Αρχική Ενέργεια Επιστολή Τσαβούσογλου προς ΕΕ-ΟΗΕ: Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής»/Κύπρος: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί

Επιστολή Τσαβούσογλου προς ΕΕ-ΟΗΕ: Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής»/Κύπρος: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί

0
γεωτρηση κυπριακή αοζ
Διαφήμιση

Επιστολή με τις θέσεις της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο απέστειλε την Παρασκευή 17 Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

ΤσαβούσογλουΣτην επιστολή ο Τούρκος υπουργός υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας γίνονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ενώ ισχυρίζεται ότι με βάση το διεθνές δίκαιο τα νησιά δεν έχουν πλήρη δικαιοδοσία για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ενώ υποστηρίζει ότι η Τουρκία, ως η χώρα με την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, έχει νόμιμα δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα και επωφελείται από τα δικαιώματά της στην υφαλοκρηπίδα της με βάση το διεθνές δίκαιο.

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε το 2009 και το 2012 την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) για περιοχές που βρίσκονται 75 χλμ. μακριά από την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου και του σημείου της γεώτρησης, ενώ υποστηρίζεται ότι η στήριξη της ΕΕ προς την «ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου» είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία έχει ενημερώσει από το 2004 τα Ηνωμένα Έθνη για τη θέση της σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί τον ισχυρισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς για μονομερή ΑΟΖ». Υποστηρίζει ακόμη ότι «είναι βασικό οι τρίτες πλευρές να μην γίνονται μέρος διαφωνιών για πεδία θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τα οποία συγκρούονται» και ότι «οι τρίτες πλευρές δεν μπορούν σαν να είναι δικαστήρια να αποφασίζουν από πού περνούν τα όρια», προσθέτοντας ότι «όταν υπάρχουν συγκρουόμενοι ισχυρισμοί, οι οριοθετήσεις μπορούν να επιλύονται ή με διμερείς συμφωνίες οι οποίες δεν πλήττουν τα δικαιώματα των τρίτων πλευρών ή δια της διεθνούς δικαιοσύνης».

fatih πορθητής

Τελική λύση μόνο μετά την λύση του Κυπριακού

Στην επιστολή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει επίσης ότι μια τελική λύση στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου μόνο μετά την λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει, προσθέτοντας ότι έχει αναφέρει καθαρά στην κ. Μογκερίνι ότι αναμένουν πως η ΕΕ δεν θα πάρει θέση στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων και θα διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο στην παρούσα κατάσταση που δεν υπάρχει περιεκτική λύση του Κυπριακού. Ο Τούρκος υπουργός αναφέρει ότι με τον ίδιο τρόπο σε επιστολή του στον ομόλογό του των ΗΠΑ διαβίβασε την ενόχληση της Τουρκίας για τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στην ίδια επιστολή ο Τούρκος υπουργός υποστηρίζει ότι «τα μονομερή βήματα των Ελληνοκυπρίων, με τα οποία καταπατούν τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και την ίδια ώρα παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», υποστηρίζοντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι αγνοούν οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού και έχουν δικαίωμα στις φυσικές πηγές τους».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι στην περίπτωση «που οι Ελληνοκύπριοι δεν σταματήσουν τα μονομερή βήματα ή δεν συμπεριλάβουν τους Τουρκοκύπριους στους μηχανισμούς αποφάσεων», Τουρκία θα συνεχίσει να προσφέρει  κάθε ενίσχυση στους Τουρκοκύπριους, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν και οι σεισμικές έρευνες και δραστηριότητες γεώτρησης στα πεδία που η «ΤΔΒΚ» έχει αδειοδοτήσει την TPAO.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κινείται με σωφροσύνη και καλή πρόθεση, αλλά δεν θα μείνει ούτε και θεατής στην παραβίαση τόσο των δικών της δικαιωμάτων πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο όσο και των Τουρκοκυπρίων. Απευθύνει επίσης έκκληση στις τρίτες πλευρές να τηρήσουν στάση σύνεσης και να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο.

Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση

Πρόδρομος ΠροδρόμουΓραπτή δήλωση εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας στην επιστολή Τσαβούσογλου, στην οποία αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών είναι αβάσιμοι ενώ τονίζει ότι πρόκειται για μία ακόμη «απόπειρα της Τουρκίας να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα δικαιολογώντας τις παράνομες ενέργειές της στη θάλασσα».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρεται ότι:

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Τα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία, μέσα από επιστολή που δημοσιοποιήθηκε ότι απευθύνει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στην ΕΕ, είναι αβάσιμα και αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, όπως αυτό προσδιορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης.

Αυτή την ώρα η Τουρκία ενεργεί αντίθετα από το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο ισχυρισμός ότι παρεμβαίνει εντός της «υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας», πέραν από ανυπόστατος, αποδεικνύει και ότι η Τουρκία δεν ενεργεί –όπως ισχυρίζεται- εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, αλλά συνολικά εις βάρος της Κύπρου.

Έτσι φαίνεται με έναν ακόμα τρόπο πόσο καθοριστικής σημασίας για την επίλυση του Κυπριακού είναι να αποτραπεί η επιδίωξη της Τουρκίας να κηδεμονεύει την Κύπρο είτε μέσα από εγγυήσεις είτε άλλως πώς.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιδρά με τις δέουσες ενέργειες  σε αυτή την απόπειρα της Τουρκίας να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα δικαιολογώντας τις παράνομες ενέργειές της στη θάλασσα.»

Πηγή:  sigmalive.com και philenews.com

Διαφήμιση