Αρχική Επιλεγμένα Δήμος Αθηναίων: Δεσμεύσεις για την καθαριότητα

Δήμος Αθηναίων: Δεσμεύσεις για την καθαριότητα

0
Σκουπίδια
Διαφήμιση

Για όποιον κυκλοφορεί (πολύ δε περισσότερο, δουλεύει ή ζει) στο κέντρο της Αθήνας, η λέξη «καθαριότητα» ακούγεται δυστυχώς σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Η νέα δημοτική αρχή, οπότε, καλείται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση που αποτελεί άλλωστε και πάγιο αίτημα των κατοίκων ή των επισκεπτών της πρωτεύουσας.

Μία σύνθετη διαδικασία

Σκουπίδια

«Το να διατηρηθεί η πόλη καθαρή είναι μια διαδικασία σύνθετη, που πετυχαίνει μόνο αν υπάρχει στενή επικοινωνία και συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων με τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Καθαριότητας δήμου Αθηναίων.

Για να επιτύχει η προσπάθεια αυτή, επισημαίνει ο δήμος, «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ευαισθητοποίηση, η κοινωνική συνείδηση και η ενεργός συμμετοχή όλων μας, συγχρόνως με την αλλαγή σκέψης όσον αφορά στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων».

12 τρόποι για να κάνουμε μαζί την Αθήνα καθαρή

ανακύκλωση

Η Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων υπενθυμίζει τις βασικές αρχές ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου να γίνουν καθημερινή συνήθεια όλων μας:

 1. Συσκευάζουμε τα οικιακά μας απορρίμματα σε ανθεκτικές σακούλες, στεγνές, καλά δεμένες και τις τοποθετούμε μέσα στους κάδους απορριμμάτων, κυρίως τις βραδινές ώρες, λίγη ώρα πριν την αποκομιδή τους από τα απορριμματοφόρα του Δήμου.
 2. Δεν αφήνουμε απορρίμματα έξω από τους κάδους, καθώς επιβαρύνουμε την υγεία μας, το περιβάλλον και την εικόνα της πόλης.
 3. Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης απορρίπτουμε μόνο ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί κλπ) όχι οικιακά απορρίμματα, διότι ακυρώνουμε όλη την προσπάθεια ανακύκλωσης.
 4. Συμπιέζουμε τις χάρτινες κούτες σε δέματα, για να μειώνουμε τον όγκο τους.
 5. Δεν μετακινούμε τους κάδους από τις οριοθετημένες θέσεις τους.
 6. Δεν παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας μπροστά από τους κάδους. Την ίδια στιγμή, ένα απορριμματοφόρο ίσως δεν μπορέσει να φτάσει μέχρι τον κάδο που «κλείνουμε».
 7. Βγάζουμε βόλτα τα αγαπημένα μας κατοικίδια αλλά θυμόμαστε να περισυλλέξουμε τα περιττώματά τους από τα πεζοδρόμια και τα πάρκα.
 8. Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές κλπ) σε δρόμους και πεζοδρόμια, χωρίς προηγουμένως να έχουμε επικοινωνήσει με την Δημοτική μας Κοινότητα, για να προγραμματισθεί η απόσυρσή τους.
 9. Συγκεντρώνουμε τα προϊόντα των κλαδεμάτων σε δέματα και τα ξερά φύλλα και άνθη, σε μαύρες ανθεκτικές σακούλες.
 10. Δεν αφήνουμε μπάζα και οικοδομικά υλικά ανακαίνισης σε δρόμους και πεζοδρόμια. Το πιθανότερο είναι ότι εμείς οι ίδιοι θα πέσουμε πάνω τους περνώντας. Φροντίζουμε να νοικιάζουμε τους ειδικούς κάδους οικοδομής από εταιρείες, προκειμένου να μεταφερθούν  σε περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης.  Η περισυλλογή τους δεν αποτελεί υποχρέωση του Δήμου.
 11. Δεν στολίζουμε με αφίσες και αυτοκόλλητα τις κολώνες, τα παγκάκια και τους κοινόχρηστους χώρους. Μπορούμε να στολίσουμε τη βιτρίνα του καταστήματός μας.
 12. Δεν αφήνουμε το παλιό μας αυτοκίνητο ή δίκυκλο στο πεζοδρόμιο. Αν δεν το χρειαζόμαστε πια, ενημερώνουμε την υπηρεσία Καθαριότητας για την απόσυρσή του.

«Δεν χρειάζεται να μας το επιβάλει κάποιος, δεν χρειάζεται να περιμένουμε το πρόστιμο για να συμμορφωθούμε» καταλήγει ο δήμος.

Πληροφορίες: cityofathens.gr

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here