Αρχική Καταστροφές Η απόρριψη αντιβιοτικών βλάπτει σοβαρά την υγεία των ποταμών του πλανήτη

Η απόρριψη αντιβιοτικών βλάπτει σοβαρά την υγεία των ποταμών του πλανήτη

0
Ποτάμι
Διαφήμιση

Ένα στα δέκα ποτάμια της Ευρώπης περιέχει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα αντιβιοτικών, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Από τον Τάμεση στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τον Τίγρη στη Μεσοποταμία, τα ποτάμια του πλανήτη ρυπαίνονται από τα φάρμακα που καταλήγουν σωρηδόν, τόσο στο νερό όσο και στο χώμα, μέσω των ανθρώπινων και των ζωικών αποβλήτων αλλά και από διαρροές μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και εγκαταστάσεων παρασκευής φαρμάκων.

«Είναι πολύ τρομακτικό και καταθλιπτικό. Θα μπορούσαμε να έχουμε μεγάλα τμήματα του περιβάλλοντος που έχουν αντιβιοτικά σε επίπεδα αρκετά υψηλά ώστε να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε ο Αλιστέρ Μπόξαλ, καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Γιορκ, και ένας από τους συντάκτες της έρευνας.

Πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας

Ποτάμι

Κατά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων σε επιστημονικό συνέδριο στο Ελσίνκι, οι επιστήμονες εξήγησαν ότι πήραν δείγματα από 711 σημεία ποταμών σε 72 χώρες και εντόπισαν αντιβιοτικά στα δύο τρίτα από αυτά (65%). Στις 111 δειγματοληψίες νερού, οι συγκεντρώσεις των αντιβιοτικών ξεπερνούσαν τα επίπεδα ασφαλείας, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και κατά 300 φορές πάνω από το όριο.

Ανθεκτικότητα στα μικρόβια

Ποτάμι

Η ρύπανση με αντιβιοτικά, αναφέρουν οι επιστήμονες, βοηθά τα μικρόβια να γίνουν πιο ανθεκτικά στα φάρμακα που προορίζονται για τους ανθρώπους. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, όσο πιο ανθεκτικά γίνονται τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα προβλήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει έως δέκα εκατομμύρια πρόσθετους θανάτους.

Ο χάρτης της ρύπανσης

Ποτάμι

Όπως είναι αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στα ποτάμια της Αφρικής και της Ασίας. Το ρεκόρ ρύπανσης κατέχει το Μπαγκλαντές, όπου το αντιβιοτικό μετρονιζαδόλη, για τη θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων, ανιχνεύτηκε σε ποσότητα 300 φορές πάνω από τα όρια ασφαλείας.

Ωστόσο και η Ευρώπη δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Ο Τάμεσης στη Βρετανία, παρόλο που θεωρείται από τα πιο καθαρά ευρωπαϊκά ποτάμια, αποδείχθηκε ότι περιέχει πέντε είδη αντιβιοτικών, μεταξύ των οποίων και σιπροφλοξασίνη, τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από το όριο ασφαλείας. Στην Αυστρία οι μετρήσεις στο Δούναβη έδειξαν την παρουσία επτά διαφορετικών αντιβιοτικών, όπως η κλαριθρομυκίνη, η οποία συνταγογραφείται για τη θεραπεία λοιμώξεων των πνευμόνων. Ανιχνεύθηκε σε ποσότητα τέσσερις φορές πάνω από τα ασφαλή όρια.

Η μαζική και παράνομη ρίψη λυμάτων και αποβλήτων απευθείας στα ποτάμια ευθύνεται σε αρκετές περιπτώσεις για τα υψηλά επίπεδα των αντιβιοτικών στον ρου τους. Και όσο κι αν στην …προηγμένη Ευρώπη θεωρούμε αυτό το θέμα λήξαν, θυμηθείτε την υπόθεση του Ασωπού στη Βοιωτία και τα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η περιοχή εξαιτίας του κακού σχεδιασμού και της έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Διαφήμιση