Αρχική Περιβάλλον Δυο γυναίκες της “διπλανής πόρτας” στην κορυφή του κόσμου

Δυο γυναίκες της “διπλανής πόρτας” στην κορυφή του κόσμου

0
Οι δύο Ελληνίδες που κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ
Διαφήμιση

Κυρίες και κύριοι, να σας συστήσουμε τις πρώτες Ελληνίδες που κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ: την Βανέσα Αρχοντίδου και την Χριστίνα Φλαμπούρη.

Οι δύο αλπινίστριες, ξεκίνησαν στις 5 Απριλίου με προορισμό το Νεπάλ και με στόχο να ανεβάσουν την ελληνική σημαία στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Και, φυσικά, τα κατάφεραν.

Στην αποστολή τους συμμετείχαν 14 άτομα με καθοδηγητή και υπεύθυνο τον Kami Rita Sherpa από το Νεπάλ, ο οποίος σημείωσε νέο ρεκόρ, ανεβαίνοντας στην κορυφή του Έβερεστ για 24η φορά.

«A Woman can be»

A Woman can be Έβερεστ

Η όλη προσπάθεια υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «7 Summits: The Hellenic Dream» (7 Κορυφές: Το Ελληνικό Όνειρο), του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «A woman can be». Το πρόγραμμα προωθεί πρωτοβουλίες που εμπνέουν τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τα προσωπικά τους όνειρα, όλους όσοι αγαπούν τη φύση και τη δια βίου άθληση ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επάγγελμα τους και εκείνους που δουλεύουν με αλληλεγγύη για την πραγματοποίηση σκοπών και ιδεών και να συσπειρώνονται όχι μόνο για την αντιμετώπιση αναγκών αλλά και για την υλοποίηση σπουδαίων επιτευγμάτων.

«Αυτό που σε καθορίζει σαν άνθρωπο δεν είναι το DNA, αλλά ο χαρακτήρας. Με τη δράση “A woman can be” φιλοδοξούμε να «ταράξουμε» τα στερεότυπα και τις παγιωμένες αντιλήψεις για τους ρόλους των γυναικών. Θέλουμε να δώσουμε την έμπνευση. Ναι, μια γυναίκα μπορεί να είναι δυναμική, ευαίσθητη, επιτυχημένη, ελκυστική, φιλόδοξη, να νοιάζεται και ταυτόχρονα να απαιτεί. Μια γυναίκα μπορεί να είναι στέλεχος, μητέρα, νοικοκυρά, αστροναύτης ή ορειβάτης. Ναι, μια γυναίκα μπορεί να ονειρεύεται, να σπάει τους κανόνες και να παραμένει κοινωνικά αποδεκτή», σημειώνει η οργάνωση στην ιστοσελίδα της.

Δύο γυναίκες, επτά κορυφές

Οι δύο Ελληνίδες που κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ

Οι δύο γυναίκες έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι το 2020 θα ανέβουν τις επτά υψηλότερες κορυφές του κόσμου. Μέχρι στιγμής έχουν κατακτήσει τις έξι: Kilimanjaro – Αφρική, Aconcagua – Νότια Αμερική, Elbrus – Ευρώπη, Denali/McKinley – Βόρεια Αμερική και Carstensz Pyramid – Ωκεανία, Έβερεστ – Νεπάλ. Επόμενος σταθμός, το Vinson Massif με υψόμετρο 4.892 μ. στην Ανταρκτική.

«Για εμάς είναι σημαντικό να προβάλλουμε την Ελλάδα και να την πηγαίνουμε ψηλά έστω και υπό αυτό το πρίσμα», αναφέρουν οι ίδιες. «Εκτός από καλή φυσική κατάσταση απαιτούνται και μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης αφού καλούμαστε να είμαστε μακριά από το σπίτι και τους δικούς μας ανθρώπους για 2 περίπου μήνες. Όσον αφορά την επικινδυνότητα σίγουρα ένα ψηλό βουνό χρειάζεται σεβασμό. Ο καιρός, η καλή εκτίμηση των δυνάμεων μας την κάθε στιγμή, η προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων είναι παράγοντες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής» δήλωναν οι κ. Αρχοντίδου και Φλαμπούρη πριν ξεκινήσει η αποστολή τους.

