Αρχική Ενέργεια Οι αντιδράσεις της Τουρκίας στα εντάλματα σύλληψης σε «Πορθητή»

Οι αντιδράσεις της Τουρκίας στα εντάλματα σύλληψης σε «Πορθητή»

0
fatih πορθητής
Διαφήμιση

Μεγάλο προβληματισμό και ενόχληση έχει προκαλέσει η απόφαση των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όλους όσοι συμμετέχουν καθ’ οιανδήποτε ιδιότητα στις παράνομες ενέργειες του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Τουρκία δεν θα λυγίσει σε καμιά απειλή», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ σχολιάζοντας την απόφαση για ένταλμα σύλληψης του προσωπικού του τουρκικού γεωτρύπανου, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δια στόματος του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι δήλωσε: «Στην περίπτωση που επιδείξουν αυτό το θράσος θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση».

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει τη λήψη σειράς αντιμέτρων, ως απάντηση στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
  1. Αν οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. αποπειραθεί να εφαρμόσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης για Τούρκο πολίτη (σύλληψη, έκδοση στην Κυπριακή Δημοκρατία κ.λπ.), τότε η Τουρκία θα παγώσει οποιαδήποτε συμφωνία έκδοσης με τη χώρα αυτή, θα προβεί σε διαμαρτυρίες μεγάλης έκτασης, ενώ θα φθάσει μέχρι την ανάκληση του πρέσβη της από τη χώρα αυτή.
  2. Θα κλείσουν όλες οι πύλες εισόδου από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου προς τα κατεχόμενα, μέχρι να τερματιστεί η σύλληψη του ατόμου εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
  3. Μπροστά στην απόφαση αυτή του «κράτους ληστή», η Τουρκία θα στείλει αμέσως το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» σε ένα από τα αδειοδοτημένα θαλάσσια τεμάχια 1,4,5,6 και 7 για να κάνει γεώτρηση. Όπως είναι γνωστό, η τουρκική υφαλοκρηπίδα εισέρχεται μέσα στα θαλάσσια τεμάχια που έχει οριοθετήσει η ΚΔ.
  4. Σε περίπτωση οποιασδήποτε σύλληψης, η Τουρκία θα κλείσει τα «τουρκικά στενά» για τα πλοία που φέρουν κυπριακή σημαία. Από τώρα θα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα επιτήρησης των πλοίων με κυπριακή σημαία που διέρχονται από τα Στενά και από τη θάλασσα του Μαρμαρά, για θέματα ασφάλειας και ρύπανσης των θαλασσών.
  5. Από το 1987, τα πλοία με κυπριακή σημαία δεν μπορούν να επισκεφθούν τα λιμάνια της Τουρκίας. Το 1997 επεκτάθηκε ο σχετικός νόμος και απαγορεύθηκε η προσέγγιση ακόμα και εκείνων των πλοίων που έχουν ως διαχειρίστρια εταιρεία που έχει έδρα την ΚΔ. Τελευταία ρύθμιση αποτελεί ο Κανονισμός 74874 της 26ης Σεπτεμβρίου του 2017, με τον οποίο προστίθενται μια σειρά από απαγορευτικές διατάξεις για το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται άδεια προσέγγισης στα λιμάνια της Τουρκίας μόνο σε επιβατηγά και σε σκάφη αναψυχής που έχουν σημαία της ΚΔ. Σε περίπτωση που γίνει οποιαδήποτε σύλληψη, το Υπουργείο Μεταφορών θα άρει αμέσως και αυτές τις άδειες.
  6. Η Ακτοφυλακή της ΤΔΒΚ* θα πρέπει να συλλαμβάνει τους Έλληνες ψαράδες που εισέρχονται στα χωρικά ύδατά της, κυρίως νοτίως της Καρπασίας.
*Το αρκτικόλεξο ΤΔΒΚ χρησιμοποιείται συμβατικά και όπως αναφέρεται στο τουρκικό άρθρο, χωρίς φυσικά να υιοθετείται επί της ουσίας.
Φατίχ Ντονμέζ: Δεν θα λυγίσουμε σε καμία απειλή

Η Τουρκία δεν θα λυγίσει σε καμιά απειλή, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ σχολιάζοντας την απόφαση για ένταλμα σύλληψης του προσωπικού του τουρκικού γεωτρύπανου Πορθητή.

