Αρχική Ειδήσεις Στους δρόμους κατά της Monsanto

Στους δρόμους κατά της Monsanto

0
monsanto photo 2
Διαφήμιση

Της Αλεξάνδρας Χαΐνη

Το Σάββατο 18 Μαΐου, χιλιάδες πολίτες, σε ολόκληρο τον κόσμο, βγήκαν για μια ακόμη φορά στους δρόμους. Το αίτημά τους οικουμενικό, πέρα από οποιονδήποτε περιορισμό γλώσσας, κουλτούρας, γεωγραφικού μήκους και πλάτους: διαδήλωσαν για ένα διαφορετικό μοντέλο γεωργίας, ένα μοντέλο οικολογικό και βιώσιμο, οριστικά απαλλαγμένο από τα επιβλαβή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αγροχημικά προϊόντα.

Ζητούσαν ένα μέλλον χωρίς την Monsanto.

«Θέλουμε μια εναλλακτική, οικολογική και παραγωγική γεωργία που θα μπορεί να παρέχει στους αγρότες ένα καλό εισόδημα και στους καταναλωτές υγιή και οικονομικά προϊόντα», δηλώνει στα τοπικά ΜΜΕ Γαλλίδα διαδηλώτρια στο Στρασβούργο, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για μια «διαφανή γεωργία χωρίς Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς που καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα».

«Βλέπουμε τη Monsanto-Bayer ως το σύμβολο των πολυεθνικών του αγροχημικού τομέα», συμπληρώνει η Αναστάζια Μαγκάτ, της συλλογικότητας «Combat Monsanto». «Αυτό που καταγγέλλουμε είναι η εμπορευματοποίηση των ζωντανών πλασμάτων, η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλείται από τα φυτοφάρμακα, οι αμφιλεγόμενες πολιτικές του λόμπινγκ. Απαιτούμε αποζημίωση για τα θύματα και ένα άλλο γεωργικό μοντέλο», τονίζει και καταλήγει: «Μιλάμε πολύ για την οικολογία στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, όμως ο καιρός των υποσχέσεων πέρασε, τώρα θέλουμε πράξεις».

«Πορεία Κατά της Monsanto»

800px Tami Canal cropped
H Τάμι Κανάλ κατά την πρώτη Πορεία Κατά της Monsanto το 2013

Από τη Γαλλία –όπου διαδηλωτές κατέκλυσαν 40 πόλεις και σε κάποιες περιπτώσεις συμπορεύτηκαν ακόμη και με τα Κίτρινα Γιλέκα– στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Σερβία, την Πορτογαλία, την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Χιλή μέχρι και τις ΗΠΑ, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν μαζικά για 7η φορά στο κάλεσμα της «Πορείας Κατά της Μονσάντο», μιας διεθνούς οργάνωσης που γεννήθηκε στην Καλιφόρνια το 2013 με πρωτοβουλία της αμερικανίδας Τάμι Μονρόε Κανάλ.

Συνειδητοποιώντας τη δυσκολία να εξασφαλίσει «αγνά» προϊόντα για τις δυο κόρες της, η Κανάλ ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 2013 μια δυναμική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιτιθέμενη στις μονοπωλιακές πρακτικές της Monsanto που οδηγούσαν στον αφανισμό τους μικρούς παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Μέσα σε 3 μόλις μήνες η σελίδα της στο facebook απέκτησε 85.000 μέλη, 110.000 «like» και 40.000 καθημερινούς επισκέπτες!

Η πρώτη πορεία κατά της Monsanto διοργανώθηκε στις 25 Μαΐου του 2013. Αν και ο αριθμός των συμμετεχόντων παραμένει ασαφής, οι διοργανωτές εκτιμούν ότι ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια. Πήραν μέρος 330-436 πόλεις του κόσμου, με περισσότερες στις ΗΠΑ. Και έκτοτε έγινε θεσμός.

Αγωγές και αποζημιώσεις

monsanto photo 3
Το ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο Roundup

Φέτος όμως τα πράγματα είναι εξαιρετικά δυσοίωνα για την αμερικανική εταιρεία, που εξαγόρασε πρόσφατα ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer. Μόνο στις ΗΠΑ είναι αντιμέτωπη με 13.400 αγωγές, ενώ πριν από λίγες ημέρες καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ζευγάρι καρκινοπαθών Αμερικανών. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η εταιρεία δεν είχε προειδοποιήσει επαρκώς τους καταναλωτές για την επικινδυνότητα του βασικού της παρασιτοκτόνου, του γνωστού «Roundup», δρώντας με «δόλο, μέσα καταπίεσης και απάτη». Πρόκειται για την τρίτη και πιο φαρμακερή καταδικαστική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, που καθιστά τη συμφωνία εξαγοράς ιδιαίτερα προβληματική.

