Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ενεργειακή Ένωση: Τα κράτη μέλη να γίνουν πιο φιλόδοξα στους στόχους τους

Ενεργειακή Ένωση: Τα κράτη μέλη να γίνουν πιο φιλόδοξα στους στόχους τους

0
ΑΠΕ
Διαφήμιση

Ως σημαντική προσπάθεια, με πολλά όμως περιθώρια βελτίωσης, χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που έχουν κατατεθεί από τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της υλοποίησης των στόχων της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ, και ιδίως των συμφωνημένων επιδιώξεων της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030.

Με πολλά κενά

Επί του παρόντος, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανάλυση, τα σχέδια αυτά υστερούν όσον αφορά τις συνεισφορές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και την ενεργειακή απόδοση, ενώ τονίζεται ότι η επίτευξη των συνολικών στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια θα απαιτήσει συλλογική αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας.

Η Επιτροπή εξέτασε την αθροιστική συμβολή των ΕΣΕΚ στην επίτευξη των στόχων της Ενεργειακής Ένωσης και των επιδιώξεων της ΕΕ για το 2030. Ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το χάσμα θα μπορούσε να είναι έως και 1,6 ποσοστιαίες μονάδες. Στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, το χάσμα μπορεί να ανέλθει σε 6,2 ποσοστιαίες μονάδες (εάν εξεταστεί η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας) ή 6 ποσοστιαίες μονάδες (εάν εξεταστεί η κατανάλωση τελικής ενέργειας).

Γενικά, κενά διαπιστώνονται σε σχέση με τις στοχευμένες και εξατομικευμένες πολιτικές που επιτρέπουν να εξασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων για το 2030 και να συνεχιστεί η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα μακροπρόθεσμα.

Η αξιολόγηση

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ

«Τα κράτη μέλη έχουν όλα παρουσιάσει εντυπωσιακά προσχέδια σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά κανένα προσχέδιο δεν είναι τέλειο. Τα τελικά σχέδια πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους και οι συστάσεις μας δείχνουν πού χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες: για παράδειγμα, μεγαλύτερη φιλοδοξία, περισσότερες λεπτομέρειες στις πολιτικές, καλύτερα καθορισμένες επενδυτικές ανάγκες ή περισσότερες προσπάθειες στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης» επισήμανε ο αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση αντιπρόεδρος Μάρος Σέφτσοβιτς.

«Στα τελικά σχέδια χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη φιλοδοξία για να τεθεί η ΕΕ στον σωστό δρόμο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας. Καλώ το Συμβούλιο να αρχίσει συζήτηση σχετικά με τις κύριες προτεραιότητες που προσδιορίστηκαν από την Επιτροπή και να συμβάλει ώστε τα τελικά σχέδια να χαρακτηρίζονται από ικανοποιητικό επίπεδο φιλοδοξίας» τόνισε ο αρμόδιος για την Ενέργεια και τη Δράση για το Κλίμα Επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Βιώσιμη ενέργεια

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να παράσχει στους πολίτες της ασφαλή, οικονομικά προσιτή και βιώσιμη ενέργεια. Οι συστάσεις και οι λεπτομερείς αξιολογήσεις της Επιτροπής έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να οριστικοποιήσουν τα σχέδιά τους έως το τέλος του 2019 και να τα εφαρμόσουν αποτελεσματικά κατά τα προσεχή έτη. Τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να παρέχουν σαφήνεια και προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να τονωθούν οι απαραίτητες ιδιωτικές επενδύσεις. Τα σχέδια θα διευκολύνουν επίσης τα κράτη μέλη να προγραμματίσουν τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027. Η προθεσμία που έχει καθοριστεί για την υποβολή των τελικών σχεδίων είναι η 31η Δεκεμβρίου 2019. Οι σημερινές συστάσεις και η ανακοίνωση της Επιτροπής αποτελούν μέρος μιας διαδικασίας ανταλλαγών με τα κράτη μέλη, η οποία θα διασφαλίσει ότι μέχρι τη στιγμή εκείνη οι τελικές εκδόσεις των ΕΣΕΚ θα είναι αρκετά λεπτομερείς, άρτιες και φιλόδοξες.

Συστάσεις για την Ελλάδα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ

Ειδικά για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά συνοπτικά τα εξής:

1. Να καταστήσει δυνατή την έγκαιρη και οικονομικά αποδοτική επίτευξη της συνεισφοράς της Ελλάδας κατά 31 % στον στόχο της ΕΕ για το 2030 για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και να παράσχει λεπτομερείς και ποσοτικοποιημένες πολιτικές και μέτρα που συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στην οδηγία (ΕΕ) 2018/2001. Να εναρμονίσει τους στόχους που προτείνονται στο προσχέδιο για το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης και τον τομέα των μεταφορών.