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τα αρμόδια υπουργεία έχουν λάβει και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν νομικά και πολιτικά μέτρα για να εμποδίσουν τις ενέργειες που θα αγνοήσουν την διεθνή κυριαρχία της Τουρκίας. Ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψουν «να γίνει σφετερισμός των δικαιωμάτων της «ΤΔΒΚ» και των Τουρκοκυπρίων», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους «για τη διασφάλιση ειρήνης στην περιοχή διαμερίζοντας δίκαια της πηγές της Κύπρου και της Μεσογείου διά της αρχής της δικαιοσύνης».

Ο κ. Ντονμέζ είπε ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής τους όπως έχει σχεδιαστεί στις περιοχές που έχουν λάβει «άδειοδότηση» χωρίς καμιά υποχώρηση από τα δικαιώματά τους. «Και το γεωτρύπανο Γιαβούζ μόλις ολοκληρώσει τις εργασίες προετοιμασίας του θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου», όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει «την στάση και συμπεριφορά της η οποία δεν έχει καμιά νομική βάση ενάντια στις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Μεσόγειο οι οποίες διεξάγονται με βάση το διεθνές δίκαιο».

«Παρά τις εν ισχυρισμό απειλές για σύλληψη του προσωπικού του γεωτρυπάνου μας Πορθητή οι δραστηριότητές μας θα συνεχιστούν χωρίς καμιά καθυστέρηση», είπε ο Φατίζ Ντονμέζ προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει λυγίσει σε καμιά απειλή και δεν θα λυγίσει ούτε και από δω και πέρα».

Τουρκικό ΥΠΕΞ για εντάλματα: Θα δώσουμε απαραίτητη απάντηση

Οι εταιρίες στην Κυπριακή ΑΟΖ

«Στην περίπτωση που επιδείξουν αυτό το θράσος θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι σχολιάζοντας δημοσιεύματα για διεθνή εντάλματα του προσωπικού του Πορθητή. Αναφέρει ότι οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας με αυτές τις “μάταιες μεθόδους” δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα και η Τουρκία θα συνεχίσει τις εργασίες της.

Συγκεκριμένα, απαντώντας γραπτώς σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι παρακολουθούν στενά τα δημοσιεύματα σχετικά με την απόφαση σύλληψης του προσωπικού του Πορθητή και των διευθυντών των ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την κρατική εταιρεία πετρελαίου.

«Αν αληθεύει αυτή η απόφαση που ξεπερνάει τα όρια της “ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου” η οποία κινείται αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους και σφετεριζόμενη τα δικαιώματά τους, για μας δεν θα έχει καμιά ισχύ. Στην περίπτωση που επιδείξουν αυτό το θράσος να μην έχει κανένας αμφιβολία ότι θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση», αναφέρει ο Χαμί Ακσόι.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι «δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο η λήψη μιας απόφασης με τέτοιο τρόπο, με μια λεγόμενη εθνική προνοητικότητα, για ένα θαλάσσιο πεδίο που δεν έχει οριοθετηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και που η “ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου” ισχυρίζεται ότι της ανήκει».

«Γι’ αυτό τον λόγο θα ξεκινήσουμε κι εμείς τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες μαζί με τους αρμόδιους θεσμούς μας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες της “ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου”, με αυτές τις μάταιες μεθόδους, για τερματισμό των εργασιών στη δική μας υφαλοκρηπίδα δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα όπως έχει σχεδιάσει τις εργασίες έρευνας/γεώτρησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να προστατεύει τόσο τα δικαιώματά της στη δική της υφαλοκρηπίδα όσο και τα δικαιώματα των Τ/κ οι οποίοι είναι ίσοι συνέταιροι του νησιού», αναφέρει ο Χαμί Ακσόι.

