Αρχική Πολιτισμός Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ένα Ιστορικό Μηχανολογικό Ορόσημο

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ένα Ιστορικό Μηχανολογικό Ορόσημο

0
Μηχανισμός των Αντικυθήρων 1
Διαφήμιση

Την εξαιρετική σημασία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στην ιστορία και τη σημαντική συμβολή του στην εξέλιξη της Μηχανολογικής Επιστήμης και Τεχνολογίας επισημαίνει ο Αμερικάνικος Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑSME (American Society of Mechanical Engineering).

Αναγνωρίζοντας την εξαιρετική σημασία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ο Αμερικάνικος Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών ο οποίος αριθμεί 200.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Μηχανισμό ως Ιστορικό Ορόσημο Μηχανολογικής Ανάπτυξης (Historical Mechanical Engineering Landmark) και να απονείμει τιμητική πλακέτα.

Η εκδήλωση απονομής της τιμητικής πλακέτας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 και ώρα 16:00 στην κεντρική αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Έγκριτοι Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες θα κάνουν σύντομες ανακοινώσεις ως προς την ιδιαίτερη συμβολή του Μηχανισμού στην επιστήμη, αλλά και τις συνεχιζόμενες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του.

Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων 2

Τι είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων;

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα μοναδικό εύρημα του 1ου αι. π.Χ., βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων το 1901 και έκτοτε απασχολεί την επιστημονική κοινότητα με τις τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και τον πλούτο των επιστημονικών πληροφοριών που εμπεριέχει.

Πρόκειται για τον αρχαιότερο πολυσύνθετο μηχανισμό με οδοντωτούς τροχούς που έχει διασωθεί, αποτελώντας ουσιαστικά έναν αστρονομικό και ημερολογιακό αναλογικό υπολογιστή, σχεδιασμένο για να προβλέπει αστρονομικά φαινόμενα και να τηρεί πολυετές ημερολόγιο ακριβείας.

Το μικρό μέγεθος του μηχανισμού, τα λεπτομερή συστήματα οδοντωτών τροχών, τα διαφορικά και επικυκλικά γρανάζια, καθώς και το σύστημα πίρου-σχισμής αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες μηχανικοί της Ελληνιστικής περιόδου είχαν πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια στη σχεδίαση μηχανισμών με οδοντωτούς τροχούς από αυτή που μαρτυρείται στις γραπτές πηγές. Ανάλογοι σύνθετοι μηχανισμοί δεν θα εμφανιστούν ξανά στην Ευρώπη μέχρι τα μηχανικά ρολόγια του 13ου αιώνα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here