Όσο για το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετώπισαν, δεν ήταν η ανάβαση αλλά η οικονομική υποστήριξη: «Στην Ελλάδα ακόμη και οι Ολυμπιονίκες μας δυσκολεύονται να βρουν στήριξη, πόσο μάλλον εμείς που δεν είμαστε επαγγελματίες αθλήτριες αλλά δύο συνηθισμένες γυναίκες με ένα ασυνήθιστο όνειρο».

Who is who

Οι δύο Ελληνίδες που κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ

Βανέσα Αρχοντίδου: Μητέρα δύο αγοριών και Διευθύντρια Μάρκετινγκ σε πολυεθνική εταιρεία. Η ορειβασία έγινε το πάθος της εδώ και 15 χρόνια, όταν έγινε μέλος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (Α.Ο.Σ), όπου περιστασιακά βοηθά ως αρχηγός σε αναβάσεις στα ελληνικά βουνά. Το 2006, η Βανέσα ολοκλήρωσε τη Σχολή Αναρρίχησης και Χειμερινού Βουνού του Α.Ο.Σ. Έκτοτε έχει ανέβει στην πλειονότητα των ελληνικών βουνών, έχει κατακτήσει την κορυφή της Αφρικανικής Ηπείρου (Kilimanjaro, 5.895 μ.) και έχει συμμετάσχει σε εμπορικές αποστολές στο Νεπάλ, τη Μαλαισία και τις Ελβετικές Άλπεις. Ως μέλος της γυναικείας αλπινιστικής ομάδας με τη Χριστίνα Φλαμπούρη, έχει ανέβει στο όρος Aconcagua (6.962 μ. στην Αργεντινή), στο Elbrus (5.642 μ. στη Ρωσία), στο McKinley/Denali (6.190 μ. στην Αλάσκα των Η.Π.Α) και στο Carstensz Pyramid (4.884 μ. στην Παπούα).

Χριστίνα Φλαμπούρη: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και δουλεύει σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία. Η αγάπη της για την φύση την οδήγησε στην θάλασσα και στην ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης. Το 2014 η επιθυμία της να ξεπεράσει του φόβους της, την οδήγησε στα βουνά και σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής της, να εξοικειωθεί με το ύψος και την αίσθηση του απέραντου κενού. Σύντομα τα βουνά σταμάτησαν να είναι απλώς μια πρόκληση αλλά τρόπος ζωής. Από τότε έχει σκαρφαλώσει τα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, έχει συμμετάσχει σε αποστολές στις Άλπεις, σκαρφάλωσε στο Mt Κinabalu και στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, το Kilimanjaro (5.895 μ.). Mε την Βανέσα έχει ανέβει το όρος Aconcagua (6.962 μ., Αργεντινή), το όρος Elbrus (5.642 μ., Ρωσία), το όρος McKinley/Denali (6.190 μ., Αλάσκα) και στο Carstensz Pyramid (4.884 μ. στην Παπούα). Από το 2014 είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών και το 2016 ολοκλήρωσε την σχολή χειμερινού βουνού και την σχολή αναρρίχησης στο «Basecamp Kotronaros».

10% μόνο οι γυναίκες στο Έβερεστ

Οι δύο Ελληνίδες που κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ

Σε παγκόσμιο επίπεδο 71 γυναίκες έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα το 7 Summits project. Από τους 4.093 ορειβάτες που έχουν κατακτήσει το Έβερεστ, μόνο ένα 10% είναι γυναίκες και μέχρι τώρα για την Ελλάδα δεν είχε ολοκληρωθεί καμία γυναικεία επιτυχία.

Διαφήμιση