2. Να αυξήσει σημαντικά τη φιλοδοξία της όσον αφορά τη μείωση της κατανάλωσης τελικής και πρωτογενούς ενέργειας και να υποστηρίξει αυτή τη φιλοδοξία με πολιτικές και μέτρα που έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν πρόσθετες εξοικονομήσεις ενέργειας έως το 2030. Να αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και εφαρμογής των πολιτικών που προβλέπεται να εφαρμοστούν από το 2020, ιδίως για τα νέα μέσα. Τα μέτρα που προβλέπονται για την επίτευξη του στόχου σωρευτικής εξοικονόμησης θα πρέπει να σχεδιάζονται σε κατάλληλη κλίμακα.

3. Να εξειδικεύσει τα μέτρα για την υποστήριξη των στόχων ενεργειακής ασφάλειας όσον αφορά τη διαφοροποίηση και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την εξασφάλιση ευελιξίας, ιδίως όσον αφορά το φυσικό αέριο. Να συμπεριλάβει εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο τα έργα υποδομής και η περιφερειακή συνεργασία συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων ενεργειακής ασφάλειας, κάνοντας επίσης χρήση της περιφερειακής συνεργασίας και των δυνατοτήτων ευελιξίας για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

4. Να συμπεριλάβει μελλοντοστραφείς στόχους και επιδιώξεις σχετικά με την ενοποίηση της αγοράς, ιδίως μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές λιανικής και χονδρικής, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για μείωση, έως το 2020, των μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγοράς του κατεστημένου φορέα κάτω του 50%.

5. Να ποσοτικοποιήσει περαιτέρω τους εθνικούς στόχους και τις επιδιώξεις χρηματοδότησης που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030 στον τομέα της έρευνας, καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας, ιδίως όσους σχετίζονται με την Ενεργειακή Ένωση, ώστε να είναι άμεσα μετρήσιμοι και κατάλληλοι για τον επιδιωκόμενο σκοπό, που είναι να υποστηριχθεί η υλοποίηση των επιδιώξεων στις άλλες διαστάσεις του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.

6. Να εντείνει τις ήδη καλές ρυθμίσεις περιφερειακής συνεργασίας με τη Βουλγαρία και την Κύπρο, καθώς και με τις χώρες της συνδεσιμότητας ενέργειας της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC). Να ενισχύσει τα συνεργασία με τα κράτη μέλη και τις νησιωτικές περιφέρειες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες γεωγραφικές, κλιματικές και σχετικές με τις υποδομές προκλήσεις και ευκαιρίες κατά την ενεργειακή τους μετάβαση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ».

7. Να απαριθμήσει όλες τις επιδοτήσεις στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, και τις δράσεις που αναλαμβάνονται, καθώς και τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργησή τους.

8. Να συμπληρώσει την ανάλυση των αλληλεπιδράσεων με την πολιτική για την ποιότητα του αέρα και τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα με περισσότερα ποσοτικά στοιχεία, συμπεριλαμβάνοντας τουλάχιστον τις απαιτούμενες πληροφορίες για τις προβολές των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων πολιτικών και μέτρων.

9. Να ενσωματώσει καλύτερα τις πτυχές της δίκαιης και ισότιμης μετάβασης, ιδίως με την παροχή περισσότερων λεπτομερειών για τις κοινωνικές επιπτώσεις, τις επιπτώσεις στην απασχόληση, στις δεξιότητες και στην κατάρτιση που θα έχουν οι στόχοι, οι πολιτικές και τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί.Να αναπτύξει περαιτέρω την προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ενεργειακής φτώχειας, όπως απαιτείται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999.

Τι είναι τα ΕΣΕΚ

Τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) είναι τα πρώτα στην ιστορία ενοποιημένα εργαλεία μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού που οφείλουν να εκπονούν τα κράτη μέλη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ενεργειακής Ένωσης, και ιδίως οι συμφωνηθείσες επιδιώξεις της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030. Τα ΕΣΕΚ περιγράφουν πώς κάθε κράτος μέλος σχεδιάζει να συμβάλει στην επίτευξη των κοινών στόχων της Ενεργειακής Ένωσης.

Τα ΕΣΕΚ πρέπει να τηρούν μια δεσμευτική δομή που καθορίζεται στον κανονισμό για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα, ώστε να διασφαλίζεται η συγκρισιμότητα και η συνοχή των πολιτικών, και παράλληλα να προωθείται μια ευρεία ευρωπαϊκή συζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες για την ενέργεια και το κλίμα.

  • Τα ΕΣΕΚ αντικατοπτρίζουν τη λογική των πέντε διαστάσεων της Ενεργειακής Ένωσης: προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση
  • Πλήρως ενοποιημένη εσωτερική αγορά ενέργειας
  • Απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές
  • ενεργειακή ασφάλεια, αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη
  • έρευνα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.
Διαφήμιση