Το Γιαβούζ» πάει Καρπασία – Εντάλματα για «Πορθητή

yavuz γιαβούζ

Υπενθυμίζεται ότι στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας θα σταλεί το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Γιαβούζ», και τούτο τοποθετείται χρονικά τον Ιούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει το δεύτερο βήμα που γίνεται από πλευράς της κατοχικής δύναμης με την παρουσία, μετά τον «Πορθητή», και του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται συναφώς ότι στο σημείο που θα «στρατοπεδεύσει» για να κάνει στη συνέχεια -με βάση τους σχεδιασμούς- γεώτρηση το «Γιαβούζ» έχει ήδη κάνει πολλές σεισμικές έρευνες το «Μπαρμπαρός», το οποίο ειρήσθω εν παρόδω αυτή την περίοδο βρίσκεται νοτίως της Κύπρου. Το «Μπαρμπαρός» πραγματοποίησε έρευνες στην περιοχή της Καρπασίας πολλές φορές στο παρελθόν, με έκδοση παράνομων Navtex με πολύμηνη παραμονή.

Η Τουρκία έχει διαμηνύσει προς διάφορες κατευθύνσεις πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών της, που είναι το γκριζάρισμα περιοχών, αμφισβήτηση κυριαρχίας της «εκλιπούσας», όπως τη χαρακτηρίζει, Κυπριακής Δημοκρατίας και αξιοποίηση για λογαριασμό της φυσικού αερίου. Παράλληλα, διαμηνύει πως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει ανεξαρτήτως κόστους, εκτός κι εάν ικανοποιηθεί στις αξιώσεις της σε σχέση με το φυσικό αέριο. Να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για το φυσικό αέριο για συνεκμετάλλευσή του.

Με βάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς διαμορφώνονται τα εξής δεδομένα:

Πρώτον, από τις αρχές Μαΐου το πρώτο γεωτρύπανο, «Πορθητής», βρίσκεται 36,50 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Δηλαδή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι εργασίες συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Άγκυρα.

Δεύτερον, η αποστολή του «Γιαβούζ» σε μη αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια αποτελεί μια κίνηση που προφανώς στέλνει μήνυμα και προς τις χώρες των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το μήνυμα είναι πως δεν θα ενοχλήσει τις εταιρείες για να μην ενοχληθεί η Τουρκία στις δικές της έρευνες.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ. πώς προχωρεί το κατοχικό καθεστώς, ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G. Με βάση τον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι περιοχές F και G, όπως βαφτίστηκαν από την τουρκική πλευρά, καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι το «Αφροδίτη») της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμάχια σε εταιρείες και είναι προφανές πως επηρεάζει περισσότερο εκείνα στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ. Τι θα ισχύσει από όλα αυτά, θα φανεί στη συνέχεια. Αυτό που είναι σήμερα δεδομένο, με βάση τις πληροφορίες, είναι πως το «Γιαβούζ» θα σταλεί στον κόλπο της Καρπασίας και πως αυτό γίνεται με… εντολή του ψευδοκράτους προς την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ.

Τρίτον, το επόμενο βήμα θα είναι η περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό θα γίνει είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο και θα σταλεί ένα από τα δυο γεωτρύπανα. Μάλλον το «Γιαβούζ». Αυτή η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ριψοκίνδυνη, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει.

Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως η χρονική επιλογή δεν θεωρείται τυχαία και παρέπεμψε στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Η ίδια πηγή αναφέρει πως εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, τότε η χώρα θα βαδίζει σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ υπενθύμισε και το επεισόδιο στα Ίμια, που προκλήθηκε μόλις είχε αναλάβει πρωθυπουργός ο Σημίτης. Υπάρχει ένα άλλο, επίσης, σενάριο σύμφωνα με το οποίο να μην προκύψει από τις εκλογές νικητής με αυτοδυναμία, γεγονός που παραπέμπει σε παρατεταμένη εσωτερική πολιτική κρίση στην Ελλάδα.

