Αρχική Περιβάλλον Navarino Environmental Observatory: Επιτακτική η μετάβαση προς την Νέα Οικονομία του Κλίματος...

Navarino Environmental Observatory: Επιτακτική η μετάβαση προς την Νέα Οικονομία του Κλίματος για την βιώσιμη ανάπτυξη

0
Navarino
Διαφήμιση

Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι προοπτικές που ανοίγουν για την Ευρώπη του 21ου αιώνα οι λεγόμενες «κλιματικά έξυπνες» επενδύσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεμιναρίου με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για μια Νέα Οικονομία υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής: Προώθηση της καινοτομίας για Βιώσιμη Ανάπτυξη», το οποίο διοργάνωσε το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.

Η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις αποτελούν «κλειδί» για την κλιματική μετάβαση, ανέφεραν οι εισηγητές, τονίζοντας παράλληλα τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η επιστήμη καθώς παρέχει τη βάση για γόνιμη συνεργασία μεταξύ έρευνας-κοινωνίας-πολιτείας-επιχειρήσεων.

Navarino 2
Η αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών που πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο.

Η ανεξέλεγκτη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να επικεντρωθούμε στις ευκαιρίες της νέας οικονομίας του κλίματος και να εντείνουμε τις προσπάθειες για πολιτική πρωτοβουλία και προσέλκυση επενδύσεων, σημείωσαν χαρακτηριστικά. Τα τελευταία 70 χρόνια ο πληθυσμός στα αστικά κέντρα έχει εξαπλασιαστεί αγγίζοντας τα 4,2 δισεκατομμύρια κατοίκους, με πόλεις που αγγίζουν τα 40 εκατομμύρια σε πληθυσμό, δηλαδή 4 φορές όσο ο πληθυσμός της Ελλάδας, ενώ κάθε μήνα μια νέα Αθήνα αναδύεται. Ήδη, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 19 από τα 20 θερμότερα έτη, με τo 2018 να είναι το τέταρτο θερμότερο έτος παγκοσμίως από το 1880.

Έμφαση δόθηκε επίσης στις ευκαιρίες που απορρέουν από τις κλιματικές έξυπνες επενδύσεις που οδηγούν την αναμόρφωση της Ευρώπης τον 21ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τονίστηκε η ολοκληρωμένη διαχείριση των φυσικών πόρων για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και ο ρόλος της καινοτομίας της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων για την κλιματική μετάβαση παγκοσμίως.

Kounadis
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνης Κουνάδης

Η δραστηριότητα αυτή, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών κ. Κουνάδης, ήταν έμπνευση του αειμνήστου Βασιλείου Κωνσταντινοπούλου, συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία από τον γιο του Αχιλλέα και τους άξιους συνεργάτες του, μιας υποδειγματικής και για πρώτη φορά πραγματοποιουμένης στην χώρα μας, στενής συνεργασίας τριών επιστημονικών φορέων: του Ιδιωτικού τομέα, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και της Ακαδημίας Αθηνών.

Το επιτελούμενο στο κεντρικό αυτό διδακτικό, ερευνητικό και γενικότερα επιστημονικό έργο, είναι -κατά τον κ. Κουνάδη- πραγματικά πρωτοποριακό, χάρις στην εξαίρετη συνεργασία Ελλήνων επιστημόνων από την Ακαδημία Αθηνών, με ομοτέχνους συναδέλφους τους του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, του κέντρου Bert Bolin πολλών άλλων γνωστών Ινστιτούτων και Ιδρυμάτων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

«Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου η κλιματική πίεση, η οικονομική αβεβαιότητα και η κοινωνική αστάθεια θέτουν σημαντικές προκλήσεις, συνεργασίες όπως αυτή του ΝΕΟ είναι απαραίτητες για την πορεία μας προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Οι επιχειρήσεις, μέσω της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, έχουν τα μέσα να οδηγήσουν στον αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας ενώ φορείς όπως το ΝΕΟ, μέσα από την επιστήμη και την εκπαίδευση, μπορούν να οδηγήσουν στην αειφορία» επισήμανε ο Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

«Το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης φιλοξενεί μια σειρά από ερευνητικούς σταθμούς, με βορειότερο αυτό της Tarfala στην Αρκτική και νοτιότερο το ΝΕΟ, στη Μεσσηνία» πρόσθεσε η Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης κα. Astrid Soderbegh Widding. «Το κλίμα, η θάλασσα και το περιβάλλον γύρω από την Βαλτική και την Μεσόγειο αποτελούν το πεδίο έρευνάς μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διεθνής ερευνητική συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να κατανοήσουμε την ατζέντα 2030 και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Πιστεύουμε επίσης ότι τοπική και διεθνής συνεργασία πρέπει να πάνε χέρι-χέρι, και η Ευρώπη, από Βορρά προς νότο, πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με θέματα του κλίματος και του περιβάλλοντος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η στενή συνεργασία μεταξύ της επιστήμης, της κοινωνίας και της πολιτικής είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας με το ΝΕΟ».

Διαβάστε επίσης: Τα «περίεργα» της φύσης: Αυτά είναι μερικά από τα πιο περίεργα ζώα που υπάρχουν

Navarino 3
Η ΑΒΥ Πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Στην εκδήλωση, που τέθηκε υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, παραβρέθηκαν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος και η ΑΒΥ Πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας.

Παρέστησαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, η Πρέσβης της Σουηδίας κα. Charlotte Sammelin, εκπρόσωποι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξέχοντα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνης Κουνάδης, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, επιχειρηματίες και στελέχη από τον τραπεζικό και ευρύτερο ιδιωτικό τομέα.

Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ), ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010. Μέχρι σήμερα έχει αναδειχθεί σε παγκοσμίου φήμης ερευνητικό κέντρο στον τομέα της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο με 9 συνεργαζόμενους φορείς από Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, περισσότερες από 60 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, συμμετοχές σε 8 διεθνή εργαστήρια και 7 διδακτορικές διατριβές. Στο πλαίσιο των δράσεων του ΝΕΟ, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 100 ανοιχτές συζητήσεις με την τοπική κοινωνία και σειρές μαθημάτων σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, ενώ 2.500 και πλέον ενδιαφερόμενοι, μαθητές και ερευνητές, έχουν επισκεφθεί το Navarino Natura Hall.

Διαφήμιση