Το ζευγάρι, ο Άλβα και η Αλμπέρτα Πιλιόντ χρησιμοποιούσαν το Roundup στις καλλιέργειές τους στη Βόρεια Καλιφόρνια, για δεκαετίες. Μέχρι που το 2011, ο 76χρονος σήμερα κ. Πιλιόντ, εμφάνισε λέμφωμα μη-Hodgkin, από το οποίο προσβλήθηκε και η σύζυγός του (74 σήμερα) τέσσερα χρόνια αργότερα. Το δικαστήριο αποφάσισε να τους καταβάλει, εκτός από «τιμωρητική αποζημίωση», επιπλέον 60 εκατ. δολάρια για τις οικονομικές και μη οικονομικές ζημίες που υπέστησαν. «Πολεμάμε τον καρκίνο εδώ και 9 χρόνια» δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης η Αλμπέρτα Πιλιόντ. «Το Roundup μας άλλαξε τη ζωή, δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα που κάναμε παλαιότερα και η Monsanto έχει την ευθύνη γι αυτό το κακό».

monsanto photo1
Από τη φετινή πορεία στο Παρίσι (Reuters)

Διαξιφισμοί για τη γλυφοσάτη

H γλυφοσάτη, ένα ευρέως φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και ξηραντικό καλλιεργειών, είναι το ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup.

Η Bayer επιμένει ότι το χημικό αυτό είναι ασφαλές, και παρόλο που εκφράζει τη «συμπόνιά» της για το ζεύγος Πιλιόντ, επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει αξιόπιστη επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο παρασιτοκτόνο είναι ο ένοχος». Προς επίρρωση των παραπάνω, η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency – EPA), εξέδωσε μελέτη όπου υπογραμμίζει ότι η υπηρεσία «συνεχίζει να βρίσκει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία όταν η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται σύμφωνα με την τρέχουσα ετικέτα της και ότι δεν είναι καρκινογόνα».

«Η Monsanto συνεχίζει να αρνείται ότι προκαλεί καρκίνο και το ζευγάρι είναι θύμα της απάτης», ανταπαντά ο συνήγορος του ζευγαριού Μπρεντ Βίζνερ. «Τα δικαστήρια θα συνεχιστούν έως ότου η Monsanto, και τώρα η Bayer, αναλάβουν την ευθύνη για το προϊόν. Ο κόσμος πεθαίνει και δεν αντιλαμβάνονται ότι ευθύνεται το Roundup. Η τιμωρητική αποζημίωση είναι καθαρή απόδειξη ότι θα πρέπει να αλλάξουν πορεία. Υπάρχουν 3 καταδικαστικές αποφάσεις, ελπίζω η Monsanto να έλαβε το μήνυμα».

Πάντως από τη στιγμή που άρχισαν να συσσωρεύονται οι καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Monsanto το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και έγινε η εξαγορά, η μετοχή της Bayer κατακρημνίστηκε, χάνοντας το 40% της αξίας της και πολλά δισεκατομμύρια δολάρια…

Βλαβερή για υγεία και περιβάλλον

Σε νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Clinical Gastroenterology and Hepatology, υποστηρίζεται για πρώτη φορά ότι το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο ήπαρ. Οι ερευνητές μελέτησαν την παρουσία της γλυφοσάτης σε δείγματα ούρων δύο ομάδων ασθενών: εκείνων που είχαν διαγνωστεί με μη αλκοολική στεατοηπατοπάθεια (τύπος μη αλκοολικής ηπατοπάθειας) και σε άτομα χωρίς την εν λόγω πάθηση. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), εθνικότητας ή διαβήτη, τα υπολείμματα γλυφοσάτης ήταν σημαντικά υψηλότερα στους ασθενείς με μη αλκοολική στεατοηπατοπάθεια, συγκριτικά με ασθενείς με καλύτερη ηπατική κατάσταση. Τα ευρήματα αυτά συνδυαστικά με τα αποτελέσματα ζωικών μελετών επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της εμπορικής χρήσης της γλυφοσάτης στην διατροφική αλυσίδα, η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία 25 χρόνια, και της συχνότητας της μη αλκοολικής στεατοηπατοπάθειας στις ΗΠΑ όπου παρατηρείται άνοδος τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στο περιοδικό Analytical and Bioanalytical Chemistry, αποδείκνυε ότι η γλυφοσάτη κυκλοφορεί ελεύθερα στα υπόγεια ύδατα των περιοχών στις οποίες χρησιμοποιείται. Οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι το 41% από τα 140 δείγματα που είχαν πάρει από υπόγεια νερά της Ισπανικής Καταλονίας, παρουσίασε επίπεδα πέρα από το όριο ποσοτικού προσδιορισμού – καταδεικνύοντας ότι το ζιζανιοκτόνο με γλυφοσάτη δεν διασπάται γρήγορα στο περιβάλλον, αντίθετα συσσωρεύεται σε ανησυχητικές ποσότητες.

Διαφήμιση