Αρχική Ειδήσεις Μετανάστευση-περιβάλλον-δημοκρατία προτεραιότητες των νέων της ΕΕ

Μετανάστευση-περιβάλλον-δημοκρατία προτεραιότητες των νέων της ΕΕ

0
GERMANY POLITICS CLIMATE ENVIRONMENT DEMONSTRATION
German climate activist Luisa-Marie Neubauer, speaks during a "Fridays for Future". (Photo by TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)
Διαφήμιση

Το τρίπτυχο μετανάστευση-περιβάλλον-δημοκρατία, αποτελούν για τους νέους της Ευρώπης «τα κυρίαρχα πολιτικά προβλήματα». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα online έρευνας του YouGov για το ίδρυμα TUI της Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε εν όψει των Ευρωεκλογών.

Ωστόσο, παρότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την «ευρωπαϊκή ιδέα», στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. οι νέοι έχουν την αίσθηση ότι «δεν αντιπροσωπεύονται επαρκώς» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μεταναστευτικό

Μεταναστευτικό

Το «άσυλο και η μετανάστευση» κυριαρχούν στις αγωνίες των νέων 16 έως 26 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας, ότι οι ερωτηθέντες απορρίπτουν τα ανοικτά σύνορα, οι περισσότεροι μάλιστα τα χαρακτηρίζουν τα ως «ευκαιρία», ενώ το 27% τα βλέπουν ως «απειλή».

Περιβάλλον

χωράφι

Η πλειοψηφία των νέων στην Ε.Ε. (55%) βλέπει την προστασία του κλίματος και την περιβαλλοντική πολιτική ως ευκαιρία παρά ως απειλή για την προσωπική τους ζωή. Το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχαν εμπλακεί σε πολιτική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος κατά το παρελθόν έτος. «Βλέπουμε μια γενιά που δεν θεωρεί πλέον το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος ως απαραίτητο κακό, αλλά ως φυσική συνιστώσα της πολιτικής ατζέντας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος TUI Elke Hlawatschek.

Δημοκρατία

Δημοκρατία
Πενήντα οκτώ τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η δημοκρατία είναι «η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης», με υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα (73%), τη Γερμανία και τη Σουηδία (και 66%) και τη Δανία (65%). Η στήριξη για τη δημοκρατία ήταν χαμηλότερη μεταξύ των ερωτηθέντων στη Γαλλία (38%), στην Ιταλία και την Πολωνία (και τα δύο 46%).

Ταυτότητα της έρευνας

Η τρίτη ετήσια μελέτη «Νέες Ευκαιρίες» του Ιδρύματος TUI συμπεριέλαβε περισσότερους από 8.000 νέους από 11 χώρες της ΕΕ: Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία και Ισπανία.

Πηγή: tuigroup.com

Διαφήμιση