμα. Η συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος ανάβει για τα καλά.

Τα μοντέλα των υπολογιστών έχουν βελτιωθεί σημαντικά, και η συναίνεση στον επιστημονικό κόσμο είναι πλέον ευρεία: τα αέρια του θερμοκηπίου ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές και η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Έκτοτε, η επιστημονική έρευνα προχώρησε με γοργούς ρυθμούς, διευρύνοντας τη γνώση μας για τις σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος, τις συνδέσεις με τα ιστορικά στοιχεία και τη δυνατότητα να μοντελοποιήσουμε την αλλαγή του κλίματος αριθμητικά.

Μια ημέρα για τον κόσμο

mask china

Πάνω από όλα, πάντως, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια «ημέρα για τον κόσμο», είναι η ημέρα που κάθε πολίτης καλείται να κάνει κάτι καλό για το περιβάλλον, σε τοπικό, εθνικό, ακόμη και παγκόσμιο επίπεδο.

Κάθε χρόνο, ο ΟΗΕ επιλέγει ένα φλέγον περιβαλλοντικό θέμα το οποίο χρησιμοποιεί για την επικοινωνιακή και όχι μόνο καμπάνια του. Για το 2019, το θέμα που έχει επιλεγεί είναι η «ατμοσφαιρική ρύπανση». Στο ίδιο πλαίσιο, επιλέγεται αντίστοιχα και μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και η οποία αναλαμβάνει να φιλοξενήσει τις κεντρικές εκδηλώσεις της 5ης Ιουνίου. Φέτος, έχει επιλεγεί η Κίνα, η οποία δυστυχώς πρωτοστατεί στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η προστασία είναι υπόθεση όλων μας

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σήμερα εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα. Γι’ αυτό και σύμβολο της φετινής ημέρας περιβάλλοντος είναι η «μάσκα» προστασίας. Με hashtag το #BeatAirPollution, ο ΟΗΕ καλεί τους πολίτες να αναλάβουν δράση και προτείνει:

  • Χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, του ποδηλάτου, ομαδική χρήση ΙΧ, περπάτημα.
  • Αντικατάσταση του συμβατικού ΙΧ με υβριδικό ή ηλεκτρικό.
  • Σβήσιμο της μηχανής όταν είμαστε σε στάση.
  • Περιορισμό στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών με στόχο τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.
  • Κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων και ανακύκλωση.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Σβήνουμε τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
  • Χρήση μη τοξικών χρωμάτων βαφής για το σπίτι και τα έπιπλα.
Διαφήμιση