Τα μαζικά εντάλματα και η αναταραχή

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί με τα εντάλματα κι αυτό έχει προκαλέσει αναταραχή τόσο σε εταιρείες -κάποιες έχουν αποχωρήσει- όσο και σε εργαζόμενους. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για ανώτερα στελέχη εταιρειών που εμπλέκονται. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι συνεργάζονται σε αυτή τη φάση με τρεις εταιρείες που εξειδικεύονται στα θέματα γεωτρήσεων, δυο αμερικανικές και μια κροατική. Σε σχέση με τα εντάλματα για εργαζόμενους στο τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», αυτά αφορούν πέραν των 25 και προέρχονται από διάφορες χώρες (Εγγλέζοι, Τούρκοι κ.λπ.). Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνολική εικόνα για τα πρόσωπα που εργάζονται στην πλατφόρμα, εξ ου και η έκδοση των ενταλμάτων.

Σε διπλωματικό επίπεδο έχουν γίνει πολλά προς διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ισχυρούς εταίρους χωριστά, ενώ διατηρείται ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και με την Ουάσιγκτον.

Ο Ερντογάν οδηγήθηκε από μονός του σε αδιέξοδο

kypriaki aoz κυπριακή αοζ

Κομβικής σημασίας για τα αμερικανοτουρκικά αλλά και για τις εξελίξεις στην περιοχή χαρακτηρίζεται η συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ιαπωνία, που χρονικά τοποθετείται στις 28 Ιουνίου.

Στην Άγκυρα θεωρούν πως μπορούν να πείσουν τους Αμερικανούς να συνυπάρξουν S-400 και F-35 στην Τουρκία. Αυτό, όμως, δεν συζητείται καν από την Ουάσινγκτον. Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί έχουν βρει το κουμπί του Ερντογάν και αυτό είναι η οικονομία. Μια δοκιμή έκαναν και παλαιότερα και η Τουρκία το βίωσε με την κατρακύλα της λίρας. Την ίδια ώρα, η κατοχική Τουρκία γνωρίζει πως σε περίπτωση που αναγκασθεί να επιλέξει τις ΗΠΑ θα έχει κόστος από τους Ρώσους. Συνεπώς, ο Ερντογάν, που έχει το μυαλό του και στην επαναληπτική εκλογή στην Κωνσταντινούπολη, φαίνεται να βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος οδηγήθηκε. Εάν οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο επηρεάζουν ή όχι την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια.

Δεν είδε αμερικανικό χάρτη η Λευκωσία

Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της τον χάρτη που είδε το φως της δημοσιότητας και πιστώνεται στο υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο χάρτης παρουσιάζει τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, γύρω και κοντά από την Κύπρο όπως και διαδρομές αξιοποίησής τους και δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα Μc Clatchy DC. Η ιστοσελίδα υποστηρίζει πως παρουσιάσθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δόθηκε στις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και ο Λίβανος. Αυτό το αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρώην Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Θέματα Ενέργειας, Άμος Χοκστάιν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενεργειακό συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του τότε Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν στην Κύπρο το 2014. Μαζί του ήταν και ο κ. Άμος Χοκστάιν. Η κυπριακή πλευρά σημειώνει πως χάρτης δεν παρουσιάσθηκε ούτε τότε ούτε και αργότερα. Ο κ. Μπάιντεν είχε αναφέρει κατά τις συζητήσεις τότε, πως η εκτίμηση των ΗΠΑ είναι πως στην περιοχή της Κύπρου το μέγεθος των κοιτασμάτων είναι σημαντικό.

Πάντως ο χάρτης, που έχει διαμορφωθεί από το Bureau of energy Resources με εντολές ως φαίνεται του κ. Μπάιντεν παρουσιάζει διάφορες διαδρομές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου. Μια από αυτές είναι εκείνη που ξεκινά από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ και κατευθύνεται μέσω κυπριακού εδάφους στα νότια παράλια της Τουρκίας. Επίσης, ένας αγωγός ξεκινά από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ διασχίζει την Κυπριακή ΑΟΖ και καταλήγει στην Αλεξανδρέττα.

Μπορεί αυτά τα σενάρια να είναι απομακρυσμένα, ωστόσο, ενδέχεται να επανέλθουν εάν αλλάξουν τα δεδομένα, κυρίως ως προς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Πηγή: sigmalive.com, philenews.com

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here