Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Φθίνει η λαθροθηρία του ελέφαντα στην Αφρική

Φθίνει η λαθροθηρία του ελέφαντα στην Αφρική

0
Ελέφαντας
Διαφήμιση

Τα ποσοστά λαθροθηρίας του ελέφαντα στην Αφρική μειώνονται, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το περιοδικό Nature Communications.

Το ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας από τη λαθροθηρία μειώθηκε από το υψηλότερο ποσοστό του 10% το 2011 σε λιγότερο από 4% το 2017, αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ακόμη και τα σημερινά επίπεδα είναι μη βιώσιμα και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα για το μέλλον των ζώων στην ήπειρο.

Υπολογίζεται ότι 350.000 ελέφαντες παραμένουν στην Αφρική, αλλά 10.000 με 15.000 σκοτώνονται κάθε χρόνο από λαθροκυνηγούς.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του York, το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών, ανέλυσε στοιχεία από 53 προστατευόμενες περιοχές σε 29 χώρες την περίοδο 2002 με 2017. Παρατήρησαν μείωση του ετήσιου ποσοστού θνησιμότητας – το ποσοστό των ελεφάντων που σκοτώθηκαν μέσω της λαθροθηρίας κάθε χρόνο – και διαπίστωσε ότι συνδέεται με τη μειωμένη ζήτηση ελεφαντόδοντου στην Κίνα, κάτι που μπορεί να συνδέεται με την πτώση της κινεζικής οικονομίας. Ο αριθμός άρχισε να μειώνεται πριν από την απαγόρευση του ελεφαντόδοντου στην Κίνα το 2017, δήλωσε η ομάδα.

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του ελέφαντα

Ελέφαντας

«Βλέπουμε μια κάμψη στη λαθροθηρία, το οποίο είναι προφανώς θετική είδηση, αλλά τα νούμερα ακόμα υπερβαίνουν αυτό που θεωρούμε ότι είναι βιώσιμο, έτσι οι πληθυσμοί των ελεφάντων μειώνονται», δήλωσε ο Δρ Colin Beale, συν-συγγραφέας της μελέτης του Πανεπιστημίου του York. «Τα ποσοστά λαθροθηρίας φαίνεται να ανταποκρίνονται κυρίως στις τιμές των ελεφαντόδοντων στη νοτιοανατολική Ασία και δεν μπορούμε να ελπίζουμε για επιτυχία χωρίς να αντιμετωπίσουμε τη ζήτηση στην περιοχή αυτή.»

Οι ερευνητές ζήτησαν συνεχείς επενδύσεις στην επιβολή του νόμου για μείωση της λαθροθηρίας, παράλληλα με τη δράση για μείωση της ζήτησης ελεφαντόδοντου και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φτώχειας.

Ο Severin Hauenstein, από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, δήλωσε: «Αυτή είναι μια θετική τάση, αλλά δεν πρέπει να το δούμε ως το τέλος στην κρίση της λαθροθηρίας. Μετά από κάποιες αλλαγές στο πολιτικό περιβάλλον, ο συνολικός αριθμός των παράνομων σκοτωμένων ελεφάντων στην Αφρική φαίνεται να μειώνεται αλλά, για να εκτιμήσουμε τα πιθανά μέτρα προστασίας, πρέπει να κατανοήσουμε τις τοπικές και παγκόσμιες διαδικασίες που οδηγούν στην παράνομη θήρα του ελέφαντα.»


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: The Guardian

Διαφήμιση